Vi i Villas miljökalender - februari -08

Spara energi

Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen mot ett mer miljövänligt villaliv! Här februari månads enkla steg att ta efter.

Annons

Vecka 6
Fixa låda för metallåtervinning

Skaffa en liten låda, till exempel en urdiskad, större glasslåda, och ställ den framme på diskbänken. Den gör det lätt att direkt sortera bort små metallföremål som foliepapper, aluminiumformar och kapsyler från de vanliga soporna. Det är väl bra om någon enstaka konservburk kan få plats också, men meningen är att du dagligen ska tömma den lilla lådan i en större box som du ställer i garaget eller i källaren.
En återvunnen metallburk i aluminium sparar 95 procent av den energi som krävs för att göra en ny! Om alla i hela Sverige lämnade in sina kapsyler för återvinning, skulle det räcka till plåten för 2200 bilar!

Vecka 7
Ge med hjärtat - och hjärnan

Den här veckan är det Alla Hjärtans Dag. För en del känns det bara som ett kommersiellt jippo, medan andra tycker att det är trevligt att både bli uppmärksammad och att visa sin uppskattning för någon. Men eftersom vi befinner oss i februari, är det ju faktiskt inte riktigt säsong för rosor hos oss här i Sverige. Kanske kan du komma på något annat din älskling skulle uppskatta lika mycket? Ett mejl är kanske inte är så romantiskt, men betydligt mer miljövänligt än ett kort med musik och batteri. Du får väl ha lite fantasi. Och det finns ju andra kärleksbevis som är helt gratis...

Vill du trots allt köpa en ros till din kära, välj en eko-odlad eller Fair Trade-märkt.

Vecka 8
Uppgradera sopborsten

Färgglatt sopset med extra långt skaft, 80 cm. 39 kronor på Rusta

Är man en familj med barn, särskilt om man har riktigt små barn, blir det ofta så smuligt och dammigt på golven att man måste dammsuga flera gånger i veckan. Prova att byta ut dammsugaren mot sopborsten några av gångerna den här veckan. Borsten är perfekt för smulorna i köket, gruset vid ytterdörren och fångar dammråttorna i hörnen effektivt. Sopborsten kostar inte ett öre i energi och är dessutom befriande tyst.

Vecka 9
Gå energisk husesyn

Ett välisolerat hus läcker ingen värme och blir därmed mer energisnålt. Gå husesyn den här veckan, och se över fönster och dörrar så att isoleringen är hel. Om det inte är alltför kallt ute åtgärda bristerna direkt, skriv annars  in jobbet i almanackan några veckor framåt. Hur du isolerar fönster ser du här.

Tag gärna även en titt uppe på vinden. Kanske kan det bli ett sommarprojekt att isolera vindsbjälklaget? Genom ett dåligt isolerat tak kan så mycket som 15 procent av värmen läcka ut till ingen nytta. Läs mer om isolering här (länk)

Annons

52 steg till ett mer miljövänligt villaliv. Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen, mot ett mer miljövänligt villaliv! Det är inte svårt, följ med oss och ta ett litet, litet steg varje vecka. När året är slut kommer du att bli förvånad över hur lätt det gick! 

Tanken med "veckouppgifterna" är att du ska prova på ett mer miljövänligt levnadssätt, åtminstone i en vecka, det klarar du! Känner du efteråt att det är omöjligt att ändra dina eller familjens vanor, kanske nästa veckas uppgift går som en dans istället? Det får inte bli en plåga att leva miljövänligt, men många gånger gäller det främst att gå från tanke till handling. Ibland är det nästan löjligt enkla åtgärder som behövs för att ändra dåliga vanor till goda. Men vanans makt är stor, och det är den vi kan försöka att bryta genom att testa en vecka åtminstone.

Förhoppningsvis kommer du att flera gånger under året stöta på uppgifter som du redan har införlivat i din vardag. Då är det bara att gratulera och du har all rätt att känna dig nöjd med dig själv. Men fundera gärna på hur du kanske kan gå ytterligare ett steg.

Ju fler vi är som anammar en mer miljövänlig livsstil, desto större påverkan kan vi ha på vår och framför allt - våra barn och barnbarns - framtida miljö och klimat. Så tipsa gärna dina vänner och bekanta om vårt upplägg och peppa varandra att fullfölja. Diskutera också gärna de olika åtgärderna på sajten i vårt diskussionsforum.

Lycka till!

 

15 januari 2008

0 Kommentarer

7

Läsarnas knep för att spara energi

Lämna ugnsluckan öppen när du lagat mat, sänk värmen inne, tina mat i kylen. Att spara energi gynnar både miljön och privatekonomin – här är läsarnas...

0

Energibesiktiga huset

Med hjälp av tilläggsisolering, intelligenta reglersystem anpassade till det befintliga värmesystemet, energiglas och snålspolande handduschar kan du...

0

Energikonsulten svarar

Här svarar energikonsulten Georg Saros på de tio vanligaste frågorna om uppvärmningssätt.

0

Energirådgivning - en guldgruva för villrådiga villaägare

Har du också kliat dig i huvudet och undrat vilket värmesystem som verkligen är bäst och uppfyller just dina krav och önskemål? Alla håller på sitt...

0

Så här går energibesiktningen till

Vi följde med besiktningsman Leif Kumlin på hans jakt efter energiläckor och eltjuvar.

0

Snart måste villan energideklareras

Villor och andra byggnader ska energideklareras, enligt en ny lag 2006. För villaägaren beräknas deklarationen kosta mellan 3 000 och 4 000 kronor, men...

0

Byt värmepanna och få 30 000 kr i bidrag!

Värmer du huset med direktverkande el eller olja? Passa på och byt värmekälla före år 2011! Byter du värmepanna får du bidrag.

0

Byt energikälla och få bidrag!

Funderar du på att slänga ut oljepannan eller minska elräkningen för din uppvärmning? Efter årsskiftet är det rätt läge! Tänkt både långsiktigt på...

0

Värmeskolan

Oljan blev ännu dyrare vid årsskiftet. Elpriset är på väg upp igen efter några år av pressade priser. Det finns skäl för alla oss i villa att se om...