Annons
Konst uppåt väggarna! Heatwave liknar förmodligen ingen annan radiator du sett. Detta konstverk är designat av holländaren Joris Laarman, är vattenburen och görs i fyra storlekar, från 54x78 till 135x272 cm (XL-versionen väger 84 kg).
Konst uppåt väggarna! Heatwave liknar förmodligen ingen annan radiator du sett. Detta konstverk är designat av holländaren Joris Laarman, är vattenburen och görs i fyra storlekar, från 54x78 till 135x272 cm (XL-versionen väger 84 kg).

Radiatorer med snygg design

Element

Tar man sig tid att leta, kommer man att upptäcka att radiatorerna inte bara är vita och platta alternativt vågiga längre. Det finns gott om modeller med snygg design och i olika färger att hänga på väggarna därhemma. Eller kanske i taket?

Annons
Vare sig man bygger nytt, renoverar eller kanske byter värmesystem, finns det all anledning att fundera på radiatorerna. Ska man välja standardmodeller till ett lägre pris, eller finns det praktiska och/eller estetiska anledningar att ta en titt på lite dyrare och mer exklusivt designade radiatorer?

Här har vi samlat några exempel på att radiatorer kan se ut på många olika sätt. De allra flesta tillverkare har en sektion för designradiatorer på sina webbplatser numera – ta en tur på webben för ännu mer inspiration.

Häng den i hallen

Vattenburen. Iguana är en radiatorserie bestående av trekantiga stålrör som satts samman i olika former. Den finns i vitt och grått, eller i andra färger mot förfrågan. Modellen Arco är halvmåneformad och kan med hjälp av en hatthylla och en klädhängare (tillbehör) förvandlas till en både vacker och praktisk hallmöbel. Arco finns i ett antal storlekar mellan 180-240 cm hög och 29-83 cm lång. Pris från ca 7 695 kr; finns hos Epecon.På höjden eller bredden

Elektrisk. Tamari är en elektrisk, vätskefylld radiator som finns i både horisontell och vertikal modell. Den är tillverkad i hållfast stål med vit epoxylack och har platta sektioner, vilket ger en stilren, plankliknande känsla. Termostaten har sex programmerbara lägen och en eller flera radiatorer kan styras trådlöst via en fjärrkontroll. Tamari kommer från LVI, finns i flera olika längder och bredder och kostar från ca 5 800 kr.

Glasklar värme

Elektrisk. Osalys från LVI är en stilren handdukstork med en 13 mm tunn glasplatta som finns med svart, rött eller spegellikt glas. På den kan man montera en eller flera kromade torkbågar – eller ingen alls, om man till exempel vill ha en hallspegel med värmefunktion. Termostaten är trådlös och programmerbar och har inbyggd FM-radio. Osalys mäter 51x118 cm och kostar ca 12 950 kr (med spegelglas ca 14 160 kr).

Designa din egen

Vattenburen. Variant, som kommer från Epecon, är en serie radiatorer som finns i olika utformningar, precis som namnet antyder. Bland annat har du möjlighet att få ett eget, personligt motiv på radiatorn. Variant finns i en mängd olika färger, mäter 180x60 cm och kostar från ca 7 795 kr.Annons

Annons

 

 

 

Struktur och mönster

Vattenburen/elpatron. Radiatorn Mano från Curant kan fås i olika storlekar och med olika dekorer: Standard, Elegance, Trend eller Natur. Den senare har trendiga trä- eller marmormönster att välja bland. Installationen blir enkel och stilren tack vare integrerad, dold ventilanslutning och ett diskret regleringsvred. Till Mano finns såväl spegel som handduksstänger. Priset ligger mellan ca 16 700 och ca 30 750 kr.

Annorlunda rör

Vattenburen/elpatron. En radiator kan vara platt och vit – eller tredimensionell och förkromad eller förgylld. Som Seine från Curant, som mer liknar en skulptur med sina symmetriskt svängda rör. Den mer diskrete kan istället välja RAL- eller sanitärfärger. Seine är anpassad för ett vattenburet värmesystem, men kan även kombineras med en elpatron. Den finns i fyra storlekar med höjder från 125 till 180 cm och kostar från ca 9 950 kr.

Vatten och el

Vattenburen/elpatron. Handdukstorken Roda från Lenhovda Radiatorfabrik kan anslutas till såväl vattenburen värme vintertid som elpatron för kyliga dagar under sommaren. Den har dessutom inbyggd elvärmefläkt för effektiv uppvärmning. Den släta ytan ger behaglig strålvärme och gör att Roda kan värma upp även större badrum. Roda är vridbar, finns i olika färger och i tre storlekar (längd 55 cm; höjd 97-184 cm) och kostar från ca 11 250 kr i vitt.

Värm med infra

Eldriven infravärme. InfraSwiss värmepaneler värmer inte luften, utan all materia i rummet – golv, väggar, tak och möbler. Detta eftersom de sänder ut infraröd strålning. Panelerna finns i vitt eller svart glas eller som spegel. De kan placeras under fönster, på väggar eller i tak, eller fällas in i liv med vägg eller tak. Panelerna finns i olika storlekar och med olika effekter och kostar från ca 7 000 kr per styck.

Köpinformation:

Curant, www.curant.se
Epecon, www.epecon.se
InfraSwiss, www.infraswed.se
Lenhovda Radiatorfabrik, www.lenhovdaradiatorfabrik.se
LVI, www.lviprodukter.se

26 augusti 2010

0 Kommentarer

0

"Varför låter mitt element?"

Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!

1

Motionera radiatorventilen

Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.

0

Radiatorn - Höstens hetaste inredningsdetalj

Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.

5

Design som värmer

Att välja uppvärmningssätt för sitt hus är inte helt lätt. Det finns mycket att tänka på och ta hänsyn till.

0

Försköna elementen

Visst finns det snygga element. Men om man inte vill köpa nya just nu – då kan man alltid gömma de fulare varianterna med snygga elementskydd.

0

Annika Marklund: Recept för att bo i hus

Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör...

1

Öppet skydd för den moderna radiatorn

Denna snygga lösning av massivt, stavlimmat trä döljer inte radiatorn, men förvandlar den i stället till en praktisk bänk. Och det har man ofta stor...

2

Dekorativ lösning för gamla element

Gör ett snyggt radiatorskydd av en mönsterstansad plåt. Det är en traditionell och lyckad lösning som har använts under lång tid.

0

Fixa snyggt skydd för radiatorn

Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons