Billig drift ger huset mervärde

Med klimatfrågan i fokus och stigande energipriser blir husets driftkostnad allt viktigare. Och från 2009 ska även småhus energideklareras.


Numera är det en självklarhet att bilförsäljarna anger hur mycket bensin olika bilar drar och att bilköparen gör en avvägning mellan detta och bilens inköpspris. Sådana resonemang kommer snart att vara lika självklara vid husaffärer tror Svante Wijk, projektledare för energi- och miljöfrågor på NCC teknik.

– Jag är övertygad om att energieffektivitet kommer att bli ett viktigt försäljningsargument för småhus och egentligen är det konstigt att det inte redan är det i större utsträckning, säger han.

Att det finns ett stort intresse för dessa frågor konstaterades redan för två år sedan i en undersökning som NCC gjorde då och som Svante Wijk var projektledare för. 400 personer från NCC:s olika småhusköer svarade på frågor om hur de, som presumtiva husköpare, värderade energisnåla hus.

– Det mest intressanta i den undersökningen var att 57 procent tyckte att det var viktigare att driftkostnaderna var låga än att investeringskostnaden var det. Det finns ingen anledning att tro att det är färre idag. Tvärtom. Klimatdebatten påverkar också människor, säger Svante Wijk.

Svante Wijk projektledare för energi- och miljöfrågor på NCC teknik

Nya tekniker

Bakgrunden till att undersökningen gjordes var att det, enligt Svante Wijk, fanns en allmän föreställning om att husköpare inte är villiga att betala något för att huset är energisnålt, men det fanns ingen studie gjord kring detta.

– Vi gjorde en förstudie, berättar han. Man kan inte bara gå ut och fråga folk om de är intresserade av energisnåla hus. Då svarar alla ja. Man måste räkna noga på olika alternativ och väga investeringskostnader mot driftkostnader, som går att jämföra och ta ställning till. Vi utgick från en standardvilla. Sedan tittade vi på hur mycket investeringarna ökade för olika energibesparande åtgärder och hur mycket det innebar i besparingar på energisidan.

Föreningssparbanken gjorde boendekalkyler med detta som underlag för att räkna ut månadskostnaden. Vi gjorde ett 50-tal olika kalkyler. Det finns så många parametrar i detta, till exempel energipriser, ränteutveckling och huspriserna allmänt. Men generellt kan man säga att energibesparande investeringar innebar oförändrad, eller på sikt lägre, månadskostnad för husägaren.

Att bygga energisnålt är ofrånkomligen dyrare än att bygga traditionellt, enligt Svante Wijk. Mer isolering, tjockare väggar, dyrare fönster och inte minst fler mantimmar ökar kostnaderna. De hus som kallas passivhus har inga traditionella värmesystem, med radiatorer. Det innebär att de måste vara extremt välisolerade. Och om de byggs som småhus krävs ännu tjockare isolering än i flerbostadshus. Det beror på att omslutande väggar, tak och golv är större i förhållande till golvytan i en villa, än i hus där lägenheter gränsar till varandra.

Men Svante Wijk menar att merkostnaden för att bygga energisnålt kommer att sjunka. Kunskapen och tekniken finns, men den behöver spridas. Och när produktionen av till exempel fönster som behövs ökar, kommer de att bli billigare.

Energideklarationen kan ge ett ökat marknadsvärde tror Thomas Johansson

Energideklarationer till hjälp

Också Thomas Johansson, energiexpert på Boverket tror att energiaspekterna kommer att bli allt viktigare i samband med husaffärer och också få en påverkan på huspriserna. Och han tror att energideklarationerna (se faktaruta) som ska följa varje hus vid försäljning från 2009 kommer att bli ett viktigt instrument.

– Redan idag har mäklarna skyldighet att uppe husets energiförbrukning, men det blir ofta lite svävande uppgifter som bygger på vad säljaren uppgivit. Med energi-deklarationerna får man svart på vitt på hur det ser ut. Det blir en bra konsumentupplysning, menar han.

Den som ska köpa huset kan se hur bra värden huset har och om det inte har så bra värden kan man också se vilka åtgärder som skulle kunna förbättra dem och vad det kräver för investerings-kostnader.

Boverket kommer att samla in alla energideklarationer som görs och de är offentliga handlingar. Det innebär att den som är spekulant på ett hus själv kan ta kontakt med Boverket och få ut kopior på energideklarationen för det hus man är intresserad av att köpa, om den inte finns hos säljaren eller mäklaren.

Den som ska sälja huset har, med energideklarationen som grund, möjlighet att åtgärda brister och sänka husets energianvändning inför en försäljning. Och den som inte planerar att sälja kommer också i längden att tjäna på att energideklarationen görs, anser Thomas Johansson.

– Jag är övertygad om att om man använder det åtgärdspaket som följer med energideklarationen till att göra förbättringar så sparar man på sikt in kostnaden, samtidigt som man bidrar till en bättre miljö, säger han.

Fakta energideklaration

Från 1 januari 2009 – måste alla småhus som byggs eller säljs energideklareras. Hus byggda före 31/12 2008, ska energideklareras vid försäljning, nya hus inom två år, oavsett försäljning. Den som hyr ut delar av sitt hus måste energideklarera det före årsskiftet 2008/ 2009.

Energideklarationen ska visa:
Energiåtgång för varmvatten och uppvärmning, baserat på faktisk åtgång. Hushållsel ingår inte.

En bedömning av inomhusmiljön och om det gjorts radonmätning.

Förslag till energibesparande åtgärder som på sikt innebär ekonomiska besparingar.

Referensvärden:
1 Jämförelse med snittvärden för hus i samma klimatområde och med jämförbara uppvärmningssystem.
2 Energikrav som skulle ställas om huset byggdes nytt.

Energideklarationer upprättas av expertföretag, ackrediterade av Swedac.

En ungefärlig uppskattning av kostnaden för att få en villa energideklarerad är 3 000 – 4 000 kronor.

Användbara hemsidor:
Information om energideklarationen: www.boverket.se
Lista på företag som utför energideklarationer: www.swedac.se
Råd och tips om energibesparingar: www.energimyndigheten.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar