Jan-Erik Nowacki: Frågor & svar om värmepumpar

Vi i Villas expert Jan-Erik Nowacki reder ut allt du behöver veta om värmepumpar. 


Vilken pump ska jag välja?

Luftvärmepump, bergvärmepump, jag blir inte klok på allt sådant. Vad är vad, och hur vet jag vad jag ska välja? Snart köper jag en kamin i stället.

Per-Olov

Svar: Om du har direktverkande elradiatorer skall du nog se dig om efter en luft/luftvärmepump. Då kan faktiskt även en kompletterande kamin vara bra när det blir mycket kallt ute. Har du däremot vattenburen värme och bor i ett mindre hus i södra Sverige kan en luft/vattenvärmepump vara bra. Det är en billigare lösning än till exempel bergvärme.

Om du bor i ett stort hus eller i norra Sverige kanske du ska fundera på en jordvärmepump eller en bergvärmepump i första hand.

Vet du inte riktigt vad du ska göra tycker jag att du ska ta in tre offerter från leverantörer nära dig – och be dem också beräkna hur mycket energi du sparar och berätta var totalinvesteringen blir. Sen kanske du själv kan bedöma vad som är bäst för dig just i din situation.

Jan-Erik Nowacki

Luftvärmepump för sval temperatur?

Jag har hört att man kan använda luftvärmepumpar för att få en sval temperatur på sommaren, stämmer det?

Anders

Svar: Ja, det stämmer att de flesta luft/luftvärmepumpar kan ge kyla på sommaren. De är ofta ombyggda luftkonditioneringsaggregat för kyla – som anpassats till värmepumpar innan de skickats hit.

Vad som är mindre känt är att även till exempel bergvärmepumpar kan ge kyla på sommaren. Det fordrar dock då en speciell värmeväxlare som tillsats. Många Ikea-varuhus, Vällingby Centrum och Nya Karolinska Sjukhuset utnyttjar på det sättet bergvärme för kylning – fast i större skala.

Jan-Erik Nowacki

Hos Prisjakt kan du jämföra värmepumpar och priser. 
 

”Vilken uppvärmning är mest ekonomisk i norra Sverige?”

Vi har precis köpt en villa i Norrbotten och undrar över ekonomiskt smarta alternativ på uppvärmning (har i dagsläget direktverkande el). Det vi funderar på är infrapaneler, luftvärme­pump, frånluftsvärmepump eller att elda pellets?

Simpa86

Svar: Vad som är bäst för plånboken beror på olika faktorer:

  • Krav på räntabilitet – hur mycket vill du betala i dag för att spara pengar framöver?
  • Hur tror du att energipriserna kommer att utvecklas?
  • Hur mycket energi drar huset?
  • Vilka alternativ är möjliga?
  • Kan huset enkelt anpassas till det valda alternativet?
  • Hur mycket är du beredd att själv jobba för att åstadkomma värmen?
  • Har du tillgång till gratisenergi, till exempel ved?
  • Hur påverkas huset framtida värde av en ny värmekälla?

När det gäller de alternativ du nämner, kan man säga följande:

Luftvärmepump – fördelar och nackdelar

En luft/vattenvärmepump kostar cirka 65 procent av vad en bergvärmepump kostar, men kommer i Norrbotten inte att få  så hög värmefaktor beroende på klimatet. En luft/luftvärmepump kostar kanske en sjättedel av bergvärmepumpen, men ger inte tappvarmvatten och kräver en öppen planlösning för luftvärmedistributionen. För båda luftalternativen behöver ni också en tillsatsvärmekälla för de kallaste dagarna, som el eller pelletskamin.

Tips: Köp en varvtalsstyrd kompressor även för luft/vatten­värmepumpen. Nästan alla tillverkare har det numera.

Frånluftsvärmepump – fördelar och nackdelar

Fungerar bra i kalla klimat, men kan bara ta en liten del av lasten, så en annan värmekälla är nödvändigt. Pumpen går hela året och fixar även tappvarmvatten till en investeringskostnad som är kring hälften av en bergvärmepump. Man kan inte ta samma värme två gånger så FTX (frånluftsvärmeväxlar-)aggregat går dåligt att kombinera med frånluftsvärmepump. Nya typer av varvtalsstyrda frånluftsvärmepumpar ger högre besparing.

Pelletspanna – fördelar och nackdelar

Den kostar ungefär som bergvärme när ackumulatortank, matare, skorsten och pelletsförråd är installerade. Passar bra i alla hus oberoende av radiatorerna. Pellets kräver lite jobb, men om du kan köpa billigt bränsle kan det uppväga. Funkar bra som enda värmekälla.

Andra alternativ är berg- eller jordvärmepump och fjärrvärme, om ni till exempel bor inom Luleås fjärrvärmeområde. Fråga hur grannarna har gjort!

El-Infrapaneler

Dessa fungerar bra i begränsade utrymmen, som till exempel ett badrum eller uterum. Man kan även sänka hela husets temperatur, men behålla en behaglig temperatur i sovrummet med hjälp av infrapaneler. Någon bra generell värmekälla är det inte.

”Vår eldning stör grannen – vilket alternativ ska vi välja?”

Vi får inte elda längre – vad ska vi göra? 

För sex månader sedan köpte jag ett hus där ved är den primära uppvärmningskällan. Nu är det så att vår granne har anmält oss till Miljöverket, som har beslutat att vi inte får elda när det blåser emot vår granne. Det blåser ditåt 99 % av tiden så nu måste vi fixa en alternativ uppvärmningskälla. 

Mäklaren påstår att detta inte är ett dolt fel som ingår i försäkringen, så vi måste betala för allt – inklusive Miljöverkets utredning. Har du några tips till oss?

Johnny Hagberg

Svar: Det var en enkel fråga, men svaret blir tyvärr lite mer komplicerat. Om ni eldat med ”gratis” ved från egen mark, är det svårt att hitta någonting 
billigare. 

Hur ser beslutet ut som förbjuder er att elda ved? Kan veden ha varit fuktig? Då kan torrare ved eller pellets ge en bättre förbränning och inte störa era grannar lika mycket.  

Men om beslutet förbjuder ”eldning” blir ju det inget alternativ. Svebio, Svenska bioenergiföreningen, kanske kan ge tips på mindre rökiga biobränslen.

Eftersom jag är en stor vän av värmepumpar, är det naturligtvis det första jag kommer att tänka på. Om huset är modernt och energisnålt kan en luft-luftvärmepump eller luft-vattenvärmepump vara ett bra val, speciellt om ni bor i södra Sverige. I norra Sverige, eller om huset är stort eller gammalt, kan ni välja berg- eller markvärme i stället. 

Ifall husets radiatorsystem -kräver extremt höga framledningstemperaturer på vintern, som 80 °C, är dock inte heller luft/vatten, bergvärme eller markvärme riktigt bra alternativ. Man måste i så fall först sänka temperaturerna i radiatorsystemet genom att installera fler radiatorer eller ”elementfläktar” som monteras på de befintliga radiatorerna. Det finns också andra bra värmepumpsalternativ, som frånluftsvärmepumpar, om huset är någorlunda modernt och frånluftsventilerat.

På vissa orter, som Luleå, är fjärrvärmen mycket billig och kan där vara ett ekonomiskt alternativ. Om du vill diskutera värmepumpar mer ingående kan du mejla någon på SKVP:s kansli.

Jan-Erik Nowacki

Läs även: 8 frågor om bergvärme

Jan-Erik Nowacki

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar