Annons

Eleganta och ekonomiska element

Element

Element finns i nästan varje hem – ändå tänker man sällan på dem. Men det kan löna sig att byta ut de gamla – både när det gäller värmeekonomi och för att få ett estetiskt lyft!

Annons

Vi närmar oss en kall, lång och mörk vinter. Och äntligen ska man få krypa upp i favoritfåtöljen och läsa en härlig bok. På vintern flyttar livet in i det varma sköna huset igen. Men när vi talar om varmt menar vi inte vilken värme som helst – utan en behaglig värme. Inte torr med en bränd lukt. Utan mjuk och just, behaglig.

Det har hänt en hel del på elementsidan de senaste 20 åren. Nya element ger en bättre värmekomfort och är lättare att reglera än de äldre el-element som kan få en för hög yttemperatur och också kan orsaka brännskador.

– Har du gamla el-element kanske du känner igen problem som ojämn temperatur, knäppningar och heta ytor, säger Kåre Nordin på EIO. Det är ett tecken på att termostaterna är slitna.

 

Läs mer: "Varför låter mitt element?" 

 

Byt hela elementet 

Nya element är tysta, sprider en jämn behaglig värme och blir inte för varma. Det är inte lönsamt att bara byta ut termostaten. Är den utsliten är det lika bra att byta hela elementet.

Det är inte bara säkerheten och komforten som fungerar bättre i moderna element. Numera finns det också i olika material. Nya el-element finns i glas eller i granit. För svårplacerade utrymmen som en hall och bad kan man numera välja ett element som också är en spegel.

El-element med hängare 

Man har också börjat tänka mer på funktion. Ett el-element ska aldrig övertäckas men numera finns det flera element med en hängare monterad. Bra för hallen eller badrummet, där blöta små vantar eller handdukar kan behöva en plats att torka på.

Snyggt och smidigt element i gjutgranit.

Snyggt och smidigt. Platt och vit gjutgranit som kan monteras var som helst i huset.

Här i badrummet med extra hängare för att värma handdukarna på. El-element i gjutgranit. Låg yttemperatur. Finns i färgerna vit, grå, sandfärgad och mörkgrå granit. SET. Pris mellan 2 500 - 4 100 kronor beroende på storlek, effekt och färgval. LVI Produkter.

Annons

Vattenburna element

Idag blir vattenburen värme allt vanligare i våra villor, men fortfarande värmer cirka två tredjedelar sina hus med direktverkande el. Har man vattenburen värme så är valet av värmesystem mycket friare än när det gäller el.

För vattenburen värme gäller element anpassade för detta. Till skillnad mot el-elementen där storleken inte är avgörande, utan effekten, är det just storleken som är det viktigaste när man ska skaffa ett nytt vattenburet element.

– Storleken beror på vilken temperatur man har på värmevattnet, säger Johan Mossling på VVSI. Och detta är beroende på vilken värmekälla man har och på utetemperaturen. Vatten är ett trögare system än el och därför kan man heller aldrig reglera det på samma sätt, men man bör satsa på en termostatventil.

Vattenelement – säkert för barn

Ett vattenelement bli heller aldrig lika varmt som ett el-element, därför utgör det heller ingen fara för barn och man kan hänga saker på tork över dem. Numera går det även att få vattenelement med lite roligare design om man så önskar.Annons

 

Bra att veta när du ska köpa element

När du ska köpa nya el-element behöver du veta vilken effekt du ska ha. Önskad effekt beror på husets konstruktion och rummets storlek. När det gäller vattenelement är det däremot storleken på elementet som är avgörande för hur mycket värme det avger.

För att veta vilket element du ska köpa är det alltid säkrast att anlita elinstallatör om du har elvärme, eller en auktoriserad vvs-installatör om du har vattenburen värme. Dessa hjälper dig också att räkna ut rätt effekt och sköter även själva installeringen. För den får du inte göra själv.

Läs mer om element här

Vattenelement får du sätta upp själv på väggen, men du måste anlita en behörig installatör som kopplar in elementet. När det gäller el-element får du inte göra någonting själv. Hela installationen av fast monterade element är ett arbete som ska utföras av en behörig elinstallatör.

Vad kostar ett nytt element?

Ett helt vanligt av enklaste modellen kostar ungefär från 1 000 kronor. Ett magnifikt begagnat med ornament kan kosta 15 000 kronor. Men då är det unikt. Och ett designat element i till exempel gjutjärn går på cirka 3 - 4 000 kronor.


Klassiska sektionsradiatorer med 30-talsutseende. Detta dessutom med lejonfötter. Gammalt utseende men helt nytillverkade vattenelement, Lenhovda Radiatorfabrik.


Element med egen design. Namnet 180 kommer sig av de 180 grader som elementets rör är bockade. För vvs. Pris cirka 2 990 kronor. Comfort Circle. 

Välj rätt plats för elementet

Vad ska man tänka på när man monterar elementet? Var är den bästa platsen och varför är element alltid placerade under fönster?

– Vid fönstren får man ofta ett kallras, förklarar Kåre Nordin. Därför att den kalla luften är tyngre än den varma och rasar mot golvet och kan orsaka golvdrag. Detta är vad som menas med kallras. Genom att placera extra värmekällor under fönstret hindrar man det här.

– Ställ inga möbler framför elementet. Allt som placeras framför elementet är av ondo, säger Kåre Nordin. Det hindrar den cirkulation av luften som man vill ha.

Rekommendationen är att elementen ska vara av hela fönstrets bredd och att de placeras under dessa. I de rum som saknar fönster, som till exempel bad, kök och hall, där element är svårplacerade finns det numera smarta alternativ. Till exempel den ovan nämnda kombinationen av spegel och element. Eller elementet som också är en avskiljare eller elementen med många krokar att hänga blöta jackor på till exempel.

Bor man i ett äldre hus med stora vackra element för vattenburen värme och dessa går sönder finns det möjlighet att hitta begagnade, men renoverade, liknade element på ställen för byggnadsvård. Det finns också företag som specialiserat sig på att tillverka nya element i gammal stil.

Läs mer: Läsarnas bästa knep för att spara energi

 

Experternas bästa köpråd

Nya el-element
• Kontrollera vilken elementspänning dina element har, 230V eller 400V. Vid nyinstallation är 400V att föredra.

• Det lönar sig att satsa på elektronisk termostat eftersom det ger jämnare värme.

• Nya element bör vara försedda med eller förberedda för funktion för sänkning mellan komfort- och spartemperatur. Spartemperatur är även lämplig på dagtid när de flesta är på arbetet och på natten eftersom man dessutom sover bättre i lägre temperatur.

• Välj element så breda att de täcker hela fönsterbredden för att undvika kallras.

• Element som monteras där små barn ska vara bör vara av en typ med låg yttemperatur.

(Kåre Nordin från EIO)

Nya vattenelement

• Välj en radiator som har tillräckligt stor värmeavgivande yta för det värmebehov rummet har vid kallaste vinterdagen.

• Kontrollera om du har ett- eller två rörssystem i ditt hus. Detta påverkar ditt val av elementkoppling. Det vanligaste är två-rörs men äldre hus kan fortfarande ha ett-rörs.

• Anlita en vvs-installatör som hjälper dig kontrollera detta och att räkna ut värmebehov och effekt.

• Satsa på termostatventil.

(Johan Mossling från VVS-Installatörerna, VVSI)

Begagnade element!

Sök på nätet och hitta bra element för rätt pris. Här hittar du t.ex. begagnade element.  

Anlita experter för installation

Det är inte mycket man får göra själv när det gäller element. Vattenelement får du sätta upp själv på väggen men du måste anlita en behörig installatör som kopplar in elementet. När det gäller el-element får du inte göra någonting själv. Hela installationen av fast monterade element är ett arbete som ska utföras av en behörig elinstallatör.Nu går det att få element i nya material och med en behaglig och skön värme.

Ett modernt el-element är platt och värmer bättre än någonsin. Samtliga Safir med termostat är klassade IP 21 godkänt för zon 3 i badrum. Safir spegel. Pris cirka 6 000 kronor. Nobö.

Välj rätt effekt på elementet

Hur ska man veta hur stort och varmt element man behöver? När det gäller el-element talar man om effekt. Vilken effekt du behöver i ditt hus beror på många olika saker. Rummets storlek, antal fönster och isolering är några saker som påverkar. För vattenelement är själva storleken på elementet avgörande för dess förmåga att värma.

Det bästa och säkraste sättet att veta vilken effekt du ska ha på dina element är att anlita en elinstallatör om du har elvärme, eller en auktoriserad vvs-installatör om du har vattenburen värme. Då kan de hjälpa dig med att räkna ut rätt effekt och även sköta själva installeringen. För den får du inte göra själv.

Köpinformation:

Comfort Circle, 0565-174 80, www.comfortcircle.se

Epecon AB, 042-25 01 40, www.epecon.se

Lenhovda Radiatorfabrik AB, 0474-299 50, www.lenhovdaradiatorfabrik.se

LVI Produkter, 0510-48 13 00, www.lviprodukter.se

Nacka Byggnadsvård, 08-55 66 09 99, www.nackabyggnadsvard.se

Nobö Electro AS, 08-544 708 80, www.nobo.se


Vi i villa tipsar dig

Just nu läser andra : Slipp skottningen med ny slunga

7 augusti 2006

2 Kommentarer

2009-03-26
VS
2016-11-16
Stinsen
0

"Varför låter mitt element?"

Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!

1

Motionera radiatorventilen

Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.

0

Radiatorn - Höstens hetaste inredningsdetalj

Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.

0

Annika Marklund: Recept för att bo i hus

Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör...

2

Värme på väggen

Radiatorerna minskar elanvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Fungerar som ett blickfång i inredning – eller syns knappt alls...

0

Radiatorer med snygg design

Tar man sig tid att leta, kommer man att upptäcka att radiatorerna inte bara är vita och platta alternativt vågiga längre. Det finns gott om modeller...

1

Öppet skydd för den moderna radiatorn

Denna snygga lösning av massivt, stavlimmat trä döljer inte radiatorn, men förvandlar den i stället till en praktisk bänk. Och det har man ofta stor...

2

Dekorativ lösning för gamla element

Gör ett snyggt radiatorskydd av en mönsterstansad plåt. Det är en traditionell och lyckad lösning som har använts under lång tid.

0

Fixa snyggt skydd för radiatorn

Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons