Dubbla boytan gav halva elpriset

Ibland kan det vara de genomtänkta detaljerna som gör en lyckad enhet. Möt familjen som byggde om sommarstugan till dubbelt så stor året-runt-bostad och samtidigt sänkte sin energiförbrukning till hälften.


Tre och en halv kubikmeter ved och vattenburen golvvärme. Denna kombination värmer upp Ingemar Ovanmos och Inga Skoogs hus i Åkersberga Skärgårdsstad. Och elnotan är rekordlåg!

Miljövänlig lösning

För tre år sedan bestämde sig äkta paret Ovanmo – Skoog för att flytta ut permanent till sitt sommarställe i Skärgårdsstaden, Åkersberga. Men huset behövde byggas till, eftersom det ursprungligen endast var 76 kvm.

Både Ingemar Ovanmo och Inga Skoog är miljöintresserade och ville följaktligen att deras hus skulle bli så miljövänligt som möjligt.
Det ursprungliga huset hade direktverkande el. Det lilla huset på 76 kvm slukade hela 8 800 kWh el trots att värmen stod på sparlåga under veckorna när det inte användes.

Den forna sommarstugan på 76 m2 byggdes om till permanentbostad på 180 m2. Men trots att huset blev mer än dubbelt så stort halverades uppvärmningskostnaderna.

Kakelugn och golvvärme 

– Att sätta in direktverkande el i det nya huset var helt uteslutet, säger Ingemar Ovanmo.

Istället beslutade man sig för att installera en kakelugn i den ursprungliga delen av huset. Men man bestämde sig också tidigt för att man vill ville ha ett komplement till vedeldningen.
Efter egna funderingar och diskussioner med byggentreprenören beslutade man sig för att satsa på vattenburen golvvärme.

Som komplement finns en värmeväxlare inbyggd i husets varmvattenberedare, vilket gör att inkommande luft förvärms. Den förbrukade luften går inte direkt ut i det fria utan blåses in under torpargrunden, vilket gör att det aldrig blir kallgrader under själva huset. Då får den vattenburna golvvärmen en gratisuppvärmning. Golven i den nybyggda delen värms via ett rörsystem som är kopplat till en elpatron.

Ingemar Ovanmo har också isolerat väggarna i huset, något som kan behövas på vintern när kall luft drar in från havet. I den gamla delen av huset finns fortfarande den direktverkande elen kvar, men den används sällan sedan huset togs i bruk efter utbyggnaden för tre år sedan.

Bra cirkulation med öppen planlösning

Huset har en öppen planlösning i två våningar med full takhöjd. Det gör att luften kan cirkulera fritt.

I taket har Ingemar Ovanmo monterat en roterande dekorativ fläkt som pressar ner den varma luften från taket så att elementen med direktel sällan går på. De är utrustade med temperaturtermostat..

Att den öppna planlösningen har betydelse för att energinotan blir så låg är både Ingemar Ovanmo och Inga Skoog överens om.

– Detta huset passar oss. Vi är bara två personer med ett kontor för två, med datorer och annan kontorsutrustning på övre plan samt en hund, säger Inga Skoog.

– En familj med tonårsbarn har nog svårt att bo såhär. Barnen vill kunna stänga om sig och det är ju inte heller säkert att föräldrarna vill ha ungdomarnas musik ringande i öronen hela dagarna, fortsätter hon.

En stor del av hemligheten ligger i den öppna planlösningen. Fläkten i taket hjälper till att transportera den varma luften.

Elleverantören trodde inte sina öron

För att installera golvvärme och kakelugn behöver man inte bygga om sitt hus som familjen Ovanmo – Skoog har gjort.

Kakelugnen kostade cirka 60 000 kronor med montering och tillägget för golvvärmens rörinstallationer uppskattar Ingemar Ovanmo till cirka 40 000 kronor. Det gör en investering på 100 000 kronor i samband med ombyggnaden. Med direktverkande el skulle huset sannolikt ha dragit minst 20 000 kWh, vilket skall jämföras med cirka 5 500 i dag. En besparing på 14 500 kWh á 65 öre, vilket på ett år blir cirka 9 500 kronor. Till uppvärmningskostnaden skall förstås räknas den ved, cirka 3,5 kubik, som familjen gör av med på ett år.

För familjen Ovanmo – Skoog är den gratis, men några dagars arbete för fällning av träd och vedhuggning måste man räkna med.

– Handläggaren hos vår elleverantör trodde inte sina öron när jag påstod att vi skulle göra av med nästan 3 500 kWh mindre el när vi hade mer än fördubblat husets yta.

Håll huvudet kallt

Faktum är att uppvärmningskostnaderna ofta sjunker när man installerar golvvärme. Skillnaden mot traditionell uppvärmning är att innetemperaturen kan sänkas utan att man upplever rumstemperaturen som lägre. Kroppstermostaten kan sägas sitta i fötterna. Hög värme i fötterna betyder att hela kroppen brukar kännas varm.

I huvudhöjd kan temperaturen vara lite kallare än om fötterna. Detta är hemligheten bakom hela golvvärmetekniken. Tvärt om är förhållandet med väggfasta element – det blir varmare om huvudet än om fötterna. Fötterna bör ha en temperatur på 24 grader och huvudet bör ha cirka 18 graders värme. Man fryser inte om fötterna är varma.

Två brasor i kakelugngen per dag brukar Ingemar Ovanmo elda. Det är tillräckligt för att ugnen skall sprida värme hela dygnet.

Lätt att kombinera golvvärmetekniken Framledningstemperaturen vid golvvärmeteknik är låg, vilket gör att man med fördel kan kombinera tekniken med värmepump eller elvärmepanna.

Om- eller nybyggnation är inget krav vid installation av golvvärme. Under golvet läggs värmeplåtar av aluminium. Plåten får en jämn värme sedan värmebärande sk PEX-rör placeras i spår som finns i värmeplåtarna.

Elinstallatör som är behörig måste göra själva elanslutningen, men mycket av det andra arbetet kan den som är händig göra själv. Värmekostnaderna kan sänkas eftersom medeltemperaturen i rummet kan sänkas med upp till två grader.

Uppvärmningskostnaderna blir lägre, men installationskostnaderna är högre än med traditionella radiatorsystem.

Med sunt förnuft kommer man långt

Den kakelugn som makarna Ovanmo – Skoog valde är en putsad och målad kollonkakelugn som har hämtat formen från Empirestilen. 3,5 kubikmeter ved gör familjen av med per år.

Varje kubikmeter ved (travat mått) innehåller cirka 1 200 kWh, vilket betyder att paret Ovanmo – Skoog sammantaget med el och ved använder cirka 9 500 kWh energi för att värma upp sitt hus som i dag har vuxit till 180 kvadratmeter från de ursprungliga 76.

Räknat per kvadratmeter används i dag 54 kWh energi per kvadratmeter och år mot 116 kWh per kvadratmeter och år före utbyggnaden. Förr användes huset endast på helger – under övrig tid var temperaturen så låg som möjligt. De redovisade siffrorna innehåller också hushållsel, till exempel el för vattenuppvärmning och belysning, vilket gör att uppvärmningsbehovet för huset är mindre än dessa siffror ger vid handen.

Energimyndigheten räknar med att cirka 1 000 kWh av energiåtgången är belysning och att mellan 3 500 och 6 000 kWh per år är annan hushållsel som tvätt, disk och dusch. Beräkningen är gjord för en familj på 4 personer.

Enligt samma myndighet drar en genomsnittsvilla på 125 kvadratmeter 15 000 kWh om man använder enbart direktverkande el. Foto: Håkan Flank

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar