Spara stora pengar genom små åtgärder

Att du kan påverka dina boendekostnader genom att investera långsiktigt i huset kan verka självklart. Men det finns avsevärda summor att spara också genom små inköp och nya vardagsvanor. Har får du tips om hur du sparar pengar.


Hem- och villaförsäkring

Familjens olika försäkringar är en stor kostnadspost i hushållskassan. Du kan sänka din försäkringspremie på hem- och villaförsäkringen ganska ordentligt genom att samla alla dina försäkringar, (till exempel bil, barn- och villaförsäkring,) i ett bolag. Vissa försäkringsbolag erbjuder också banktjänster och ger ibland rabatt på bolån till sina ”helkunder”.

Rabatter att hämta

Några av försäkringsbolagen erbjuder rabatt om du själv vidtar vissa försiktighetsåtgärder. Inbrottslarm, plastmatta under diskmaskin, kyl och frys, godkända lås på dörrar och fönster, jordfelsbrytare i huvudcentral, brandvarnare på varje våningsplan, brandsläckare och brandfilt kan ge ett ordentligt avdrag på årspremien. Vissa försäkringsbolag ger också rabatt för den som är medlem i fackförbund. Hör med ditt försäkringsbolag vad just du kan göra för att sänka premiekostnaden.

Kontrollera uppgifter

Carita Lindborg på Konsumenternas Försäkringsbyrå påminner om att man själv måste vara noggrann när man tecknar en försäkring:

– Det är viktigt att man fyller i rätt uppgifter och att man verkligen kontrollerar bekräftelsen, annars kan man ha fel försäkring, säger hon.

Kontrollera därför noga att alla uppgifter om husets storlek (ibland baseras villaförsäkringen på husets byggyta istället för bo- respektive biyta), renoveringsår och antal familjemedlemmar är korrekt angivna. Glöm inte att anmäla de förbättringar som gjorts på huset till försäkringsbolaget, såsom nya värme- eller elsystem.

Beräkna lösöret noga

Det totala värdet på hemmets lösöre är ofta svårt att beräkna. Kanske har du angett för högt lösöre och betalar då en för hög premie?

Eller om lösöret är för lågt räknat riskerar du att inte bli ersatt till den nivå du egentligen är berättigad till. Ett bra sätt att räkna ut lösöret är att göra en detaljerad lista över inventarierna i varje rum. Skriv upp fabrikat, inköpsår, tillverkningsnummer och inköpspris. Glöm inte garaget, källaren och vinden.

Fotografera gärna rummen och enskilda föremål, vilket är ett bra sätt att komma ihåg alla inventarier vid ett eventuellt inbrott. Skaderegleringen går ofta lättare om det förutom förteckning finns sparade kvitton. Mer råd om hur du räknar ut värdet av ditt lösöre finner du på www.konsumenternasforsakringsbyra.se

Lån

Det finns mycket att tjäna på att se över sina bolån med jämna mellanrum. Men inte bara bolånemarknaden förändras över tiden, utan också villamarknaden. Det kan därför vara väl värt att kontrollera om ditt hus har samma värde idag som när du tecknade ditt bolån.

– Om priserna i området där du bor har stigit över de senare åren kan du låta värdera huset på nytt, lägga om topplånen till bottenlån och därmed få lägre räntekostnad, säger Anna Bäcklund på Nordea Familjeekonomi.

Också om du renoverar ditt hus kan det öka i värde. Genom att satsa på rätt investeringar kan marknadsvärdet öka. Möjligheten till att få nya lånevillkor är förstås avhängigt en mängd andra faktorer och renoveringen innebär samtidigt en risk att taxeringsvärdet ökar i takt med husets standard.

Vilka investeringar ska man då prioritera om man avser att höja husets marknadsvärde? Är det bättre att måla om huset (som syns direkt) än att installera ett nytt värmesystem?

Hans Westelius på Svensk Fastighetsförmedling AB menar att det finns två sätt att se på husets marknadsvärde; om man ska sälja eller om man ska bo kvar i huset. Han säger:

– Det är alltid bäst att satsa på långsiktiga investeringar. Det kan vara åtgärder som dränering, nytt tak, nytt elsystem eller energiåtgärder, som att installera bergvärme som också ger hushållet bättre ekonomi på sikt.

