Vi i Villas miljökalender - augusti

Spara energi

Sopsortera mera, se över dina kastruller och kranar, och ha en KRAV-full vecka. Vi i Villas miljökalender fortsätter med fler bra tips på hur du kan leva ett miljövänligare villaliv.

Annons

Vecka 32
Sortera mera


 

Hur är det med sopsorteringen? De flesta av oss har väl pappersåtervinning och returnerar petflaskor och aluminiumburkar, men hur är det med resten? Glas, mjukplast, hårdplast, kartong... Kanske tog du dig i kragen i samband med att du började sortera metall - för det gjorde du väl vecka 3, eller hur? - men om inte, nu är det dags.

Källsorterad ketchupflaska kan bli kruka! 

Ikeas serie Trofast fungerar utmärkt för sopsortering. Den kan kombineras på många olika sätt och du kan ha olika färg på backarna för olika material. Pris denna kombination 869 kronor.

Vecka 33
Kolla kastrullerna


Bra grytor med lock i rostfritt och aluminium. Pris från 195 kronor, Åhléns.

Dags att ta en titt i köksskåpen för att kolla kastrullerna och karotterna. Matlagning drar en hel del energi och en bra, energieffektiv kastrull är en kastrull som har ett lock - som används. Genom att koka med locket på gör du av med 80% mindre energi jämfört med utan lock. Se även till att alla kastruller är plana och lagom stora för plattorna, annars är det kanske dags att göra en liten investering....

Vecka 34
 


 

Annons

En KRAV-full vecka
Gillar ni verkligen kött? Satsa då på riktigt bra, KRAV-märkt kött de dagar ni äter kött den här veckan. Gör något riktigt gott och vällagat av köttet också, så att ni verkligen njuter av lyxen att kunna äta bra kött.

Försök så långt som möjligt att välja KRAV-märkta livsmedel hela veckan. Det blir faktiskt inte så stor skillnad i plånboken, och både själen och kroppen mår så mycket bättre. Kanske upptäcker ni några varor som kan bli nya favoriter?

Vecka 35


Se över familjens kranar

Står det och droppar vatten någonstans i huset? I så fall kan du spara både pengar och energi på att täta kranarna, eller eventuellt byta mot nya, snålspolande. En droppande kran kan förbruka upp till 1000 kWh på ett år- till ingen nytta alls. Ta en tur runt i huset den här veckan och kontrollera att alla kranar är okej och åtgärda det som behövs.

Blandarserien "Nautic" från Gustafsberg har en sparfunktion där du aktivt måste välja både om du vill ha hett vatten och stark stråle. Pris badrumsblandare cirka 1200 kronor.

52 steg till ett mer miljövänligt villaliv. Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen, mot ett mer miljövänligt villaliv! Det är inte svårt, följ med oss och ta ett litet, litet steg varje vecka. När året är slut kommer du att bli förvånad över hur lätt det gick!

Tanken med "veckouppgifterna" är att du ska prova på ett mer miljövänligt levnadssätt, åtminstone i en vecka, det klarar du! Känner du efteråt att det är omöjligt att ändra dina eller familjens vanor, kanske nästa veckas uppgift går som en dans istället? Det får inte bli en plåga att leva miljövänligt, men många gånger gäller det främst att gå från tanke till handling. Ibland är det nästan löjligt enkla åtgärder som behövs för att ändra dåliga vanor till goda. Men vanans makt är stor, och det är den vi kan försöka att bryta genom att testa en vecka åtminstone.

Förhoppningsvis kommer du att flera gånger under året stöta på uppgifter som du redan har införlivat i din vardag. Då är det bara att gratulera och du har all rätt att känna dig nöjd med dig själv. Men fundera gärna på hur du kanske kan gå ytterligare ett steg.

Ju fler vi är som anammar en mer miljövänlig livsstil, desto större påverkan kan vi ha på vår och framför allt - våra barn och barnbarns - framtida miljö och klimat. Så tipsa gärna dina vänner och bekanta om vårt upplägg och peppa varandra att fullfölja. Diskutera också gärna de olika åtgärderna på sajten i vårt diskussionsforum.

Lycka till!

16 juni 2008

0 Kommentarer

1

Rusta för rusk

Strömavbrott – inget ljus, inget vatten, ingen värme. Hur klarar du till exempel flera dagar utan el? Vi hjälper dig att katastrofutrusta villan.

0

Byt energikälla och få bidrag!

Funderar du på att slänga ut oljepannan eller minska elräkningen för din uppvärmning? Efter årsskiftet är det rätt läge! Tänkt både långsiktigt på...

0

Landets villaägare får bra miljöbetyg!

Enligt nya siffror från Vi i Villas villapanel säger 88 procent av landets villaägare att de någorlunda kan påverka sina energikostnader så att det...

0

Vi i Villas miljökalender - november

Se över din möblering, investera i en motorvärmare och ta några minuter för att dammsuga bakom frysen. Svårare behöver det inte vara att leva ett mer...

0

Spara energi och pengar

Räntan är på väg upp och hittills har det varit en kylig vinter. Små saker som kan påverka den enskilda ekonomin mycket. Här får du goda råd på hur du...

0

Spartips - spar energi med nya vanor

Använder du dig av alla spartips i den här artikeln kan du minska familjens elkostnader med upp till 30 procent.

0

Spara stora pengar genom små åtgärder

Att du kan påverka dina boendekostnader genom att investera långsiktigt i huset kan verka självklart. Men det finns avsevärda summor att spara också...

0

Spar energi - ändrat beteende viktigare än tekniken

Vanans makt är stor och vanor som leder till ett bekvämare liv går snabbt att ta till sig. Betydligt svårare är det att backa tillbaka några år i standa...

1

Värmekameran avslöjar husets energitjuvar

Våra hus läcker dyrbar värme – men var exakt finns läckagen? Ett sätt att få vetskap är att använda en värmekamera. Vi i Villa följde med på en besiktni...