Elpriset kan vara olika beroende på var du bor. Bilden är beskuren.
Elpriset kan vara olika beroende på var du bor. Bilden är beskuren. Foto: Thomas Wiklund

Så sänker du din elräkning

Spara energi

Nu är elen billigast för de som bor i norr, där merparten av elen produceras och där det blir ett elöverskott. Dyrast el får de som bor i söder, där merparten av elen konsumeras och det oftare är brist på el. Läge att spara, alltså!

Annons

Illustration Svensk Energi

Den 1 november 2011 delade Svenska Kraftnät – som transporterar elen på stamnätet - in Sverige i fyra elområden. Elområdet längst norrut heter elområde Luleå, söder om detta kommer elområde Sundsvall följt av elområde Stockholm och elområde Malmö.

- Detta innebär fyra olika -priser för konsumenterna.
I övrigt är allt som förut, berättar Henrik Gåverud på Energimarknadsinspektionen.

Enligt Svenska Kraftnät kommer priset troligen att vara detsamma i alla fyra områdena under större delen av året. Det är när det är brist på el eller när överföringskapaciteten inte är tillräcklig som elpriset kan bli olika i de fyra elområdena. På längre sikt och i takt med att investeringar görs i elnät och elproduktion tror man dock att prisskillnaderna minskar.

- Det kan röra sig om totalt 25 öres skillnad ut till konsumenterna mellan områdena Luleå och Malmö. Men då är också skattedifferentieringen avseende elskatten inräknad och det har ju inget med den här reformen att göra, säger Henrik Gåverud.

Bakgrunden till indelningen är att länder inte längre ska få begränsa exporten för att lösa problem med överföringsbegränsningar i det egna elnätet. Det ska råda fri konkurrens inom Europa. Gränserna har därför satts där det ofta uppstår begränsningar i överföringen av el på stamnätet. Tanken är att gränserna ska lösa problem som kan uppstå vid dessa så kallade flaskhalsar och skapa bättre balans mellan tillgång och efterfrågan på el i hela Sverige.

Läs mer om de nya elområdena på Svenska kraftnäts hemsida www.svk.se 

Tre steg till lägre elförbrukning

1. Välj elleverantör. Du kan själv påverka ditt elpris på flera sätt. Börja med att aktivt välja elleverantör om du inte redan gjort det – här finns pengar att tjäna med bara ett par knapptryckningar. Jämför priser på exempelvis elpriskollen.se för att se vilka priser som är bäst i just ditt område. Du skriver bara in ditt postnummer och din årsförbrukning.

2. Åtgärda värmeläckorna. Lokalisera dem med hjälp av en värmekamera som hittar de svaga punkterna - vare sig det handlar om dålig isolering eller kallras. Värmekameror finns att både köpa och hyra (sök på nätet!). Värmeläckor kan åtgärdas på många sätt. Du kan byta till energieffektivare fönster eller byta ut innerglaset mot energiglas om du har gamla, dragiga tvåglasfönster. Tilläggsisolera vinden. Byt också ut gamla fönster- och dörrlister, så slipper du både drag, kallras och kondens.

3. Minska din elkonsumtion. Störst effekt på elräkningen blir det förstås om du har möjlighet att byta ut direktelen som uppvärmningssystem. Eller komplettera med bras- eller pelletskamin. Men du kan också göra stor påverkan på din elkonsumtion genom flera små åtgärder: Stäng av dator, TV och så vidare helt och hållet – med strömbrytare – inte med fjärrkontrollen. Dra ut batteriladdare när de inte används. Byt ut husets alla lampor till lågenergilampor eller LED. Släck efter dig. Skaffa gärna timer och rörelsevakt, så lyser det inte i onödan. Sänk termostaten i sovrummen några grader. Ställ inga möbler framför elementen. Dra för gardiner eller persienner på natten – håller värmen inne. Vädra kort och intensivt. Stäng av elementet medan du vädrar.

Annons
11 januari 2012

0 Kommentarer

7

Läsarnas knep för att spara energi

Lämna ugnsluckan öppen när du lagat mat, sänk värmen inne, tina mat i kylen. Att spara energi gynnar både miljön och privatekonomin – här är läsarnas...

0

Energibesiktiga huset

Med hjälp av tilläggsisolering, intelligenta reglersystem anpassade till det befintliga värmesystemet, energiglas och snålspolande handduschar kan du...

0

Energikonsulten svarar

Här svarar energikonsulten Georg Saros på de tio vanligaste frågorna om uppvärmningssätt.

0

Energirådgivning - en guldgruva för villrådiga villaägare

Har du också kliat dig i huvudet och undrat vilket värmesystem som verkligen är bäst och uppfyller just dina krav och önskemål? Alla håller på sitt...

0

Så här går energibesiktningen till

Vi följde med besiktningsman Leif Kumlin på hans jakt efter energiläckor och eltjuvar.

0

Snart måste villan energideklareras

Villor och andra byggnader ska energideklareras, enligt en ny lag 2006. För villaägaren beräknas deklarationen kosta mellan 3 000 och 4 000 kronor, men...

0

Byt värmepanna och få 30 000 kr i bidrag!

Värmer du huset med direktverkande el eller olja? Passa på och byt värmekälla före år 2011! Byter du värmepanna får du bidrag.

0

Byt energikälla och få bidrag!

Funderar du på att slänga ut oljepannan eller minska elräkningen för din uppvärmning? Efter årsskiftet är det rätt läge! Tänkt både långsiktigt på...

0

Värmeskolan

Oljan blev ännu dyrare vid årsskiftet. Elpriset är på väg upp igen efter några år av pressade priser. Det finns skäl för alla oss i villa att se om...