Annons
Måla om möblerna. Det är mindre energikrävande att förnya gamla möbler än att hela tiden köpa nytt.
Måla om möblerna. Det är mindre energikrävande att förnya gamla möbler än att hela tiden köpa nytt.

Spartips för energismarta

Spara energi

Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad miljö.

Annons

Enligt Dagens Nyheters debattartikel från 14/9 2009 använder svenska hushåll för mycket energi. Vår elektriska utrustning i hemmet drar idag mer ström än tidigare. Ibland är vi kanske inte tillräckligt medvetna om att små och enkla åtgärder kan sänka energianvändningen radikalt. Vissa små förändringar som varje svenskt hushåll gör kommer att bidra till energieffektivisering och en bättre miljö.

Åtgärderna behöver inte kosta mycket. Det handlar om att förändra ett beteende som vi inte alltid reflekterar över. Men i vissa fall kan det bli nödvändigt att byta ut kylskåpet eller diskmaskinen till en nyare och miljövänligare variant. Hur mycket spar vi på att köpa en energisnål kyl och frys?

I nedanstående beräkningar har Energimyndigheten räknat ut hur mycket du kan spara på ett år med ett elpris på 1,25 kr/kWh.

Kyl/frys med energiklass A+ drar 192 kWh/år jämfört med en äldre modell med energiklass C som drar 550 kWh/år.

Besparing: 550 – 192 = 358 kWh/år.
Kostnadsbesparing: 358 x 1,25 = 448 kr/år.

Källa: Energimyndigheten

Att vara energismart handlar inte bara om att sänka elkostnaderna genom att investera i energisnåla hushållsapparater utan det handlar även om att sänka vatten- och värmeförbrukningen samt att inrikta sig på att spara indirekt energi. Indirekt energi är den energi som går åt för att producera, transportera och återvinna varor. Närproducerad mat är därför bättre än importerade varor ur miljösynpunkt. Försök att undvika engångsartiklar och storhandla hellre en gång i veckan för att undvika onödiga transportsträckor.

Energismarta tips:

Vår energianvändning berör många olika områden. Vad finns det för konkreta tips för dig för dig som villaägare?


Vindkraft som miljövänlig energikälla. Foto: TelgeEnergi

El: Byt elleverantör!

Idag finns det elleverantörer på marknaden som erbjuder miljövänligare el. Vindkraft är en miljövänlig källa som blir allt mer uppmärksammad. Fördelen med denna energikälla är att den inte släpper ut någon koldioxid.

 

Annons

 

 

 

 


Energisparande grenuttag 6-vägs med trådlös strömbrytare. Pris: 298 kronor. Clas Ohlson.

Elektronik: Använd grenuttag!

Tänk på att de flesta apparater drar ström i standby-läge. Låter du batteriladdaren till din mobil sitta i kontakten drar den fortfarande el. Koppla alla elektroniska apparater till ett grenuttag så att du sedan kan stänga av alla samtidigt innan det blir läggdags.


Energimärkning

Energisnåla hushållsapparater: Välj Miljöklass A!

Kontrollera vilken energiklass ditt kylskåp eller diskmaskin har. Alla apparater är energimärkta. Om ditt kylskåp har energieffektivitetsklass A med en grön pil har du ett kylskåp med en låg energiförbrukning. Sämst är apparater märkta med en röd pil.

 

 


LED lampa Ersättning glödlampa 15-25 Watt. Pris: 285 kronor. LEDbutiken.se

Belysning: Använd lampor med låg energiförbrukning!

Nu när den klassiska glödlampan sakta men säkert håller på att försvinna från marknaden kan det vara dags att se över din belysning. Även lampor är märkta med energiklass, varav A är den bästa. De finns tre olika enegisparande alternativ:

  • Lågenergilampor håller upp till tio gånger så länge som en glödlampa
  • Halogenlampor håller tre gånger så länge som en glödlampa.
  • LED (Light Emitting Diode) är en lampa som avger vitt ljus och har funnits i cirka 40 år på marknaden. Den håller upp till 50 gånger längre än en glödlampa.

Stora Mixlådan består av 7 sorters grönsaker och 3 sorters frukt. Väger omkring 6 kilo, beroende på innehåll. Pris: 290 kronor inklusive frakt.

Mat: Välj närproducerad mat!

Butiker satsar allt mer på ekologiskt odlad mat, eftersom konsumenterna vill ha färska och fräscha råvaror som kommer från Sverige. På nätet finns det en mängd ekologisk odlad mat och frukt att beställa:

 

 

 

 

 


Behåll värmen genom att fälla ner persiennerna. Foto: Fotoakuten

Värme: Sänk värmen!

Ibland kan det vara nödvändigt att sänka temperaturen i huset med någon grad utan att för den skull behöva frysa. Undvik att placera möbler framför element. Om du fäller ner persiennerna eller drar för gardinerna kan du på ett effektivt sätt behålla värmen i rummet och därmed slippa höja temperaturen.

 

 

 

 


Beckers allrum Beckers Elegant Väggfärg finns i storlekarna 1,3, och 10 liter. Rekommenderat pris för tre liter från 368 kronor.

Inredning: Måla om gamla möbler!

Det är mindre energikrävande att förnya gamla möbler än att hela tiden köpa nytt. Ge dina gamla möbler en ny färgkick genom att måla om dem! Du kan även besöka en second-handbutik och hitta spännande möbler som du kan måla om.


Stilren duschblandare 9000 E. Pris: 1900 kronor. FM Mattsson.

Vatten: Var sparsam med vattnet!

Sätt inte på diskmaskinen eller tvättmaskinen förrän den är välfylld. Duscha istället för att bada. Idag finns det dekorativa duschprodukter som är energisnåla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köpinformation:

Beckers, www.beckers.se
Clas Ohlson, www. Clasohlson.se
Ekolådan, www.ekoladan.se
FM Mattsson, www.fmmattson.se
LEDbutiken.se, www.ledbutiken.se
TelgeEnergi, www.telgeenergi.se

17 september 2009

0 Kommentarer

7

Läsarnas knep för att spara energi

Lämna ugnsluckan öppen när du lagat mat, sänk värmen inne, tina mat i kylen. Att spara energi gynnar både miljön och privatekonomin – här är läsarnas...

0

Energibesiktiga huset

Med hjälp av tilläggsisolering, intelligenta reglersystem anpassade till det befintliga värmesystemet, energiglas och snålspolande handduschar kan du...

0

Energikonsulten svarar

Här svarar energikonsulten Georg Saros på de tio vanligaste frågorna om uppvärmningssätt.

0

Energirådgivning - en guldgruva för villrådiga villaägare

Har du också kliat dig i huvudet och undrat vilket värmesystem som verkligen är bäst och uppfyller just dina krav och önskemål? Alla håller på sitt...

0

Så här går energibesiktningen till

Vi följde med besiktningsman Leif Kumlin på hans jakt efter energiläckor och eltjuvar.

0

Snart måste villan energideklareras

Villor och andra byggnader ska energideklareras, enligt en ny lag 2006. För villaägaren beräknas deklarationen kosta mellan 3 000 och 4 000 kronor, men...

0

Byt värmepanna och få 30 000 kr i bidrag!

Värmer du huset med direktverkande el eller olja? Passa på och byt värmekälla före år 2011! Byter du värmepanna får du bidrag.

0

Byt energikälla och få bidrag!

Funderar du på att slänga ut oljepannan eller minska elräkningen för din uppvärmning? Efter årsskiftet är det rätt läge! Tänkt både långsiktigt på...

0

Värmeskolan

Oljan blev ännu dyrare vid årsskiftet. Elpriset är på väg upp igen efter några år av pressade priser. Det finns skäl för alla oss i villa att se om...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons