Annons
Måla om möblerna. Det är mindre energikrävande att förnya gamla möbler än att hela tiden köpa nytt.
Måla om möblerna. Det är mindre energikrävande att förnya gamla möbler än att hela tiden köpa nytt.

Spartips för energismarta

Spara energi

Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad miljö.

Annons

Enligt Dagens Nyheters debattartikel från 14/9 2009 använder svenska hushåll för mycket energi. Vår elektriska utrustning i hemmet drar idag mer ström än tidigare. Ibland är vi kanske inte tillräckligt medvetna om att små och enkla åtgärder kan sänka energianvändningen radikalt. Vissa små förändringar som varje svenskt hushåll gör kommer att bidra till energieffektivisering och en bättre miljö.

Åtgärderna behöver inte kosta mycket. Det handlar om att förändra ett beteende som vi inte alltid reflekterar över. Men i vissa fall kan det bli nödvändigt att byta ut kylskåpet eller diskmaskinen till en nyare och miljövänligare variant. Hur mycket spar vi på att köpa en energisnål kyl och frys?

I nedanstående beräkningar har Energimyndigheten räknat ut hur mycket du kan spara på ett år med ett elpris på 1,25 kr/kWh.

Kyl/frys med energiklass A+ drar 192 kWh/år jämfört med en äldre modell med energiklass C som drar 550 kWh/år.

Besparing: 550 – 192 = 358 kWh/år.
Kostnadsbesparing: 358 x 1,25 = 448 kr/år.

Källa: Energimyndigheten

Att vara energismart handlar inte bara om att sänka elkostnaderna genom att investera i energisnåla hushållsapparater utan det handlar även om att sänka vatten- och värmeförbrukningen samt att inrikta sig på att spara indirekt energi. Indirekt energi är den energi som går åt för att producera, transportera och återvinna varor. Närproducerad mat är därför bättre än importerade varor ur miljösynpunkt. Försök att undvika engångsartiklar och storhandla hellre en gång i veckan för att undvika onödiga transportsträckor.

Energismarta tips:

Vår energianvändning berör många olika områden. Vad finns det för konkreta tips för dig för dig som villaägare?


Vindkraft som miljövänlig energikälla. Foto: TelgeEnergi

El: Byt elleverantör!

Idag finns det elleverantörer på marknaden som erbjuder miljövänligare el. Vindkraft är en miljövänlig källa som blir allt mer uppmärksammad. Fördelen med denna energikälla är att den inte släpper ut någon koldioxid.

 

Annons

 

 

 

 


Energisparande grenuttag 6-vägs med trådlös strömbrytare. Pris: 298 kronor. Clas Ohlson.

Elektronik: Använd grenuttag!

Tänk på att de flesta apparater drar ström i standby-läge. Låter du batteriladdaren till din mobil sitta i kontakten drar den fortfarande el. Koppla alla elektroniska apparater till ett grenuttag så att du sedan kan stänga av alla samtidigt innan det blir läggdags.


Energimärkning

Energisnåla hushållsapparater: Välj Miljöklass A!

Kontrollera vilken energiklass ditt kylskåp eller diskmaskin har. Alla apparater är energimärkta. Om ditt kylskåp har energieffektivitetsklass A med en grön pil har du ett kylskåp med en låg energiförbrukning. Sämst är apparater märkta med en röd pil.

 

 


LED lampa Ersättning glödlampa 15-25 Watt. Pris: 285 kronor. LEDbutiken.se

Belysning: Använd lampor med låg energiförbrukning!

Nu när den klassiska glödlampan sakta men säkert håller på att försvinna från marknaden kan det vara dags att se över din belysning. Även lampor är märkta med energiklass, varav A är den bästa. De finns tre olika enegisparande alternativ:

  • Lågenergilampor håller upp till tio gånger så länge som en glödlampa
  • Halogenlampor håller tre gånger så länge som en glödlampa.
  • LED (Light Emitting Diode) är en lampa som avger vitt ljus och har funnits i cirka 40 år på marknaden. Den håller upp till 50 gånger längre än en glödlampa.

Stora Mixlådan består av 7 sorters grönsaker och 3 sorters frukt. Väger omkring 6 kilo, beroende på innehåll. Pris: 290 kronor inklusive frakt.

Mat: Välj närproducerad mat!

Butiker satsar allt mer på ekologiskt odlad mat, eftersom konsumenterna vill ha färska och fräscha råvaror som kommer från Sverige. På nätet finns det en mängd ekologisk odlad mat och frukt att beställa:

 

 

 

 

 


Behåll värmen genom att fälla ner persiennerna. Foto: Fotoakuten

Värme: Sänk värmen!

Ibland kan det vara nödvändigt att sänka temperaturen i huset med någon grad utan att för den skull behöva frysa. Undvik att placera möbler framför element. Om du fäller ner persiennerna eller drar för gardinerna kan du på ett effektivt sätt behålla värmen i rummet och därmed slippa höja temperaturen.

 

 

 

 


Beckers allrum Beckers Elegant Väggfärg finns i storlekarna 1,3, och 10 liter. Rekommenderat pris för tre liter från 368 kronor.

Inredning: Måla om gamla möbler!

Det är mindre energikrävande att förnya gamla möbler än att hela tiden köpa nytt. Ge dina gamla möbler en ny färgkick genom att måla om dem! Du kan även besöka en second-handbutik och hitta spännande möbler som du kan måla om.


Stilren duschblandare 9000 E. Pris: 1900 kronor. FM Mattsson.

Vatten: Var sparsam med vattnet!

Sätt inte på diskmaskinen eller tvättmaskinen förrän den är välfylld. Duscha istället för att bada. Idag finns det dekorativa duschprodukter som är energisnåla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köpinformation:

Beckers, www.beckers.se
Clas Ohlson, www. Clasohlson.se
Ekolådan, www.ekoladan.se
FM Mattsson, www.fmmattson.se
LEDbutiken.se, www.ledbutiken.se
TelgeEnergi, www.telgeenergi.se

17 september 2009

0 Kommentarer

21

20 sätt att spara energi utan uppoffringar

Uttrycket ”många bäckar små” är ganska utslitet, men när det gäller att spara energi i hemmet har det aldrig varit mer aktuellt. Här är några enkla...

0

Håll koll på energikonsumtionen i realtid

Ta kontroll över tidstjuvarna hemma. André Mellin och Joakim Ottander på Exibea har tagit fram en produkt som läser av energikonsumtionen i realtid.

0

5 smarta snåljåpar - spara energi

Att uppgradera husets standard kostar ofta en hel del. Men även med relativt enkla medel kan du sänka din energiförbrukning. Här är våra favoritsnålisar...

0

Bidrag för byte

Det finns bidrag att söka för den som vill spara energi i villan.

2

Måste man släcka lyset? - Läsarbrev

Vi fick ett intressant läsarbrev till redaktionen. Det var från Nils som skrev att han höll en jämnare innetemperatur genom att inte släcka lamporna....

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Tänk värme istället för ljus när du ska spara energi. Vår miljö-
expert 
Johan Tell 
listar sina 
bästa 
tips!

0

Så sänker du din elräkning

Nu är elen billigast för de som bor i norr, där merparten av elen produceras och där det blir ett elöverskott. Dyrast el får de som bor i söder, där...

0

Tips för ett varmare liv

Du har gjort ditt huvudvärmeval men tycker fortfarande att det är kallt. Eller för dyrt. Eller drar för mycket energi. Så vad göra? Vi i Villa ger här...

0

Rätt bidrag för egen energi

Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons