Energibesiktiga huset

Med hjälp av tilläggsisolering, intelligenta reglersystem anpassade till det befintliga värmesystemet, energiglas och snålspolande handduschar kan du minska dina energikosntnader med hälften. Det menar i alla fall energiexperten Leif Kumlin.


Den som har bundit sin elförsörjning på fyra-fem år för 24 öre per kwh kan skatta sig lycklig.

– Energipriserna kommer att fortsätta att stiga kanske upp till 60 öre, så det är lika bra att sätta igång att spara el nu, menar Leif Kumlin, energiexpert från Örebro.

– Sverige skulle behöva en ökning av energiproduktionen på minst 20 procent söder om Gävle, för att inte behöva importera energi. En utbyggnad av vindkraft i norr löser inga problem i södra Sverige, eftersom det inte finns tillräckligt stor transportkapacitet. Förra vintern var det ytterst nära till elransonering i södra Sverige under den kallare vinterperioden. Sverige måste börja spara 25 procent av den nuvarande energiförbrukningen och det är fullt möjligt, fortsätter han.

Finn individuella lösningar

Leif arbete med att söka energibesparande åtgärder började på Hem & Villamässan 1995. Han gick runt och samlade broschyrer om olika energibesparande produkter, valde sedan ut sex av dem, och monterade in dem i sin egen villa. Han ville se om de uppgivna sparmålen stämde.

Det gjorde de inte. Skälet till detta var, enligt Leif, något som egentligen är ganska självklart – att varje hus är individuellt och läcker ut energi på olika ställen. Det var då tanken föddes på att man borde genomföra energibesiktningar, på samma sätt som man genomför till exempel el- och fuktbesiktningar.

En energibesiktning utgår alltid från fastighetens befintliga värmesystem. Sedan försöker man finna lösningar som gör det befintliga värmesystemet effektivare. På så sätt slipper man oftast stora investeringar, och får betydligt bättre lönsamhet.

De bästa sparknepen

I det här exemplet är ett normalhus på 120 utgångspunkten för Leif Kumlins beräkningar. Han räknar med att fyra personer bor i huset. Sparåtgärderna är enkla och får inte kosta för mycket i förhållande till den energibesparing de ger. De åtgärder som nämns är utprovade i flera villor med gott resultat.

De viktigaste åtgärderna för att halvera energikostnaderna är bra isolering, intelligenta reglersystem och halvering av varmvattenåtgången med nya duschhandtag.

– Men som sagt, alla hus är olika och man måste alltid börja med att göra en besiktning av huset för att se hur mycket och var huset läcker, påpekar Leif Kumlin. Oftast behöver vinden tilläggsisoleras. Det är inte ovanligt att 15 – 25 procent av värmen försvinna upp genom taket om man inte har 400 – 500 mm isolering. Den gamla isoleringen, oftast kutterspån eller sågspån, kan kompletteras med nya isoleringsmaterial. Man får inte slarva och lämna något ställe oisolerat. Fönster- och dörrkarmar måste också isoleras.

De isoleringsmaterial som han speciellt rekommenderar är träfiberisolering, som sprutas in, och linullsskiva. Båda är naturfibrer, som gör att huset kan andas, suga och släppa fukt. För man får inte glömma att det behövs ventilation på vinden för att motverka mögel.

Dåliga elradioatorer stor energitjuv

Den som har direktverkande el märker ofta att elementen blir heta. Det beror på att termostaten är trasig. Man behöver inte byta ut hela elementet. Det räcker med att styra om alla element med en elektronisk termostat direkt på säkringen. Det här systemet kan kopplas till telefonen.

Då kan man exempelvis ha värmen i huset på låg nivå när man är bortrest och ringa dit och ställa upp värmen någon dag innan man kommer hem igen.

Pannvärmestyrning höjer effekten på gammal brännare
Den som har vattenburet system och utegivare kan genom att koppla bort utegivaren och sätta in en elektronisk innegivare som kopplas till shunten spara 8-16 procent av energiförbrukningen. Har man en dålig brännare på pannan, kan man göra den effektivare med en pannvärmestyrning.

Vad kostar det?

Att isolera en vind på ett hus på 120 kvadratmeter kostar omkring 12 000 kronor. Det datoriserade systemet för direktverkande el kostar 5 000 kronor plus installation. Pannvärmestyrning direkt till brännaren kostar 7 000 kronor.

Om fönstren ska bytas ut till treglas blir det kostsamt, ca 75 000 kronor. Att byta ut bara det inre fönstret i tvåglasfönster till energiglas kostar däremot inte mer än omkring 12 000 kronor i ett hus på 120 kvadrat. KOLLAS!!! De sammanlagda åtgärderna kostar 12 000 plus 7 000 plus 12 000, alltså sammanlagt 31 000 kronor. Då har vi sparat 25 – 42 procent energi.

Strypbricka till duschen halverar vattenmängden
Det återstår 25 procent av målet att halvera energikostnaderna. Det ska uppnås genom att spara varmvatten.

Vi skaffar en strypbricka för en krona till duschen och ett nytt duschhandtag, som enligt en tysk metod blandar vatten med luft, säger Leif Kumlin. Det nya handtaget ger en mjuk och behaglig stråle. När man duschar med vanlig dusch går det åt 20 liter per minut. Med den nya duschen blir det bara 8 liter per minut.

Man sparar 45 kubikmeter vatten per person. För en familj på fyra blir det 200 kubikmeter. Det ger en besparing på 1 600 kronor för vattnet med en vattenkostnad på 8 kronor per kubik. För lägre energikostnad för uppvärmning av varmvattnet ger det en besparing på ca 1 400 kronor/år.

Tillsammans blir det 3 000 kronor/år. Även vattenpriset håller på att gå upp och det finns redan nu kommuner i Sverige som har vattenpriser på 16 kronor per kubik. Den här summan kan komma upp i 6 000 kronor om fem år. Produkterna till duschen kostar 350 kronor.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar