Foto: Istockphoto

"Varför låter mitt element?"

Element

Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!

Annons

Varför låter elementet?

Jag bor i en tvåplansvilla med tvårörssystem (tror jag, för det kommer upp två rör ur golvet). Ett av elementen i sovrummet låter, det ”kluckar” väldigt mycket. Jag har luftat elementet och det blir varmt, så termostaten borde vara okej. Det som skiljer just detta element från övriga är att det är tre element som sitter ihop. Endast ett av dessa blir varmt (det som sitter närmast termostaten).

Mittdelen blir lite varm medan den tredje inte blir varm alls. För några år sedan bytte jag själv ut cirkulationspumpen mot en från Hornbach – kan det ha med det att göra? Kluckandet hörs enbart när min pelletsbrännare har stannat. Har även kontrollerat vattenmängden i systemet. Vad kan det vara för fel?

HBX

 

Svar: Det här var en typisk fråga för en rörmokare, så jag tog kontakt med Comfortkedjan och fick tala med Björn Palmqvist. Precis som du var inne på beror kluckandet på luft i radiatorn, men du har inte lyckats lufta det helt. 

Gör så här: 

1. Stäng cirkulationspumpen.

2. Fyll på värmesystemet tills mätaren visar ca 1,4 bar och vänta en timme. 

3. Lufta sedan varje sektion på de tre sammankopplade radiatorerna, lufta även övriga radiatorer på övre planet.

4. Fyll värmesystemet igen och slå på cirkulationspumpen. 

Efter den åtgärden bör det fungera, och du bör även få värme i alla tre radiatorsektionerna. Att du inte hör kluckandet när pelletsbrännaren är i gång beror troligen på att vattnet expanderar när temperaturen stiger. Det är alltid två rör till en radiator. Vill du veta om du har ettrörs- eller tvårörssystem kollar du på radiatorkopplet som har en röd eller blå markering. Blått står för tvårörssystem och rött för ettrörssystem. 

Roger Nyström

Annons

 

14 november 2016

0 Kommentarer

1

Motionera radiatorventilen

Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.

0

Radiatorn - Höstens hetaste inredningsdetalj

Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.

5

Design som värmer

Att välja uppvärmningssätt för sitt hus är inte helt lätt. Det finns mycket att tänka på och ta hänsyn till.

0

Försköna elementen

Visst finns det snygga element. Men om man inte vill köpa nya just nu – då kan man alltid gömma de fulare varianterna med snygga elementskydd.

0

Annika Marklund: Recept för att bo i hus

Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör...

0

Ledare: Varmt i stugan!

Minns ni tiden när det oftast var smällvarmt inomhus? Nu är det tvärt om. Glöm inte att ta med en extra tröja…

1

Öppet skydd för den moderna radiatorn

Denna snygga lösning av massivt, stavlimmat trä döljer inte radiatorn, men förvandlar den i stället till en praktisk bänk. Och det har man ofta stor...

2

Dekorativ lösning för gamla element

Gör ett snyggt radiatorskydd av en mönsterstansad plåt. Det är en traditionell och lyckad lösning som har använts under lång tid.

0

Fixa snyggt skydd för radiatorn

Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.