Vi i Villas miljökalender - mars -08

Spara energi

I fortsättningen av Vi i Villas miljökalender kan du bland annat läsa om hur du kan vara miljövänlig under påsken.

Annons

Vecka 10
Prova att jobba hemma, eller samåk.

Givetvis är det beroende av vilken typ av jobb du har, men diskutera med din arbetsgivare om det är möjligt att du jobbar hemifrån en dag den här veckan. Även om du jobbar exempelvis inom skolan, sjukvården eller i butik kanske det går att samla ihop dator- eller pappersarbete, och arbeta koncentrerat med det under en dag? Detta gäller förstås främst dig som åker bil till jobbet.

Har du ingen möjlighet att arbeta hemifrån, kanske du istället kan åka kommunalt till jobbet, eller prova att samåka med någon granne? Vem vet, det kanske dessutom blir riktigt trevligt?

Vecka 11
Bygg en fågelholk


Fin holk för exempelvis blåmes, talgoxe och flugsnappare från Svenska Naturskyddsföreningen, 119 kronor.

Snart börjar fåglarna att bygga bo, och då blir de glada för en fin holk. Småfåglarna är viktiga för ekosystemet, inte minst för att hålla efter en del oönskade insekter i trädgården. Säkert har du lite spillvirke liggande någonstans (ej impregnerat), cirka 20-25 millimeter tjockt och 20-25 cm brett, ohyvlat virke är bäst. För mesar ska ingångshålet vara cirka 3 cm i diameter och invändiga djupet cirka 20-25 cm, för starar ska ingångshålet vara cirka 5 cm, invändigt djup cirka 25-35 cm. Betsa utsidan, eller gnid in den med lite jord/lera innan ni sätter upp den, fåglarna kan vara tveksamma till en ny, trären holk, den är alltför dåligt kamouflerad.

Det går också att beställa en färdig byggsats via exempelvis www.snf.se. Där hittar du även bra ritningar på holkar för olika fågelarter. Låt gärna barnen vara med och bygga och sätta upp holken.

Vecka 12
Köp eko-ägg i påsk


Under påsken äter vi mycket ägg. Kan du gissa hur mycket? Jo, ungefär två tusen ton! Det är ofattbara siffror, och under de mest ätintensiva timmarna under påskaftonen går det åt ungefär 6 miljoner ägg - i timmen!
Den här veckan gör vi därför en insats för att få fler bönder att satsa på ekologisk äggproduktion. Idag är en så liten andel som ungefär 6 procent av alla ägg ekologiska, ökar efterfrågan så ökar också antalet producenter. Det är enkel businessmatematik.

Köp därför bara ekologiska och KRAV-märkta ägg i påsk, (frigående är INTE samma sak som ekologiska) och tjata på din handlare om de tar slut.

Det allra bästa är ju förstås om du efter påskveckan fortsätter att köpa ekologiska ägg av bara farten. I Sverige äter vi faktiskt så mycket som ungefär 200 ägg (10 kilo) per person och år. Väljer vi ekologiskt kan vi förbättra livsmiljön för många hönor.

Vecka 13
Våga vegetariskt


På www.vegetariskt.com hittar du bland annat denna Saffransdoftande Quorn med bitar av fänkål och äpple från Calle.

Annons

Kanske blev det mycket mat under påskhelgen, så det skulle kunna kännas skönt med en lite "lättare vecka"? Att äta vegetariskt är ett utmärkt sätt att hushålla med jordens resurser. Det är svårt att tro det, men köttindustrin är en större miljöbov än jordens alla samlade transporter tillsammans när det gäller koldioxidutsläpp. Känns steget att helt skippa köttet alltför stort, prova åtminstone den här veckan, helst hela veckan, men minst tre dagar. Det behöver inte alls vara krångligt; Pasta med en god sås av hackad tomat, vitlök, färsk basilika och tomat, kanske med en skvätt grädde, är både enkelt, gott och billigt. Massor av bra vegetariska recept hittar du exempelvis på www.vegetariskt.com, vegomums.com samt tasteline.com

52 steg till ett mer miljövänligt villaliv. Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen, mot ett mer miljövänligt villaliv! Det är inte svårt, följ med oss och ta ett litet, litet steg varje vecka. När året är slut kommer du att bli förvånad över hur lätt det gick! 

Tanken med "veckouppgifterna" är att du ska prova på ett mer miljövänligt levnadssätt, åtminstone i en vecka, det klarar du! Känner du efteråt att det är omöjligt att ändra dina eller familjens vanor, kanske nästa veckas uppgift går som en dans istället? Det får inte bli en plåga att leva miljövänligt, men många gånger gäller det främst att gå från tanke till handling. Ibland är det nästan löjligt enkla åtgärder som behövs för att ändra dåliga vanor till goda. Men vanans makt är stor, och det är den vi kan försöka att bryta genom att testa en vecka åtminstone.

Förhoppningsvis kommer du att flera gånger under året stöta på uppgifter som du redan har införlivat i din vardag. Då är det bara att gratulera och du har all rätt att känna dig nöjd med dig själv. Men fundera gärna på hur du kanske kan gå ytterligare ett steg.

Ju fler vi är som anammar en mer miljövänlig livsstil, desto större påverkan kan vi ha på vår och framför allt - våra barn och barnbarns - framtida miljö och klimat. Så tipsa gärna dina vänner och bekanta om vårt upplägg och peppa varandra att fullfölja. Diskutera också gärna de olika åtgärderna på sajten i vårt diskussionsforum.

Lycka till!

15 januari 2008

0 Kommentarer

7

Läsarnas knep för att spara energi

Lämna ugnsluckan öppen när du lagat mat, sänk värmen inne, tina mat i kylen. Att spara energi gynnar både miljön och privatekonomin – här är läsarnas...

0

Energibesiktiga huset

Med hjälp av tilläggsisolering, intelligenta reglersystem anpassade till det befintliga värmesystemet, energiglas och snålspolande handduschar kan du...

0

Energikonsulten svarar

Här svarar energikonsulten Georg Saros på de tio vanligaste frågorna om uppvärmningssätt.

0

Energirådgivning - en guldgruva för villrådiga villaägare

Har du också kliat dig i huvudet och undrat vilket värmesystem som verkligen är bäst och uppfyller just dina krav och önskemål? Alla håller på sitt...

0

Så här går energibesiktningen till

Vi följde med besiktningsman Leif Kumlin på hans jakt efter energiläckor och eltjuvar.

0

Snart måste villan energideklareras

Villor och andra byggnader ska energideklareras, enligt en ny lag 2006. För villaägaren beräknas deklarationen kosta mellan 3 000 och 4 000 kronor, men...

0

Byt värmepanna och få 30 000 kr i bidrag!

Värmer du huset med direktverkande el eller olja? Passa på och byt värmekälla före år 2011! Byter du värmepanna får du bidrag.

0

Byt energikälla och få bidrag!

Funderar du på att slänga ut oljepannan eller minska elräkningen för din uppvärmning? Efter årsskiftet är det rätt läge! Tänkt både långsiktigt på...

0

Värmeskolan

Oljan blev ännu dyrare vid årsskiftet. Elpriset är på väg upp igen efter några år av pressade priser. Det finns skäl för alla oss i villa att se om...