Annons

Spara stora pengar genom små åtgärder

Spara energi

Att du kan påverka dina boendekostnader genom att investera långsiktigt i huset kan verka självklart. Men det finns avsevärda summor att spara också genom små inköp och nya vardagsvanor. Har får du tips om hur du sparar pengar.

Annons

Hem- och villaförsäkring

Familjens olika försäkringar är en stor kostnadspost i hushållskassan. Du kan sänka din försäkringspremie på hem- och villaförsäkringen ganska ordentligt genom att samla alla dina försäkringar, (till exempel bil, barn- och villaförsäkring,) i ett bolag. Vissa försäkringsbolag erbjuder också banktjänster och ger ibland rabatt på bolån till sina ”helkunder”.

Rabatter att hämta

Några av försäkringsbolagen erbjuder rabatt om du själv vidtar vissa försiktighetsåtgärder. Inbrottslarm, plastmatta under diskmaskin, kyl och frys, godkända lås på dörrar och fönster, jordfelsbrytare i huvudcentral, brandvarnare på varje våningsplan, brandsläckare och brandfilt kan ge ett ordentligt avdrag på årspremien. Vissa försäkringsbolag ger också rabatt för den som är medlem i fackförbund. Hör med ditt försäkringsbolag vad just du kan göra för att sänka premiekostnaden.

Kontrollera uppgifter

Carita Lindborg på Konsumenternas Försäkringsbyrå påminner om att man själv måste vara noggrann när man tecknar en försäkring:

- Det är viktigt att man fyller i rätt uppgifter och att man verkligen kontrollerar bekräftelsen, annars kan man ha fel försäkring, säger hon.

Kontrollera därför noga att alla uppgifter om husets storlek (ibland baseras villaförsäkringen på husets byggyta istället för bo- respektive biyta), renoveringsår och antal familjemedlemmar är korrekt angivna. Glöm inte att anmäla de förbättringar som gjorts på huset till försäkringsbolaget, såsom nya värme- eller elsystem.

Beräkna lösöret noga

Det totala värdet på hemmets lösöre är ofta svårt att beräkna. Kanske har du angett för högt lösöre och betalar då en för hög premie?

Eller om lösöret är för lågt räknat riskerar du att inte bli ersatt till den nivå du egentligen är berättigad till. Ett bra sätt att räkna ut lösöret är att göra en detaljerad lista över inventarierna i varje rum. Skriv upp fabrikat, inköpsår, tillverkningsnummer och inköpspris. Glöm inte garaget, källaren och vinden.

Fotografera gärna rummen och enskilda föremål, vilket är ett bra sätt att komma ihåg alla inventarier vid ett eventuellt inbrott. Skaderegleringen går ofta lättare om det förutom förteckning finns sparade kvitton. Mer råd om hur du räknar ut värdet av ditt lösöre finner du på www.konsumenternasforsakringsbyra.se

Annons

Lån

Det finns mycket att tjäna på att se över sina bolån med jämna mellanrum. Men inte bara bolånemarknaden förändras över tiden, utan också villamarknaden. Det kan därför vara väl värt att kontrollera om ditt hus har samma värde idag som när du tecknade ditt bolån.

– Om priserna i området där du bor har stigit över de senare åren kan du låta värdera huset på nytt, lägga om topplånen till bottenlån och därmed få lägre räntekostnad, säger Anna Bäcklund på Nordea Familjeekonomi.

Också om du renoverar ditt hus kan det öka i värde. Genom att satsa på rätt investeringar kan marknadsvärdet öka. Möjligheten till att få nya lånevillkor är förstås avhängigt en mängd andra faktorer och renoveringen innebär samtidigt en risk att taxeringsvärdet ökar i takt med husets standard.

Vilka investeringar ska man då prioritera om man avser att höja husets marknadsvärde? Är det bättre att måla om huset (som syns direkt) än att installera ett nytt värmesystem?

Hans Westelius på Svensk Fastighetsförmedling AB menar att det finns två sätt att se på husets marknadsvärde; om man ska sälja eller om man ska bo kvar i huset. Han säger:

– Det är alltid bäst att satsa på långsiktiga investeringar. Det kan vara åtgärder som dränering, nytt tak, nytt elsystem eller energiåtgärder, som att installera bergvärme som också ger hushållet bättre ekonomi på sikt.

– Inför en försäljning däremot, kan en uppfräschning på ytan också påverka marknadsvärdet i rätt riktning, menar Hans Westelius, men att satsa på investeringar som bidrar till en värdebeständig fastighet är alltid bäst.

El och uppvärmning

Enligt Konsumentverkets undersökningar gör vissa familjer av med mer än dubbelt så mycket energi som liknande familjer i ett exakt likadant hus. Detta har till stor del att göra med hushållets levnadsvanor. Det finns alltså stor potential att själv påverka siffrorna på räkningen! De fem huvudområdena du själv kan påverka är: vald inomhustemperatur, vädringsvanor, dusch- och badvanor, disk- och tvättvanor och hur du använder husets belysning.

Inomhustemperatur

Sänk inomhustemperaturen med bara 1 grad och minska uppvärmningskostnaden med cirka 5 procent. Du kan också sänka ett par grader på natten för både bättre ekonomi och sömn. Kontrollera också att värmesystemet är rätt reglerat så husets värme blir jämn. Skillnaden mellan ett gammalt och ett nytt reglersystem kan vara hela 15 procent av värmekostnaden, då ett ineffektivt system hela tiden styrs av det kallaste rummet eller av utomhustemperaturen. En annan enkel sparåtgärd är att möblera om – möbler som står framför radiatorerna hindrar värmen.

Vädringsvanor

Luften i ett rum byts ut på 5-10 minuter. Vädra därför snabbt och stäng sedan fönstren. Om du vädrar längre har det som enda följd att väggarna och möblerna blir avkylda.

Dusch- och badvanor

En tiominutersdusch om dagen kostar upp till 1 500 kronor per år. Med snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenanvändningen. Sätt varmvattenberedarens maxvärme till 60 grader.

Disk och tvättvanor

Diska aldrig under rinnande vatten. Fyll diskhon och skölj sedan allt på en gång. Disk- och tvättmaskiner förbrukar både el och vatten. När de används, fyll dem väl. Låg temperatur innebär lägre energiförbrukning. Torktiden för tvätten minskar om centrifugeringen görs med högt varvtal. Om vitvarorna i hushållet måste bytas ut, välj alltid energisnåla sådana.

Belysning och övrigt

Lågenergilampor är fem gånger effektivare än glödlampor och håller tio gånger längre. Du sparar cirka 200 kronor om året för varje glödlampa du byter ut. Och självklart släcker du lamporna i de rum du inte vistas i!

Tänk också på att teve och stereo på ”standby-läge” använder el liksom transformatorer och batteriladdare i vägguttag. Handduksvärmaren och golvvärmen i badrummet kanske inte måste vara påslagna dygnet runt.

Annat värdefullt vetande är att vattenkokaren förbrukar en tredjedel av energin jämfört med en spisplatta, att kastrull med lock förbrukar en tredjedel av energin jämfört med kastrull utan lock och att rätt temperatur på kyl och frys (samt avdammad baksida!) håller energiförbrukningen låg.

Det kan förstås vara svårt att ändra sina vanor, men om du påminner dig själv om kostnaden för varje tänd lampa eller kört tvättmaskinsprogram, kanske du kan börja prioritera annorlunda.

Glöm inte heller att kontrollera räkningen mot elmätaren med jämna mellanrum, då räkningen ofta baseras på en uppskattning av din elförbrukning.

Dina nya vanor kan ge utslag på siffrorna i rätt riktning och du kan då få pengar i retur av elbolaget!

Sist men inte minst, besparingar för plånboken i all ära, men tänk gärna också på att spara miljön. Genom att välja el som är producerad med förnybara energikällor, t.ex. Bra Miljöval-märkt el, kan du göra en insats för miljön.

Se över ditt elavtal och välj elleverantör aktivt, så kan du minska både kostnaderna och miljöbelastningen.

Källa: Energirådgivningen och Värme i småhus, (utg. 1998) av Konsumentverket.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 oktober 2005

0 Kommentarer

0

5 smarta snåljåpar - spara energi

Att uppgradera husets standard kostar ofta en hel del. Men även med relativt enkla medel kan du sänka din energiförbrukning. Här är våra favoritsnålisar...

0

Quiz: Hur eko är du?

Vi bombarderas med information om vilken mat vilken mat vi ska köpa, hur dålig vår bil är och hur vi förstör vår planet. Här får du det slutgiltiga...

0

Hur eko är du - svar

Flest A: Imponerande!Du är allt en riktig miljökämpe! Om alla var som du kanske vi inte skulle ha den här eviga miljödebatten. Fortsätt med ditt duktig...

3

Inredning som gör dig energismart

En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

0

Isolera vinden

I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

0

Miljövänlig matvecka!

Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

0

Krönika: Energislukare

I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne,...

0

Om det blir elavbrott

Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

0

Rätt bidrag för egen energi

Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons