Vi i Villas miljökalender – oktober

Denna månad börjar vi vistas mer inomhus. Se därför över om du har rätt inomhustemperatur, och om du kan byta till lågenergilampor eller installera timers för att spara el. Kanske vågar du även testa att ha en helt el- och elektronikfri dag!

Vecka 40
Handla nära

Om man har bil är det lätt att man åker onödigt långt för att vardagshandla. Kanske är det lite roligare att gå i ett köpcentrum, men det är betydligt mer miljövänligt att handla nära. Dessutom är det större risk att du plockar på dig mer än du behöver på en stormarknad eller i ett köpcentrum.

Ge din närmaste butik en chans, och handla där hela veckan. Är det något du saknar, till exempel ekologiska varor, tala med din handlare. Hon är säkert mån om att få nöjda kunder som återkommer.

Vecka 41
Sluta tvätta bilen på gatan

På hösten blir bilden extra smutsig och bor man i villa är det ju väldigt smidigt att tvätta av bilen på gatan. Sluta med det – för gott – den här veckan.

Även om du använder miljövänligt schampo och avfettning försvinner en hel del giftiga kemikalier som exempelvis bly, kadmium, krom och oljerester med tvättvattnet, helt orenade ned i brunnen och ut i grundvattnet eller våra sjöar. Så mycket som 5,5 ton tungmetaller och 2000 ton olja rinner ut i naturen den här vägen. Varje år!

Behöver du tvätta bilen, åk till Gör Det Självhallen istället, där tar de hand om spillvattnet åt dig.

Vecka 42
Kolla inomhustemperaturen

Den här veckan ska vi kolla inomhustemperaturen. Har du termometrar? Om inte så är det dags att sätta upp några stycken, både på över- och undervåningen, till exempel i sovrum och vardagsrum. Sätt termometern på innerväggarna, annars visar de fel temperatur.

Är det lagom temperatur i rummen? Det finns ingen anledning att ha onödigt varm i utrymmen där ni sällan vistas. Nu när ni har termometrar blir det enklare att hålla koll på temperaturen när det blir kallare ute framöver.

Vecka 43
Se över belysningen

Den här veckan är det slut på sommartiden, och vi går mot mörkare tider. En bra vecka att se över belysningen med andra ord. Kanske kan du byta till lågenergilampor på fler ställen, eller installera timer på de lampor du vill ska tändas och släckas regelbundet? Då riskerar du inte att de står och lyser i onödan. Att installera armaturer med rörelsevakt eller skymningsrelä är också smarta energibesparande åtgärder till exempel utomhus eller i garage och förråd. En timer på entrébelysningen eller hallampan gör det också betydligt trevligare att komma hem. Ska du byta armaturer, satsa på belysning med LED, kompaktlysrör eller T5-lysrör.

Vecka 44
Ta en el- och elektronikfri dag



Den här helgen är det Alla Helgons Dag, en tid då vi naturligt tänker mer än vanligt på dem vi inte längre har omkring oss. Fundera lite extra över hur de som levde för länge sedan hade det när det varken fanns elektricitet eller rinnande vatten, och absolut inga datorer eller mobiltelefoner. Testa! Ta en el- och elektronikfri dag, och se hur din vardag radikalt förändras. Se det som en lek och utmaning, och kanske en bra övning inför ett eventuellt strömavbrott. Se hur det gick för familjen Engqvist när de provade detta förra året vid den här tiden. Läs artikeln

52 steg till ett mer miljövänligt villaliv. Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen, mot ett mer miljövänligt villaliv! Det är inte svårt, följ med oss och ta ett litet, litet steg varje vecka. När året är slut kommer du att bli förvånad över hur lätt det gick!

Tanken med ”veckouppgifterna” är att du ska prova på ett mer miljövänligt levnadssätt, åtminstone i en vecka, det klarar du! Känner du efteråt att det är omöjligt att ändra dina eller familjens vanor, kanske nästa veckas uppgift går som en dans istället? Det får inte bli en plåga att leva miljövänligt, men många gånger gäller det främst att gå från tanke till handling. Ibland är det nästan löjligt enkla åtgärder som behövs för att ändra dåliga vanor till goda. Men vanans makt är stor, och det är den vi kan försöka att bryta genom att testa en vecka åtminstone.

Förhoppningsvis kommer du att flera gånger under året stöta på uppgifter som du redan har införlivat i din vardag. Då är det bara att gratulera och du har all rätt att känna dig nöjd med dig själv. Men fundera gärna på hur du kanske kan gå ytterligare ett steg.

Ju fler vi är som anammar en mer miljövänlig livsstil, desto större påverkan kan vi ha på vår och framför allt – våra barn och barnbarns – framtida miljö och klimat. Så tipsa gärna dina vänner och bekanta om vårt upplägg och peppa varandra att fullfölja. Diskutera också gärna de olika åtgärderna på sajten i vårt diskussionsforum.

Lycka till!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar