Annons
Energiexperten gör hembesök för att med hjälp av teknisk utrustning kunna få fram fakta om husets energi-och miljöstatus.
Energiexperten gör hembesök för att med hjälp av teknisk utrustning kunna få fram fakta om husets energi-och miljöstatus.

Dags att energideklarera!

Spara energi

Funderar du på att sälja? Från årsskiftet måste din villa i så fall energideklareras av en certifierad energiexpert. Du får samtidigt förslag på åtgärder som skulle sänka energikostnaderna och minska husets miljöpåverkan.

Annons

Driftkostnader brukar anges för hus som är till försäljning. Hittills har uppgifterna byggt på säljarens faktiska energiförbrukning, som påverkas mycket av hur många som bor i huset och vilka vanor de har.

Energideklarationerna kommer att mer systematiskt redovisa hur olika installationer och byggnadstekniska faktorer påverkar energiförbrukningen i huset. På det sättet får man samtidigt en bild av vilken potential för energibesparande åtgärder huset har.

En certifierad energiexpert, som dessutom är knuten till ett ackrediterat företag, måste göra energideklarationen. Du som fastighetsägare ansvarar för att den görs inför en försäljning och står för kostnaden. Eftersom energideklarationerna av villor inte riktigt kommit igång ännu, har prisnivåerna inte heller stabiliserats. En förundersökning som gjordes på regeringens uppdrag 2005 uppskattade kostnaden till 4000 kronor. Men enligt energiexperten Hans Åke Hilding är den siffran för lågt satt. En mer realistisk bedömning tror han är 7000 -10 000, beroende på var villan ligger. Energiexperternas timtaxa är högst i storstadsområdena.

Ditt hus hälsotillstånd lagras hos Boverket 

De fakta om ditt hus som kommer fram vid energideklarationen samlas i ett formulär som energiexperten fyller i och skickar till Boverket, där det lagras. Energideklarationen är giltig i tio år. Som husägare får du en sammanfattning som ska finnas tillgänglig vid försäljning. Den innehåller upplysningar om vilka energibesparande åtgärder du skulle kunna göra, uttryckt i sparad kilowattimme per investerad krona. Det är frivilligt både för dig och för den som eventuellt köper ditt hus att genomföra förbättringarna, men de innebär investeringar i både en lägre driftkostnad för huset och i en bättre miljö.

Lagen om energideklarationer bygger på ett EG-direktiv. Målet är att minska energianvändningen i byggnader, minska beroendet av importerad energi och minska utsläppen av klimatpåverkande växthusgaser.


Hans Åke Hilding är certifierad energiexpert.

Hans Åke Hilding är certifierad energiexpert. Han har arbetat i närmare 30 år med vvs. Det krävs en bakgrund inom bygg- eller fastighetsbranschen för att kunna bli certifierad. Den som ansöker om certifiering går sedan en kurs med ett omfattande slutprov.

Utbildningen omfattar en lång rad energi- och miljöfrågor som gäller fastigheter och installationer. Den tar upp hur hus har byggts under olika perioder, vad gäller värme- och ventilationssystem, hur klimatskalet ser ut, t ex ytterväggarnas tjocklek och isolering och andra miljöfaktorer som fukt och radon.

Den som certifierats som energiexpert kan sedan ansöka om ackreditering för sitt företag hos Swedac, som är en statlig myndighet för ackreditering och teknisk kontroll.

- De har vissa kriterier för vad företaget ska göra och kunna, förklarar Hans Åke Hilding. De kom ut en hel dag och gick igenom hur vi hade tänkt att jobba och om vi uppfyllde kraven, innan vi fick vår ackreditering.

Lagom ventilation

Han räknar med att det tar en till en och en halv dag att energideklarera en villa.

- Jag börjar med att ta fram grundfakta om huset, berättar han. Vilket år det är byggt och vilken typ av fönster det har, t ex. Då kan jag först se om den energiförbrukning man har är rimlig. Det finns en enkät som jag fyller i tillsammans med fastighetsägaren. Men man kan också skicka ut den i förväg så att den är ifylld när jag kommer. Då går det fortare. Den som vill förarbeta ännu mer kan gå in på Boverkets hemsida och ta fram den mall som jag ska fylla i och skicka in till Boverket när jag är färdig. Där kan man också skriva in så mycket som möjligt själv. Jag kontrollerar sedan vad som står där, men det går ändå fortare än om jag ska göra allt från början.

Elförbrukning, värmeförbrukning, om det gjorts någon radonmätning i huset är grunduppgifter som ska finnas med. Men på plats tittar energiexperten sedan bland annat på luftströmmar i huset, värmeläckage och isolering av rör.

- Ibland finns det en överdriven rädsla för att få mögel i huset. Man kanske har satt in en fläkt på taket som innebär onödigt kraftig ventilation. All luft kostar ju att värma upp. Det kan betyda en merkostnad på 5000 kronor om året. Då kan jag genom att mäta luftströmmarna säga att här kan ventilationen sänkas med hälften och det duger bra i alla fall, säger Hans Åke Hilding.

Annons

Husets form påverkar

Energideklarationen ska också innehålla en energibalansberäkning som anger energiåtgång i kilowattimmar per kvadratmeter. Det värdet ställs sedan mot alla yttre förutsättningar som finns för varje hus.

Rimlig förbrukning har inte bara med bostadsytan att göra, utan kan också påverkas av vilken form huset har. Ett fyrkantigt hus drar inte lika mycket som ett som är byggs i form av ett H, med många vinklar.

Har ett eluppvärmt hus, med hänsyn tagit till alla yttre förutsättningar, en orimligt stor elförbrukning kan det bero på att någon helt annan faktor påverkar.

- Man kanske upptäcker att familjen som bor där har ormar som husdjur och ett terrarium som drar hur mycket energi som helst, säger Hans Åke Hilding.

När alla fakta om huset är inhämtade ska han räkna ut vilka möjligheter till energibesparingar huset har och vad det kan innebära ekonomiskt för den som bor i huset. Det är det mest tidsödande jobbet som kan variera i omfattning beroende på vilka förbättringar som kan vara aktuella.

- I en äldre villa med oljepanna skulle kanske en lämplig förbättring kunna vara att gå över till bergvärme, som på sikt innebär stora besparingar. Men hur stora de skulle bli för just den villan som är aktuell beror på vilken isolering den har och en rad andra förutsättningar. Det är många faktorer som är olika för varje hus, säger han.


Med hjälp av en luftflödesmätare kan energiexperten få en bild av hur husets ventilation fungerar.

Steg för steg

Det första du behöver göra som ska energideklarera din villa är att ta kontakt med ett ackrediterat företag. Dessa företag har minst en certifierad energiexpert anställd.

Du hittar listor på ackrediterade företag på Swedacs hemsida; www.swedac.se. Där kan du söka länsvis för att hitta ett företag som finns nära dig.

Bara ackrediterade företag kan upprätta en energideklaration som är giltig vid försäljning. Företagen tillämpar timtaxa som kan variera.

Rådgör med energiexperten på det företag du väljer hur du kan förbereda arbetet med att själv ta fram fakta. Det kan till exempel vara fastighetsbeteckning, ritningar, uppvärmningssystem, golvyta, byggnadsår, eventuell ombyggnad, typ av isolering, typ av fönster, ventilationssystem, inomhustemperatur och om radonmätning är gjord.

Du kan via Boverkets hemsida; www.boverket.se, också ta fram formuläret för energideklarationen och fylla i det du kan. Men observera att du inte ska skicka in någonting till Boverket. Den slutliga energideklarationen måste en behörig energiexpert fylla i och överföra till Boverket elektroniskt.

På Boverkets hemsida finns ytterligare information om energideklarationerna. På Boverkets och Energimyndighetens hemsidor kan du också få allmänna råd om energibesparingar.

Hemsidor:

www.swedac.se
www.boverket.se
www.energimyndigheten.se 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
1 september 2008

20 Kommentarer

2008-09-01
/Mats
2008-09-02
Olegin
2008-09-03
BolDor
2008-09-03
tjena
0

5 smarta snåljåpar - spara energi

Att uppgradera husets standard kostar ofta en hel del. Men även med relativt enkla medel kan du sänka din energiförbrukning. Här är våra favoritsnålisar...

0

Quiz: Hur eko är du?

Vi bombarderas med information om vilken mat vilken mat vi ska köpa, hur dålig vår bil är och hur vi förstör vår planet. Här får du det slutgiltiga...

0

Hur eko är du - svar

Flest A: Imponerande!Du är allt en riktig miljökämpe! Om alla var som du kanske vi inte skulle ha den här eviga miljödebatten. Fortsätt med ditt duktig...

3

Inredning som gör dig energismart

En strömbrytare som påminner dig att släcka lampan. En blomlampa som öppnar sina blad när du minskar elförbrukningen. Ett duschmunstycke som lyser rött...

0

Isolera vinden

I webb-filmen Isolera vinden ser du steg-för-steg hur du kan isolera din vind och spara både värme och pengar.

0

Miljövänlig matvecka!

Den här veckan pågår Naturskyddsföreningens kampanj "Mat för bättre klimat" för fullt runt om i landet.

0

Krönika: Energislukare

I hotellets källare kämpar jag med mitt dåliga samvete och en apparat jag varken sett förut eller ens gillar. Anledningen är att jag, av rent okynne,...

0

Om det blir elavbrott

Kung Bores kylslagna järngrepp håller i sig. Med den långvariga kylan överbelastas elnäten och risken för elavbrott ökar. Så här klarar du dig om strömm...

0

Rätt bidrag för egen energi

Hösten och vintern och kylan kryper allt närmre. Nu stänger vi ytterdörren och börjar skruva upp värmen och plötsligt bli energi ett högaktuellt ämne....

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons