Annons

Se över din boendeekonomi

Spara energi

Det är lätt att tro att boendekostnaden är som den är. Men det finns en hel del man själv kan påverka för att göra besparingar för både plånbok och miljö.

Annons

Lån

Att då och då se över sina lån är kanske det du kan tjäna mest på när det gäller din boendeekonomi. Har du de bästa lånevillkoren eller kan du få en bättre ränta på ett annat låneinstitut?

- Om du bor i ett område där värdet på husen har ökat de senaste åren eller om du gjort en renovering som ökat värdet, kan du göra en ny marknadsvärdering och på så sätt lägga om topplånet till ett bottenlån och få ned räntekostnaden. Du behöver inte heller amortera på bottenlånet de första åren om du inte själv vill det, säger Anna Bäcklund, chef på Nordea familjeekonomi.

Räntan på bottenlånet kan du dessutom binda vilket oftast inte är möjligt med räntan på topplånet. Det är dock förenat med en kostnad för värderingen samt eventuella handläggningsavgifter. Kontakta din bank för att få information om vad som gäller i ditt fall.

- Det finns i dag också speciella pensionärskrediter. Det innebär att den som är 58 år eller äldre kan låna upp till 50 procent av husets marknadsvärde. Krediten betalas ut månadsvis och löper under 10 år - sedan ska lånet lösas genom exempelvis en försäljning. Detta upplägg erbjuder Nordea, berättar Anna Bäcklund.

Uppvärmningskostnader

Det tar kanske lite tid men det kan absolut löna sig att jämföra el- och oljebolagen för att se var du får bästa priset. Om du har tillgång till internet finns bra webbsidor där du till exempel kan göra en energikalkyl för just ditt boende eller få en översikt över elbolagen.

Om du inte har tillgång till internet är ett annat alternativ att kontakta din villaägarförening. De hjälper till med frågor och har ofta rabatter hos el- och oljebolagen. Du kan också låta ett fristående bolag, som exempelvis Kundkraft, (www.kundkraft.se) förhandla ditt el-pris. Konsumenternas elrådgivningsbyrå kan också hjälpa till att jämföra el-priserna, telefon 08-450 92 92.

Gör årliga underhåll

Om du eldar med olja tjänar du på att göra ett årligt underhåll av oljebrännaren. Du kan göra serviceavtal med olika installatörer och då kommer de en gång per år och justerar din brännare. Detta minskar risken för driftsstopp och kostar cirka 1 000 kr per gång.

- Med en regelbundet servad och rätt inställd brännare sänker du din oljeförbrukning samtidigt som du skonar miljön, enligt Lars Andrén som tillsammans med Anders Axelsson skrivit Värmeboken, en konsumentbok för den enskilde villaägaren.

- Byter man från en gammal brännare till en ny och samtidigt injusterar och regelbundet servar den, kan en husägare som förbrukar tre kubikmeter olja per år, årligen spara cirka 1 800 kronor med dagens oljepriser säger Lars Andrén.

Det kan även finnas andra alternativ på marknaden som kan vara värt att titta närmare på. Vänd dig till en energirådgivare hos din kommun för råd och hjälp.

Annons

Gammal oljepanna dålig för miljön

Villaförsäkringen omfattar pannhaverier men avskrivningen för värmepanna är vanligen 2-5 år utan ålderavdrag och därefter görs avdrag med åtta procent per påbörjat år. En oljepanna bör bytas efter cirka 20 år - inte minst för miljöns skull. På www.energi.konsumentverket.se finns bra hjälp att få om du funderar på att byta uppvärmningssystem. Du fyller i en mängd data om ditt hus för att se vad ett byte skulle innebära ekonomiskt.

Försäkringar

Vi i Villa har jämfört hem- och villaförsäkringar från fem olika försäkringsbolag. Det skiljer cirka 2 000 kronor mellan den dyraste och den billigaste premien och kanske lite förvånande är det den billigaste som, för den här familjen, innehåller flest fördelar. Premien är beräknad på en fullvärdesförsäkring för ett 1,5-plans radhus med souterräng, boyta 136 kvadratmeter samt ett uthus på tio kvadratmeter. Fastigheten är byggd 1969. Två vuxna bor i fastigheten.

Jämförda försäkringsbolag / Premie per helår
Folksam / 2 732 kr
IF / 4 731 kr
Länsförsäkringar Stockholm /3 113 kr
Trygg-Hansa / 3 600 kr
Moderna Försäkringar /3 768 kr
Jämförelsen är framtagen i samarbete med Konsumenternas försäkringsbyrå.

Villaförsäkring

I själva villaförsäkringen skiljer inte speciellt mycket mellan försäkringsbolagen när det gäller ersättning för de skador som kan uppkomma på grund av brand, läckage m.m. Heller inte när det gäller storleken på självrisker. Däremot skiljer till exempel ersättningen för skador på tomt- och byggnader uppkomna på grund av extrema väderförhållanden.

Alla bolagen ersätter stormskador uppkomna vid en vindstyrka över 21 m/s (Trygg-Hansa 20 m/s). Men Folksam, IF och LF Stockholm ersätter också skador på byggnader som uppkommit genom att till exempel en flaggstång eller ett träd blåst omkull vid en lägre vindstyrka än 21 m/s. Bor man till exempel vid kusten där det ofta blåser hårt kan detta vara en viktig del i försäkringen.

Även ersättningen för skador på tomtmark skiljer sig mellan bolagen. Maxbeloppet för ersättning varierar från 50 000 kronor upp till 100 000 kronor. Detta oavsett om skadan beror på naturskada, som till exempel bergras, eller en skada som översvämning på grund av skyfall som inte klassas som naturskada.

Hemförsäkring

Det som dock främst skiljer de jämförda bolagen åt är innehållet i hemförsäkringen och egendomsskyddet.

Om du till exempel har en eller flera dyra cyklar kan det vara värt att jämföra villkoren i försäkringen. Ett försäkringsbolag som inte har något maxbelopp för en stulen (låst) cykel kan ha en mycket hög självrisk. Här var Folksam bästa alternativet med maxersättningen 20 000 kronor och en relativt låg självrisk på 1 200 kronor.

Även bortaskyddet för egendom på annan plats än hemmet skiljer mycket mellan bolagen. Folksam är till exempel i vår jämförelse det enda bolag som ersätter stöldbegärligt gods som stulits på krogen eller på stranden med ett maxbelopp av 30 000 kronor, men du måste ändå vara aktsam om egendomen och inte lämna den hur som helst.

Stöldbegärligt gods som stulits efter att ha lämnats i fordon en kort stund ersätter endast två bolag. Folksam med ett maxbelopp av 30 000 kronor och Moderna försäkringar med maxbeloppet 5 000 kr.

Stöldbegärligt gods som stulits ur bilens bagageutrymme då den inte varit parkerad hemma är det bara Folksam som ersätter överhuvudtaget och med ett maxbelopp på 30 000 kronor.

Vad du prioriterar i en försäkring kan bara du själv avgöra. Genom att jämföra de olika försäkringsbolagen kan du bilda dig en uppfattning om vilket som är mest fördelaktigt för ditt hem.

Om olyckan är framme

Har din familj råd att bo kvar om något händer dig? Att ha en livförsäkring eller en grupplivförsäkring som betalas ut i händelse av dödsfall är särskilt viktigt om man har lån på bostaden. Många har en grupplivförsäkring via sitt arbete men det finns också många privata livförsäkringar. Utbetalningsbeloppet är skattefritt och betalas ut till den person du angett som förmånstagare.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
5 november 2002

0 Kommentarer

0

5 smarta snåljåpar - spara energi

Att uppgradera husets standard kostar ofta en hel del. Men även med relativt enkla medel kan du sänka din energiförbrukning. Här är våra favoritsnålisar...

0

Quiz: Hur eko är du?

Vi bombarderas med information om vilken mat vilken mat vi ska köpa, hur dålig vår bil är och hur vi förstör vår planet. Här får du det slutgiltiga...

0

Hur eko är du - svar

Flest A: Imponerande!Du är allt en riktig miljökämpe! Om alla var som du kanske vi inte skulle ha den här eviga miljödebatten. Fortsätt med ditt duktig...

3

Inredning som gör dig energismart

En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

0

Isolera vinden

I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

0

Miljövänlig matvecka!

Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

0

Krönika: Energislukare

I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne,...

0

Om det blir elavbrott

Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

0

Rätt bidrag för egen energi

Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons