Annons

Värme på väggen

Element

Radiatorerna minskar elanvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Fungerar som ett blickfång i inredning – eller syns knappt alls...

Annons

Nog känns det frestande att byta ut de gamla tråkiga elementen. Men när det verkligen är motiverat beror mycket på husägaren, det finns ingen generell regel. Men när slingorna inuti går sönder och radiatorn inte längre ger samma effekt kan det vara dags att byta. Likaså när den inte längre reglerar värmen bra, då blir det lätt övertemperatur, säger Tomas Berggren på Energimyndigheten.

Effektivt med styrsystem

Allra bäst är förstås att börja med att åtgärda husets klimatskal, det vill säga väggar, fönster, golv och tak. Tomas Berggren råder också de som har direktverkande el att byta till ett vattenburet värmesystem som kan kopplas till värmepump, biobränsleeldad panna eller till fjärrvärme.

Nu kostar ju detta en rejäl slant, även om det finns bidrag att söka. Betydligt billigare blir det att behålla sina gamla radiatorer men koppla dem till ett effektivt styrsystem. Det kan spara upp till en tiondel av villans elvärme, enligt Tomas Berggren.

–De flesta elvärmda hus som är över 25 år gamla har obefintliga eller mycket dåliga styrsystem. Radiatorernas termostater klarar inte att hålla jämn värme och det är svårt att få önskad temperatur i husets olika rum. Med jämn värme ökar komforten och man kan hålla en lägre medeltemperatur än när temperaturkurvan pendlar upp och ned.

Termostat i varje rum

Christer Harrysson, professor i byggteknik vid Örebro universitet, tycker det är bättre att byta ut gamla radiatorer med bimetalltermostater till nya radiatorer med elektronisk termostat i varje rum.

–Termostater på varje element är energieffektivare än en gemensam centralt placerad termostat. De gör det lätt att få önskad temperatur i olika utrymmen, exempelvis svalare i sovrum och varmare i badrum. Och om det är ett soligt rum där det inte behövs så mycket värme känner termostaten av detta och sänker temperaturen. På så sätt tillgodogör du tillskottsvärmen från solen.

Christer Harryssons råd är att välja slutna oljefyllda element, särskilt för den som har allergier eller astma. I de äldre öppna elementen samlas damm, vilket kan ge dammlukt framför allt på hösten när uppvärmningen startar igen. I nya slutna element samlas inget damm. De ger dessutom minskad elanvändning och ett jämnare inomhusklimat.

–Genom att byta till nya elektroniska radiatorer sänker du elanvändningen med 10-15 procent och slipper samtidigt hälsoriskerna, säger han och påpekar också fler fördelar framför golvvärme.

–Golvvärme är inte bara dyrare att bygga, det drar även mer energi i drift och ger nästan alltid ett trögare värmesystem än till exempel vanliga radiatorer.

Annons

Konverteringsstöd

Om du tänkt byta helt eller delvis från direktverkande elvärme till fjärrvärme, berg- sjö- eller jordvärme samt till uppvärmning med biobränsle kan du söka bidrag. Arbetet ska vara slutfört senast den 31 december 2010 och stödet söks hos Länsstyrelsen. Kontakta Boverket för ansökningsblanketter och information.

Fakta radiatorer:

Radiatorer värms med vattenburen värme eller direktverkande el – eller både och.

I ett vattenburet system värmer ved, pellets, olja, sol eller värmepump vattnet i en ackumulatortank. Härifrån leds det till element och/eller golvvärme. Det finns vattenburna radiatorer med elpatron som kan användas på sommaren när vattenvärmen är avstängd.

El värmer antingen genom direktverkande elvärme eller via ett vattenburet system. Då värmer en elpanna eller elpatron vattnet, vilket pumpas runt i ett rörsystem med radiatorer och/eller golvvärme.


För el och vatten

Produktnamn: Kasai
Tillverkare/leverantör: Curant Trading, 019-16 74 90, www.curant.se
Typ av radiator: Avsedd för vattenburen värme
Material: Stål
Färg: Valfri enligt färgkarta
Övrigt: Går att kombinera med elpatron
Pris: Från 5 815 kronor till 10 193 kronor exklusive ventilsats.

Även för badrum

Produktnamn: Nobö Sparpanel
Tillverkare/leverantör: Glen Dimplex Nordic AS, 08-471 03 50, www.glendimplex.se
Typ av radiator: Elradiator
Material: Galvaniserat utförande
Färg: Vit
Övrigt: Elradiator med elektronisk termostat. Kan förses med mottagare för trådlösa styrsystem (spar-och komforttemperatur). Spartemperatur när man är på arbete, sover eller borta längre tid, komforttemperatur när man vistas i huset. Två års garanti.
Pris: Cirka 1 500-2 000 kronor beroende på storlek/effekt.


Värmande spegel

Produktnamn: Nobö Safir
Tillverkare/leverantör: Glen Dimplex Nordic AS, 08-471 03 50, www.glendimplex.se
Typ av radiator: Elradiator
Material: Glas
Färg: Glasklar eller som spegel. Glaset kan även förses med dekor eller färg och design som passar interiören.
Övrigt: Styrs av trådlös väggmonterad elektronisk termostat som även kan styras av av Orion 700 styrsystem. Två års garanti.
Pris: Cirka 5 500 - 6 200 kronor beroende på storlek/effekt. Vid val med eget motiv tillkommer kostnad för tryck.


Naturfärgad granit

Produktnamn: Milo
Tillverkare/leverantör: LVI/Rettig Sweden AB, 0510-48 13 00, www.lviprodukter.se
Typ av radiator: El
Material: Gjutgranit
Färg: Finns i grått, sandfärgat, mörkgrått och vitt.
Övrigt: Gjutgranit bevarar värmen. Diskret termostat med exakt reglering och flera temperatursänkningsmöjligheter. Reglerbar max yttemperatur 80 eller 60 grader. 10 års garanti på radiator/två år på elektriska delar.
Pris: Från 3 400 kronor


Tar liten plats

Produktnamn: FX Värmelister
Tillverkare/leverantör: Elvarm AS/Plastelektro Värmesystem AB, 033-24 33 44, www.varmelist.se
Typ av radiator: El
Material: Massiv aluminium
Färg: Standardfärg vit och ljus brons (kan specialbeställas i de flesta färger).
Övrigt: Passar särskilt under stora glaspartier. Kan även sänkas ner i golv. Godkänd för våtrum. Tar liten plats, levereras i höjder mellan 4,5-22,5 cm, bygger ut 4 cm från väggen. Värmen fördelas jämnt både genom listens längd och dess utformning där hälften av värmen utstrålas mot golvet, andra hälften mot fönster och vägg. Utvecklad för att motverka kallras. Bränner ej damm. Fem års garanti mot fabrikationsfel.
Pris: 1 400-3 900 kronor


Plan front

Produktnamn: Planora
Tillverkare/leverantör: Rettig Sweden AB, 042-15 30 00, www.purmo.se
Typ av radiator: Vattenburen
Material: Tillverkad av kallvalsad stålplåt. Värmepanelerna och konvektionslamellerna inuti är av stål.
Färg: Vit RAL 9016, övriga RAL-kulörer eller metallfinish på beställning.
Övrigt: Med termostat och ventilinsats. Kan anslutas mot väggen utan synlig rördragning. Finns i flera storlekar. 10 års produktgaranti.
Pris: Från 998 kronor


Stilren

Produktnamn: Strada
Tillverkare/leverantör: Epecon, tel 020-42 82 30, www.epecon.se
Typ av radiator: Vattenburen konvektor
Material: Hölje av lackerad stålplåt
Färg: Vit och grå är standard, alla färger inom RAL-skalan på beställning.
Övrigt: Tar lite plats, sluter tätt mot väggen. Dolt ventilkoppel. Barnvänlig temperatur i fronten. Litet vatteninnehåll (tre deciliter) för snabb reaktion. Fem års garanti.
Pris: Från 2 635 kronor


Oljefylld elradiator

Produktnamn: Yali
Tillverkare/leverantör: LVI/Rettig Sweden AB, 0510-48 13 00, www.lviprodukter.se
Typ av radiator: El
Material: Stål
Färg: Vit
Övrigt: Oljefylld radiator (vegetabilisk olja), termostat med exakt reglering och flera temperatursänkningsmöjligheter, reglerbar max yttemperatur 80 eller 60 grader. 10 års garanti på radiator/två år på elektriska delar.
Pris: Från cirka 2 050 kronor

Fotnot: alla uppgifter kommer från de medverkande företagen.

5 oktober 2009

2 Kommentarer

2009-11-20
Patrik
2010-01-05
P. Sjödin
0

"Varför låter mitt element?"

Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!

1

Motionera radiatorventilen

Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.

0

Radiatorn - Höstens hetaste inredningsdetalj

Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.

0

Cool värme

El-element har väl inte direkt rykte om sig att vara vackra och det är ju heller inte i första hand därför man skaffar dem. Men det finns elradiatorer...

0

Annika Marklund: Recept för att bo i hus

Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör...

0

Radiatorer med snygg design

Tar man sig tid att leta, kommer man att upptäcka att radiatorerna inte bara är vita och platta alternativt vågiga längre. Det finns gott om modeller...

1

Öppet skydd för den moderna radiatorn

Denna snygga lösning av massivt, stavlimmat trä döljer inte radiatorn, men förvandlar den i stället till en praktisk bänk. Och det har man ofta stor...

2

Dekorativ lösning för gamla element

Gör ett snyggt radiatorskydd av en mönsterstansad plåt. Det är en traditionell och lyckad lösning som har använts under lång tid.

0

Fixa snyggt skydd för radiatorn

Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons