Hjälp, vad är fel på min värmepump?

Jättedyra elräkningar – och dessutom kallt inomhus. Ska det vara så? Vi i Villas Camilla von Otter reder ut.


Bergvärme, det ska ju vara så kostnadseffektivt och bra. Men när mina elräkningar började bli nästan dubbelt så dyra som för det dubbelt så stora huset jag bodde i förr blev jag oroad. Och kontaktade Jan Erik Nowacki, Vi i Villas energiexpert och Stig Sandström, värmepumpsinstallatör på Energihuset för att göra en besiktning av värmepumpen.

Besiktning lönar sig . Att ta in någon som ser över din värmepump kostar cirka 1500 – 2000 kronor. Med två till fem års mellanrum kan man göra en sådan besiktning, tycker Jan- Erik Nowacki. Inte speciellt mycket pengar om man jämför med vad det kostar att serva bilen. I just mitt specifika fall visade det sig till exempel att min värmepumps expansionskärl var ur funktion. Det hade jag haft svårt att upptäcka själv. Men det finns en hel del man kan göra för att kolla av värmepumpen på egen hand och se om den verkar fungera som den ska.

Detta kan du kolla själv:

1. Jämför energiräkningar före och efter installationen – sparades ett rimligt antal kWh/år?

2. Se över dropp och läckage!

3. Låter värmepumpen rätt?

4. Om det finns synglas i värmepumpen – kolla att inga bubblor syns där 2 minuter efter start!

5. Dokumentera alla data noga för framtida bruk.

I de flesta moderna värmepumpar kan driftstider och temperaturer knappas fram direkt från kontrollpanelen med hjälp av manualen. I äldre värmepumpar finns ibland installerat drifttidsmätare. De ser ut som bilens ”kilometer-räknare” med ett ”h” efter siffrorna. På äldre värmepumpar finns ofta små termometrar, instuckna direkt i rörledningarna. Ibland är de in-isolerade i en hylsa som man måste skjuta av först – de ser i förstone ut som en ”pinne” som sticker ut. När man skaffat sig tillgång till data enligt ovan, kan man dessutom:

  • Kontrollera driftstider för kompressor och eltillsats – ökar andelen tillsats?
  • Kyler värmepumpen verkligen av köldbäraren 2-4 °C?
  • Kontrollera att värmepumpen ensam utan tillskott värmer värmebäraren 4-7 °C
  • Kontrollera att köldbäraren ligger över -3°C in till värmepumpen i mars månad, när köldbäraren är som kallast (gäller för en gammal värmepump)

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar