Värme på väggen

Element

Radiatorerna minskar elanvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Fungerar som ett blickfång i inredning – eller syns knappt alls...

Nog känns det frestande att byta ut de gamla tråkiga elementen. Men när det verkligen är motiverat beror mycket på husägaren, det finns ingen generell regel. Men när slingorna inuti går sönder och radiatorn inte längre ger samma effekt kan det vara dags att byta. Likaså när den inte längre reglerar värmen bra, då blir det lätt övertemperatur, säger Tomas Berggren på Energimyndigheten.

Effektivt med styrsystem

Allra bäst är förstås att börja med att åtgärda husets klimatskal, det vill säga väggar, fönster, golv och tak. Tomas Berggren råder också de som har direktverkande el att byta till ett vattenburet värmesystem som kan kopplas till värmepump, biobränsleeldad panna eller till fjärrvärme.

Nu kostar ju detta en rejäl slant, även om det finns bidrag att söka. Betydligt billigare blir det att behålla sina gamla radiatorer men koppla dem till ett effektivt styrsystem. Det kan spara upp till en tiondel av villans elvärme, enligt Tomas Berggren.

–De flesta elvärmda hus som är över 25 år gamla har obefintliga eller mycket dåliga styrsystem. Radiatorernas termostater klarar inte att hålla jämn värme och det är svårt att få önskad temperatur i husets olika rum. Med jämn värme ökar komforten och man kan hålla en lägre medeltemperatur än när temperaturkurvan pendlar upp och ned.

Termostat i varje rum

Christer Harrysson, professor i byggteknik vid Örebro universitet, tycker det är bättre att byta ut gamla radiatorer med bimetalltermostater till nya radiatorer med elektronisk termostat i varje rum.

–Termostater på varje element är energieffektivare än en gemensam centralt placerad termostat. De gör det lätt att få önskad temperatur i olika utrymmen, exempelvis svalare i sovrum och varmare i badrum. Och om det är ett soligt rum där det inte behövs så mycket värme känner termostaten av detta och sänker temperaturen. På så sätt tillgodogör du tillskottsvärmen från solen.

Christer Harryssons råd är att välja slutna oljefyllda element, särskilt för den som har allergier eller astma. I de äldre öppna elementen samlas damm, vilket kan ge dammlukt framför allt på hösten när uppvärmningen startar igen. I nya slutna element samlas inget damm. De ger dessutom minskad elanvändning och ett jämnare inomhusklimat.

–Genom att byta till nya elektroniska radiatorer sänker du elanvändningen med 10-15 procent och slipper samtidigt hälsoriskerna, säger han och påpekar också fler fördelar framför golvvärme.

–Golvvärme är inte bara dyrare att bygga, det drar även mer energi i drift och ger nästan alltid ett trögare värmesystem än till exempel vanliga radiatorer.

Konverteringsstöd

Om du tänkt byta helt eller delvis från direktverkande elvärme till fjärrvärme, berg- sjö- eller jordvärme samt till uppvärmning med biobränsle kan du söka bidrag. Arbetet ska vara slutfört senast den 31 december 2010 och stödet söks hos Länsstyrelsen. Kontakta Boverket för ansökningsblanketter och information.

Fakta radiatorer:

Radiatorer värms med vattenburen värme eller direktverkande el – eller både och.

I ett vattenburet system värmer ved, pellets, olja, sol eller värmepump vattnet i en ackumulatortank. Härifrån leds det till element och/eller golvvärme. Det finns vattenburna radiatorer med elpatron som kan användas på sommaren när vattenvärmen är avstängd.

El värmer antingen genom direktverkande elvärme eller via ett vattenburet system. Då värmer en elpanna eller elpatron vattnet, vilket pumpas runt i ett rörsystem med radiatorer och/eller golvvärme.


För el och vatten

Produktnamn: Kasai
Tillverkare/leverantör: Curant Trading, 019-16 74 90, www.curant.se
Typ av radiator: Avsedd för vattenburen värme
Material: Stål
Färg: Valfri enligt färgkarta
Övrigt: Går att kombinera med elpatron
Pris: Från 5 815 kronor till 10 193 kronor exklusive ventilsats.

Även för badrum

Produktnamn: Nobö Sparpanel
Tillverkare/leverantör: Glen Dimplex Nordic AS, 08-471 03 50, www.glendimplex.se
Typ av radiator: Elradiator
Material: Galvaniserat utförande
Färg: Vit
Övrigt: Elradiator med elektronisk termostat. Kan förses med mottagare för trådlösa styrsystem (spar-och komforttemperatur). Spartemperatur när man är på arbete, sover eller borta längre tid, komforttemperatur när man vistas i huset. Två års garanti.
Pris: Cirka 1 500-2 000 kronor beroende på storlek/effekt.


Värmande spegel

Produktnamn: Nobö Safir
Tillverkare/leverantör: Glen Dimplex Nordic AS, 08-471 03 50, www.glendimplex.se
Typ av radiator: Elradiator
Material: Glas
Färg: Glasklar eller som spegel. Glaset kan även förses med dekor eller färg och design som passar interiören.
Övrigt: Styrs av trådlös väggmonterad elektronisk termostat som även kan styras av av Orion 700 styrsystem. Två års garanti.
Pris: Cirka 5 500 - 6 200 kronor beroende på storlek/effekt. Vid val med eget motiv tillkommer kostnad för tryck.


Naturfärgad granit

Produktnamn: Milo
Tillverkare/leverantör: LVI/Rettig Sweden AB, 0510-48 13 00, www.lviprodukter.se
Typ av radiator: El
Material: Gjutgranit
Färg: Finns i grått, sandfärgat, mörkgrått och vitt.
Övrigt: Gjutgranit bevarar värmen. Diskret termostat med exakt reglering och flera temperatursänkningsmöjligheter. Reglerbar max yttemperatur 80 eller 60 grader. 10 års garanti på radiator/två år på elektriska delar.
Pris: Från 3 400 kronor


Tar liten plats

Produktnamn: FX Värmelister
Tillverkare/leverantör: Elvarm AS/Plastelektro Värmesystem AB, 033-24 33 44, www.varmelist.se
Typ av radiator: El
Material: Massiv aluminium
Färg: Standardfärg vit och ljus brons (kan specialbeställas i de flesta färger).
Övrigt: Passar särskilt under stora glaspartier. Kan även sänkas ner i golv. Godkänd för våtrum. Tar liten plats, levereras i höjder mellan 4,5-22,5 cm, bygger ut 4 cm från väggen. Värmen fördelas jämnt både genom listens längd och dess utformning där hälften av värmen utstrålas mot golvet, andra hälften mot fönster och vägg. Utvecklad för att motverka kallras. Bränner ej damm. Fem års garanti mot fabrikationsfel.
Pris: 1 400-3 900 kronor


Plan front

Produktnamn: Planora
Tillverkare/leverantör: Rettig Sweden AB, 042-15 30 00, www.purmo.se
Typ av radiator: Vattenburen
Material: Tillverkad av kallvalsad stålplåt. Värmepanelerna och konvektionslamellerna inuti är av stål.
Färg: Vit RAL 9016, övriga RAL-kulörer eller metallfinish på beställning.
Övrigt: Med termostat och ventilinsats. Kan anslutas mot väggen utan synlig rördragning. Finns i flera storlekar. 10 års produktgaranti.
Pris: Från 998 kronor


Stilren

Produktnamn: Strada
Tillverkare/leverantör: Epecon, tel 020-42 82 30, www.epecon.se
Typ av radiator: Vattenburen konvektor
Material: Hölje av lackerad stålplåt
Färg: Vit och grå är standard, alla färger inom RAL-skalan på beställning.
Övrigt: Tar lite plats, sluter tätt mot väggen. Dolt ventilkoppel. Barnvänlig temperatur i fronten. Litet vatteninnehåll (tre deciliter) för snabb reaktion. Fem års garanti.
Pris: Från 2 635 kronor


Oljefylld elradiator

Produktnamn: Yali
Tillverkare/leverantör: LVI/Rettig Sweden AB, 0510-48 13 00, www.lviprodukter.se
Typ av radiator: El
Material: Stål
Färg: Vit
Övrigt: Oljefylld radiator (vegetabilisk olja), termostat med exakt reglering och flera temperatursänkningsmöjligheter, reglerbar max yttemperatur 80 eller 60 grader. 10 års garanti på radiator/två år på elektriska delar.
Pris: Från cirka 2 050 kronor

Fotnot: alla uppgifter kommer från de medverkande företagen.

05 oktober 2009
Mer om Element

"Varför låter mitt element?"

Element Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!

Motionera radiatorventilen

Element Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.

Radiatorn - Höstens hetaste inredningsdetalj

Element Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.

Försköna elementen

Element Visst finns det snygga element. Men om man inte vill köpa nya just nu – då kan man alltid gömma de fulare varianterna med snygga elementskydd.

Cool värme

Element El-element har väl inte direkt rykte om sig att vara vackra och det är ju heller inte i första hand därför man skaffar dem. Men det finns elradiatorer...

Annika Marklund: Recept för att bo i hus

Element Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör...

Ledare: Varmt i stugan!

Element Minns ni tiden när det oftast var smällvarmt inomhus? Nu är det tvärt om. Glöm inte att ta med en extra tröja…

Radiatorer med snygg design

Element Tar man sig tid att leta, kommer man att upptäcka att radiatorerna inte bara är vita och platta alternativt vågiga längre. Det finns gott om modeller...

Fixa snyggt skydd för radiatorn

Element Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.