Om det blir elavbrott

Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömmen försvinner.


På Energimyndighetens sajt kan du ladda ner faktabroschyren Elavbrott – vad gör jag nu? I den får du tips om vad du ska ta dig till när strömmen har gått och isiga vindar blåser kring knuten. Det finns ingen anledning till panik om ett elavbrott uppstår, för ett någorlunda välisolerat hem tar det tre dygn innan innetemperaturen faller till +10 grader när det är -10 ute.

Om avbrottet inte blir för långvarigt kan det till och med bli rätt mysigt. Om ni är många i familjen så sov alla i samma rum. Är du ensam eller inte så många i bostaden så bygg en koja under matbordet. Det är några av de goda råd som Energimyndigheten ger. Här kommer några fler:

Om elavbrottet verkar bli långvarigt, gör så här:

• Välj ett rum, gärna i söderläge, som ni bestämmer er för att vistas i. Fäll ner persiennerna, dra för gardinerna eller häng en filt för fönstret. Då minskar avkylningen av rummet.

• Stearinljus och värmeljus bidrar till en normal temperatur. Lämna aldrig ljusen utan uppsikt. Använd stabila ljusstakar som inte är brännbara. Du kan också ställa ljusen i ett fat med vatten så att de självsläcks när de brunnit ner.

• Blir det kallare: ta på er varma tröjor, raggsockor, mössor och filtar.

• En sovsäck kan räcka för att klara kylan. Har du möjlighet att värma vatten ger en varmvattenflaska inlindad i en frottéhandduk eller nedstoppad i en socka skön värme under täcket.

• Varje människa avger under vila lika mycket värme som en 70-watts glödlampa. Låt därför alla sova i samma rum eller säng. Ställer ni flera sängar bredvid varandra, bind ihop sängbenen med varandra så sängarna inte glider isär.

• Om du är ensam, om ni är få i bostaden, eller om det blir riktigt kallt: Ordna med en ”koja” under ett bord. Lägg madrassen under ett bord och lägg filtar över bordet så att de hänger ned till golvet på alla fyra sidorna.

Elda i öppen spis eller kamin

Runt om i landet har det rapporterats om hemska villabräder, flera av dem med dödlig utgång. De av oss som har lyckan att ha en fungerande kamin använder självklart den vid ett avbrott i uppvärmningen. Men se till att elden håller sig till kaminen och inte sprider sig till hela huset. Så här skriver Energimyndigheten om att elda i öppen spis eller kamin:

Har du en öppen spis eller en kamin i rummet måste du tänka på att:

• Det som brinner tar av luftens syre, så tänk på att vädra regelbundet! Huset ventilationssystem slutar nämligen ofta att fungera vid elavbrott. Vädra kort, men ofta. Gärna med vidöppna fönster som skapar korsdrag under någon eller några minuter.

• Använd inte kaminen på natten, om du inte har en eldvakt.

• Har du gasspis istället för elspis? Använd den inte för att värma upp rummen. Gasspisar är inte konstruerade för att brinna flera timmar eller dygn i sträck.

• Kontrollera att brandvarnaren fungerar. Ha brandsläckningsmateriel till hands och se till att utrymningsvägarna inte är blockerade.

• Läs bruksanvisningen noga.

Ännu fler tips, till exempel på vilken mat som passar om du är utan spis, finns i broschyren Elavbrott – vad gör jag nu? Broschyren kan du kostadsfritt ladda ner på Energimyndighetens sajt, www.energimyndigheten.se.

Ta väl hand om dig i kylan!

Källa: Energimyndigheten

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar