Annons från NIBE

Han hämtar värme ur en frusen sjö!

Värmepump

Att värma huset med värmepump fungerar alldeles utmärkt även i strängt vinterklimat i Sveriges nordligaste by. Sixten Jensens NIBE värmepump hämtar värme från sjöbottnen och garanterar skönt inomhusklimat när Sixten kommer hem från jobbet 20 mil bort.

Annons

I takt med att energipriserna stiger väljer allt fler att installera en värmepump vars främsta energikälla – bergvärme, ytjord, grundvatten eller sjövärme – är gratis. En satsning som kan sänka energikostnaden med upp till 80 %. Vad många inte vet är att värmepump fungerar utmärkt även i tufft norrländskt vinterklimat.

Sveriges nordligaste hus

Byn Keinovuopio är Sveriges nordligast bebodda by. Härifrån är det 160 mil till Stockholm, 60 mil till Luleå, 9 mil till affären i Karesuando – och två mil till treriksröset. Långa avstånd är något man vänjer sig vid när man bor här. Att ha 20 mil till jobbet, som Sixten Jensen, är inget konstigt. Det tuffa vinterklimatet, med en medeltemperatur under -16° och sex veckor utan en skymt av solen, är också något man helt enkelt får anpassa sig till.

Från vedpanna till värmepump

I det här klimatet måste man kunna lita på sitt uppvärmningssystem. Särskilt om man som Sixten arbetar som snickare i Norge och är borta flera dagar i veckan. Tidigare hade han en vedpanna med eltillsats, en lösning som krävde en hel del jobb för att hålla huset varmt.

– Det var inte så roligt att behöva sätta igång pannan och värma upp vatten det första jag gjorde när jag kom hem och bara ville koppla av.

Sixten började titta på andra alternativ och sedan ett par år tillbaka värms den 120 kvm stora villan med en NIBE FIGHTER 1225 värmepump. Även under den kallaste perioden är det numera varmt och skönt när han stiger innanför dörren.

Sjövärme istället för bergvärme

Att Sixten valde värmepump fick grannarna att höja på ögonbrynen.

– Ja, de tyckte nog att jag var lite stollig och ingen trodde att det fanns någon värme att pumpa upp här.

Visst finns det. I det här fallet är det den närbelägna sjön som förser Sixtens värmepump med värme. Pumpen hämtar upp en del av vattnets lagrade solenergi via en kollektor som är förankrad på sjöbotten. Tack vare att sjön aldrig blir bottenfryst fungerar det utmärkt även mitt i vintern.

Det finns gott om vatten i Keinovuopio. Förutom sjön finns Könkämäälven några hundra meter från byn. Älven bjuder på sik, röding och öring och lockar turister under sommarmånaderna. För Sixten ger älven och sjön livskvalitet året om. Då känns det särskilt bra att göra en miljöinsats genom att välja ett uppvärmningssystem som innebär så lite koldioxidutsläpp som möjligt.

Annons

22 september 2011
 
Annons
Mer om Värmepump
Medlems-
innehåll

Jan-Erik Nowacki: Frågor & svar om värmepumpar

Värmepump Vi i Villas expert Jan-Erik Nowacki reder ut allt du behöver veta om värmepumpar. 

Värmepumpar – så fungerar det

Värmepump Installation, strömförbrukning och storlek – det är mycket att tänka på gällande värmepumpar. Gästexperten Fredrik Forsberg ger sina bästa tips.

Den här artikeln är sponsrad.

Värmepumpen gör att tegelugnen värmer längre

Värmepump I det nybyggda huset i Visby kombineras den sköna spisvärmen från en klassisk tegelugn med smart teknik hos en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Resultatet...

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE F1245 - bergvärmepump med varmvattenberedare

Värmepump Värmepump inklusive varmvattenberedare med berg, mark eller sjö som värmekälla. NIBEs mest avancerade värmepump. Enklare än någonsin.

Den här artikeln är sponsrad.

Ny frånluftsvärmepump från NIBE klarar uppvärmning enligt BBR 16

Värmepump NIBE F750 är ny frånluftsvärmepump som ensam klarar att värma en villa på 200 kvm med bra klimatskärm enligt BBR 16.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE SPLIT - Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och...

Värmepump Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och varmvatten.

Artikel är sponsrad av NIBE.

NIBE F1145 - bergvärmepump utan varmvattenberedare

Värmepump En ny avancerad värmepump för dig som vill göra det riktigt enkelt (utan varmvattenberedare).

Så funkar de olika energivalen

Värmepump En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Värmepump Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...