Vi i Villas miljökalender - juli -08

Spara energi

Det är högsommar och semestertider och vare sig du ska åka iväg eller stanna hemma finns det miljövänliga tips att ha i bakhuvudet.

Annons

Vecka 27
Pumpa däcken
Den här veckan är det dags att åka ned till macken och kolla lufttrycket i bilens däck. Det brukar ju bli en del extra bilåkande på sommaren och att köra med för dåligt pumpade däck kan kosta dig 500 kilo och 140 kilo koldioxid om året. Hur stort lufttryck som är lämpligt för din bil står i bilens instruktionsbok. Har du inte den kvar, be att personalen på bensinstationen hjälper dig.

Vecka 28
Kissa inte i havet
Den här veckan slutar alla i familjen att kissa i havet.

Det kan verka bekvämt och oskyldigt att slå en drill i vattnet när man är på sjön eller badar. Men om en person kissar i vattnet under ett dygn, ger det gödning som motsvarar vad ett kilo alger behöver för att bildas. Vår svenska skärgård är unik och visst vill vi fortsätta kunna bada i den, utan att riskera giftiga kallsupar av grönkletiga alger? Tala med barnen om detta under veckan; blir man kissnödig i vattnet springer man upp. Finns det ingen toalett i båten är det bättre att kissa i en buske eller i en behållare som ni tömmer när ni kommer i land. Just det sistnämnda kan också bli mycket roligt...

Vecka 29
Läs en miljöklok bok
Kanske har du fortfarande semester, vad passar då bättre än en bra bok i hängmattan eller på stranden? Att lära sig mer om miljö, djur, natur eller ekologi behöver verkligen inte vara tråkigt, det finns många både bra och lättlästa böcker som tar upp de här viktiga frågorna. Tillsammans med barnen kan du frossa i vackra djur- och naturböcker som verkligen kan få en att inse vilken underbar planet vi har, och att vi måste vara rädda om den. Några bra böcker är "Klimatsmart" av Mikael Persson/Bodil Jönsson/Per Johnsson (många goda, praktiska råd), "Oväder" av Mark Lynas (en resa jorden runt i klimatförändringarnas spår) samt "Vilda Sverige"av Staffan Widstrand (underbar bilderbok med restips).

Vecka 30
Halvera duschtiden
Duschar du varje dag? Och varför duschar du? Är det mest för att vakna till och få ordning på frisyren på morgonen, räcker det garanterat med bara ett par minuter. Prova att minska duschandet till hälften den här veckan, antingen genom att duscha kortare tid eller genom att duscha färre gånger. Ibland räcker det ju faktiskt med att bara vaska av sig lite grann.

Detta är enkel matematik, hälften så lång duschtid, hälften så hög energiförbrukning. Är ni fyra personer som duschar tio minuter om dagen kan ni spara närmare 1500 kronor och lika många kilowatttimmar om året genom att halvera duschtiden.

Vill du väldigt gärna stå länge i duschen, byt till ett snålspolande munstycke.

Vill du vara riktigt energismart - gör både och.

Vecka 31
Skaffa ett vattenblänk.


Sugen på ett häftigt projekt till trädgården? Anlägg en damm. Med en damm i trädgården får du ett eget litet ekosystem att både beundra och förundras av, och den kommer att locka till sig mängder av djur som till exempel grodor, paddor, salamandrar, trollsländor, fåglar och igelkottar. För de större barnen är de en outsinlig källa till kunskap om naturen. Det är verkligen häftigt att se hur grodyngel utvecklas och räkna fågelarter som dyker upp vid vattnet. Har du små barn, eller barnbarn, måste besök vid dammen givetvis vara övervakade och dammen inhägnad så att inga olyckor kan inträffa.

Vill du slå på stort gräver du en stor damm och fodrar med dammduk, men även en liten färdiggjuten plastdamm eller en nedgrävd trätunna lockar till sig spännande insekter och fåglar. Tunnan måste du dock ta upp över vintern, annars fryser den sönder.

Så här bygger du en damm

Annons

52 steg till ett mer miljövänligt villaliv. Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen, mot ett mer miljövänligt villaliv! Det är inte svårt, följ med oss och ta ett litet, litet steg varje vecka. När året är slut kommer du att bli förvånad över hur lätt det gick! 

Tanken med "veckouppgifterna" är att du ska prova på ett mer miljövänligt levnadssätt, åtminstone i en vecka, det klarar du! Känner du efteråt att det är omöjligt att ändra dina eller familjens vanor, kanske nästa veckas uppgift går som en dans istället? Det får inte bli en plåga att leva miljövänligt, men många gånger gäller det främst att gå från tanke till handling. Ibland är det nästan löjligt enkla åtgärder som behövs för att ändra dåliga vanor till goda. Men vanans makt är stor, och det är den vi kan försöka att bryta genom att testa en vecka åtminstone.

Förhoppningsvis kommer du att flera gånger under året stöta på uppgifter som du redan har införlivat i din vardag. Då är det bara att gratulera och du har all rätt att känna dig nöjd med dig själv. Men fundera gärna på hur du kanske kan gå ytterligare ett steg.

Ju fler vi är som anammar en mer miljövänlig livsstil, desto större påverkan kan vi ha på vår och framför allt - våra barn och barnbarns - framtida miljö och klimat. Så tipsa gärna dina vänner och bekanta om vårt upplägg och peppa varandra att fullfölja. Diskutera också gärna de olika åtgärderna på sajten i vårt diskussionsforum.

Lycka till!

16 januari 2008

0 Kommentarer

1

Rusta för rusk

Strömavbrott – inget ljus, inget vatten, ingen värme. Hur klarar du till exempel flera dagar utan el? Vi hjälper dig att katastrofutrusta villan.

0

Byt energikälla och få bidrag!

Funderar du på att slänga ut oljepannan eller minska elräkningen för din uppvärmning? Efter årsskiftet är det rätt läge! Tänkt både långsiktigt på...

0

Landets villaägare får bra miljöbetyg!

Enligt nya siffror från Vi i Villas villapanel säger 88 procent av landets villaägare att de någorlunda kan påverka sina energikostnader så att det...

0

Vi i Villas miljökalender - november

Se över din möblering, investera i en motorvärmare och ta några minuter för att dammsuga bakom frysen. Svårare behöver det inte vara att leva ett mer...

0

Vi i Villas miljökalender - augusti

Sopsortera mera, se över dina kastruller och kranar, och ha en KRAV-full vecka. Vi i Villas miljökalender fortsätter med fler bra tips på hur du kan...

0

Spara energi och pengar

Räntan är på väg upp och hittills har det varit en kylig vinter. Små saker som kan påverka den enskilda ekonomin mycket. Här får du goda råd på hur du...

0

Spartips - spar energi med nya vanor

Använder du dig av alla spartips i den här artikeln kan du minska familjens elkostnader med upp till 30 procent.

0

Spara stora pengar genom små åtgärder

Att du kan påverka dina boendekostnader genom att investera långsiktigt i huset kan verka självklart. Men det finns avsevärda summor att spara också...

0

Spar energi - ändrat beteende viktigare än tekniken

Vanans makt är stor och vanor som leder till ett bekvämare liv går snabbt att ta till sig. Betydligt svårare är det att backa tillbaka några år i standa...