– Inför en försäljning däremot, kan en uppfräschning på ytan också påverka marknadsvärdet i rätt riktning, menar Hans Westelius, men att satsa på investeringar som bidrar till en värdebeständig fastighet är alltid bäst.

El och uppvärmning

Enligt Konsumentverkets undersökningar gör vissa familjer av med mer än dubbelt så mycket energi som liknande familjer i ett exakt likadant hus. Detta har till stor del att göra med hushållets levnadsvanor. Det finns alltså stor potential att själv påverka siffrorna på räkningen! De fem huvudområdena du själv kan påverka är: vald inomhustemperatur, vädringsvanor, dusch- och badvanor, disk- och tvättvanor och hur du använder husets belysning.

Inomhustemperatur

Sänk inomhustemperaturen med bara 1 grad och minska uppvärmningskostnaden med cirka 5 procent. Du kan också sänka ett par grader på natten för både bättre ekonomi och sömn. Kontrollera också att värmesystemet är rätt reglerat så husets värme blir jämn. Skillnaden mellan ett gammalt och ett nytt reglersystem kan vara hela 15 procent av värmekostnaden, då ett ineffektivt system hela tiden styrs av det kallaste rummet eller av utomhustemperaturen. En annan enkel sparåtgärd är att möblera om – möbler som står framför radiatorerna hindrar värmen.

Vädringsvanor

Luften i ett rum byts ut på 5-10 minuter. Vädra därför snabbt och stäng sedan fönstren. Om du vädrar längre har det som enda följd att väggarna och möblerna blir avkylda.

Dusch- och badvanor

En tiominutersdusch om dagen kostar upp till 1 500 kronor per år. Med snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenanvändningen. Sätt varmvattenberedarens maxvärme till 60 grader.

Disk och tvättvanor

Diska aldrig under rinnande vatten. Fyll diskhon och skölj sedan allt på en gång. Disk- och tvättmaskiner förbrukar både el och vatten. När de används, fyll dem väl. Låg temperatur innebär lägre energiförbrukning. Torktiden för tvätten minskar om centrifugeringen görs med högt varvtal. Om vitvarorna i hushållet måste bytas ut, välj alltid energisnåla sådana.

Belysning och övrigt

Lågenergilampor är fem gånger effektivare än glödlampor och håller tio gånger längre. Du sparar cirka 200 kronor om året för varje glödlampa du byter ut. Och självklart släcker du lamporna i de rum du inte vistas i!

Tänk också på att teve och stereo på ”standby-läge” använder el liksom transformatorer och batteriladdare i vägguttag. Handduksvärmaren och golvvärmen i badrummet kanske inte måste vara påslagna dygnet runt.

Annat värdefullt vetande är att vattenkokaren förbrukar en tredjedel av energin jämfört med en spisplatta, att kastrull med lock förbrukar en tredjedel av energin jämfört med kastrull utan lock och att rätt temperatur på kyl och frys (samt avdammad baksida!) håller energiförbrukningen låg.

Det kan förstås vara svårt att ändra sina vanor, men om du påminner dig själv om kostnaden för varje tänd lampa eller kört tvättmaskinsprogram, kanske du kan börja prioritera annorlunda.

Glöm inte heller att kontrollera räkningen mot elmätaren med jämna mellanrum, då räkningen ofta baseras på en uppskattning av din elförbrukning.

Dina nya vanor kan ge utslag på siffrorna i rätt riktning och du kan då få pengar i retur av elbolaget!

Sist men inte minst, besparingar för plånboken i all ära, men tänk gärna också på att spara miljön. Genom att välja el som är producerad med förnybara energikällor, t.ex. Bra Miljöval-märkt el, kan du göra en insats för miljön.

Se över ditt elavtal och välj elleverantör aktivt, så kan du minska både kostnaderna och miljöbelastningen.

Källa: Energirådgivningen och Värme i småhus, (utg. 1998) av Konsumentverket.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar