Spara energi med golvvärme

Funderar du på golvvärme? Minska energikostnaderna vill vi väl alla, både för plånbokens och miljöns bästa. Uppvärmningen är den största energislukaren, kanske kan du få ned förbrukningen med golvvärme.


När fötterna är varma känns hela kroppen varm. Det är därför det känns så behagligt att vandra barfota på sommarkvällens solvarma klippor eller att sätta fötterna i ett varmt fotbad om man är frusen.

På samma sätt fungerar det med golvvärme. Genom att hålla en relativt hög temperatur på golvet, cirka 22-23 grader, kan du hålla en så låg lufttemperatur som runt 18-19 grader. Det känns lika varmt och skönt inne ändå. Du behöver alltså inte värma upp luften lika mycket som vid till exempel uppvärmning via radiatorer.

 

Viktigt med välisolerat hus

 

Det finns dock en del krav på ditt hus för att golvvärmen ska fungera bra och effektivt. Det viktigaste är att huset är tätt och väl isolerat undertill. Är huset byggt på betongplatta på mark, krävs en isolering mot jorden på minst cirka 300 millimeter mineralull eller liknande. Är isoleringen mot mark för dålig, kan upp till 30% av värmen gå nedåt.

Även fönstren måste vara anpassade för golvvärme. De får inte ha något luftintag undertill eftersom den kalla luft som kommer in där utifrån, är tyngre än inomhusluften och därför sjunker mot golvet. Detta ger ett kallt golvdrag och brukar kallas för ”kallras”. Dina fönster bör ha ett U-värde på 1,2 W/kvadratmeter K för att fungera bra med golvvärme.

Detta vattenburna system från Thermotech består av rörslingor som lagts i ett golvbjälklag.
 

Vattenburen eller elburen golvvärme?

 

Det finns tre olika typer av golvvärme. De vanligaste för vanliga villor är elburet eller vattenburet system. Det tredje systemet, som leder värmen via luft, är än så länge ovanligt i villor. I de fall det förekommer är det uteslutande vid nyproduktion.

De vattenburna systemen består av rörslingor som läggs i golvbjälklag, gjuts in i betong eller läggs som flytande förläggning. De går att koppla till alla typer av värmekällor, som till exempel en pelletskamin, solvärme eller bergvärme. Det är vanligast vid nyproduktion, som totaluppvärmning. Men har du ett hus med radiatorer med cirkulerande vatten, kan du konvertera till vattenburen golvvärme, och du kan också välja att endast installera i ett enstaka rum.

 

Komfortvärme sällan energisparande

 

Den elburna golvvärmen är vanligast när det gäller mindre ytor, särskilt för så kallad komfortvärme, till exempel i badrum eller hall. För detta finns även så kallade ”klenspänningsanläggningar” på max 50 Volt. Men sådana system ger knappast någon minskad uppvärmningskostnad, snarare tvärtom. En klenspänningsanläggning får du montera själv, om du är absolut säker på hur du ska göra. Däremot ska en behörig elektriker alltid utföra anslutning till det fasta elnätet. Som alltid när det gäller el, så rekommenderar vi att man låter en behörig elektriker utföra hela jobbet. Även om risken för elchock är liten när det gäller klenspänningsanläggningar, finns det alltid en brandrisk så fort man installerar el. Tänk också på att om du installerar golvvärme så skall det alltid finnas en jordfelsbrytare installerad för din egen säkerhet.

Ett elburet system kan också fungera bra som totaluppvärmning under förutsättning att huset är anpassat för det, se ovan. Elburet system monteras med kabel som gjuts in i betong (vanligast), matta eller folie.

 

Dubbelledare tar bort strålningen

 

Förr diskuterades en hel del om de elektromagnetiska strålningsfält som bildas runt elkablarna. Inga vetenskapliga bevis finns för att det är skadligt, men vill man vara helt på den säkra sidan väljer man ett system på 230 volt med värmetråd och återledare i samma kabel, så kallad dubbel-, eller tvåledare. Då tar de olika magnetfälten ut varandra, och strålningen uteblir. Det finns även avskärmade tvåledningssystem. Klenspänningssystem har sällan dubbelledare, så ur strålningssynpunkt är de sämre än ett 230-voltssystem.

 

Klinker leder golvvärmen bäst

 

Optimal effekt får du med ett golv av klinker ovanpå golvvärmeslingorna. Keramiken lagar värmen länge och sprider den inte bara uppåt, utan även i sidled. Men det går att ha golvvärme även under de flesta trä- (inte bok eller lönn, de kan lätt spricka av värmen), plast- och textilgolv. Då får man hjälpa värmen på traven genom att leda den uppåt via en metallfolie som monteras under slingorna. Dessa typer av golv har inte samma förmåga att lagra värmen någon längre tid och blir därför inte lika energieffektiva.

 

Fler fördelar med golvvärme

 

Förutom att du kan minska energiförbrukningen med golvvärme som totaluppvärmning så slipper du radiatorer. Det gör att det blir lättare att möblera och städa, samt att värmen sprids jämnt över hela rummen. Detta gör att inte bara vi, utan även växterna trivs bra. Golvvärme i badrummet gör att våta fläckar på golvet torkar fortare, i tvättstugan kan tvätten du hänger snabbare bli torr och med golvvärme i hallen kan du lägga ut barnens fuktiga overaller på golvet på kvällen och ha dem lite varma och torra på morgonen.


  * Den högre effekten behövs inte för uppvärmning, men hjälper till att snabbt torka upp vatten eller fukt. (Källa: eio- elektriska installatörsorganisationen och Thermotech Scandinavia AB)

Ungefärligt effektbehov för totaluppvärmning i olika rum

 

(För komfortvärme är behovet omkring hälften).

Ingen ny uppfinning med golvvärme

 

Trodde du att golvvärme var ett nytt påfund? Då misstar du dig, redan de gamla grekerna hade golvvärme före år 0. Genom ett enkelt med genialiskt system leddes de varma rökgaserna från eldstäderna via kanaler under golvet innan röken släpptes ut genom skorstenen.

Absolut billigaste golvvärmen

 

Köp riktigt varma och sköna tofflor till alla i familjen. Då kan du sänka inomhustemperaturen ett par grader och faktiskt spara tusenlappar på ett år.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar