Eleganta och ekonomiska element

Element

Element finns i nästan varje hem – ändå tänker man sällan på dem. Men det kan löna sig att byta ut de gamla – både när det gäller värmeekonomi och för att få ett estetiskt lyft!

Vi närmar oss en kall, lång och mörk vinter. Och äntligen ska man få krypa upp i favoritfåtöljen och läsa en härlig bok. På vintern flyttar livet in i det varma sköna huset igen. Men när vi talar om varmt menar vi inte vilken värme som helst – utan en behaglig värme. Inte torr med en bränd lukt. Utan mjuk och just, behaglig.

Det har hänt en hel del på elementsidan de senaste 20 åren. Nya element ger en bättre värmekomfort och är lättare att reglera än de äldre el-element som kan få en för hög yttemperatur och också kan orsaka brännskador.

– Har du gamla el-element kanske du känner igen problem som ojämn temperatur, knäppningar och heta ytor, säger Kåre Nordin på EIO. Det är ett tecken på att termostaterna är slitna.

Läs mer: Varför låter mitt element?

Byt hela elementet 

Nya element är tysta, sprider en jämn behaglig värme och blir inte för varma. Det är inte lönsamt att bara byta ut termostaten. Är den utsliten är det lika bra att byta hela elementet.

Det är inte bara säkerheten och komforten som fungerar bättre i moderna element. Numera finns det också i olika material. Nya el-element finns i glas eller i granit. För svårplacerade utrymmen som en hall och bad kan man numera välja ett element som också är en spegel.

El-element med hängare 

Man har också börjat tänka mer på funktion. Ett el-element ska aldrig övertäckas men numera finns det flera element med en hängare monterad. Bra för hallen eller badrummet, där blöta små vantar eller handdukar kan behöva en plats att torka på.

Snyggt och smidigt element i gjutgranit.

Snyggt och smidigt. Platt och vit gjutgranit som kan monteras var som helst i huset.

Här i badrummet med extra hängare för att värma handdukarna på. El-element i gjutgranit. Låg yttemperatur. Finns i färgerna vit, grå, sandfärgad och mörkgrå granit. SET. Pris mellan 2 500 - 4 100 kronor beroende på storlek, effekt och färgval. LVI Produkter.

Vattenburna element

Idag blir vattenburen värme allt vanligare i våra villor, men fortfarande värmer cirka två tredjedelar sina hus med direktverkande el. Har man vattenburen värme så är valet av värmesystem mycket friare än när det gäller el.

För vattenburen värme gäller element anpassade för detta. Till skillnad mot el-elementen där storleken inte är avgörande, utan effekten, är det just storleken som är det viktigaste när man ska skaffa ett nytt vattenburet element.

– Storleken beror på vilken temperatur man har på värmevattnet, säger Johan Mossling på VVSI. Och detta är beroende på vilken värmekälla man har och på utetemperaturen. Vatten är ett trögare system än el och därför kan man heller aldrig reglera det på samma sätt, men man bör satsa på en termostatventil.

Vattenelement – säkert för barn

Ett vattenelement bli heller aldrig lika varmt som ett el-element, därför utgör det heller ingen fara för barn och man kan hänga saker på tork över dem. Numera går det även att få vattenelement med lite roligare design om man så önskar.Annons

 

Bra att veta när du ska köpa element

När du ska köpa nya el-element behöver du veta vilken effekt du ska ha. Önskad effekt beror på husets konstruktion och rummets storlek. När det gäller vattenelement är det däremot storleken på elementet som är avgörande för hur mycket värme det avger.

För att veta vilket element du ska köpa är det alltid säkrast att anlita elinstallatör om du har elvärme, eller en auktoriserad vvs-installatör om du har vattenburen värme. Dessa hjälper dig också att räkna ut rätt effekt och sköter även själva installeringen. För den får du inte göra själv.

Läs mer: Radiatorer med snygg design

Vattenelement får du sätta upp själv på väggen, men du måste anlita en behörig installatör som kopplar in elementet. När det gäller el-element får du inte göra någonting själv. Hela installationen av fast monterade element är ett arbete som ska utföras av en behörig elinstallatör.

Vad kostar ett nytt element?

Ett helt vanligt av enklaste modellen kostar ungefär från 1 000 kronor. Ett magnifikt begagnat med ornament kan kosta 15 000 kronor. Men då är det unikt. Och ett designat element i till exempel gjutjärn går på cirka 3 - 4 000 kronor.


Klassiska sektionsradiatorer med 30-talsutseende. Detta dessutom med lejonfötter. Gammalt utseende men helt nytillverkade vattenelement, Lenhovda Radiatorfabrik.


Element med egen design. Namnet 180 kommer sig av de 180 grader som elementets rör är bockade. För vvs. Pris cirka 2 990 kronor. Comfort Circle. 

Välj rätt plats för elementet

Vad ska man tänka på när man monterar elementet? Var är den bästa platsen och varför är element alltid placerade under fönster?

– Vid fönstren får man ofta ett kallras, förklarar Kåre Nordin. Därför att den kalla luften är tyngre än den varma och rasar mot golvet och kan orsaka golvdrag. Detta är vad som menas med kallras. Genom att placera extra värmekällor under fönstret hindrar man det här.

– Ställ inga möbler framför elementet. Allt som placeras framför elementet är av ondo, säger Kåre Nordin. Det hindrar den cirkulation av luften som man vill ha.

Rekommendationen är att elementen ska vara av hela fönstrets bredd och att de placeras under dessa. I de rum som saknar fönster, som till exempel bad, kök och hall, där element är svårplacerade finns det numera smarta alternativ. Till exempel den ovan nämnda kombinationen av spegel och element. Eller elementet som också är en avskiljare eller elementen med många krokar att hänga blöta jackor på till exempel.

Bor man i ett äldre hus med stora vackra element för vattenburen värme och dessa går sönder finns det möjlighet att hitta begagnade, men renoverade, liknade element på ställen för byggnadsvård. Det finns också företag som specialiserat sig på att tillverka nya element i gammal stil.

Läs mer: Läsarnas bästa knep för att spara energi

Experternas bästa köpråd

Nya el-element
• Kontrollera vilken elementspänning dina element har, 230V eller 400V. Vid nyinstallation är 400V att föredra.

• Det lönar sig att satsa på elektronisk termostat eftersom det ger jämnare värme.

• Nya element bör vara försedda med eller förberedda för funktion för sänkning mellan komfort- och spartemperatur. Spartemperatur är även lämplig på dagtid när de flesta är på arbetet och på natten eftersom man dessutom sover bättre i lägre temperatur.

• Välj element så breda att de täcker hela fönsterbredden för att undvika kallras.

• Element som monteras där små barn ska vara bör vara av en typ med låg yttemperatur.

(Kåre Nordin från EIO)

Nya vattenelement

• Välj en radiator som har tillräckligt stor värmeavgivande yta för det värmebehov rummet har vid kallaste vinterdagen.

• Kontrollera om du har ett- eller två rörssystem i ditt hus. Detta påverkar ditt val av elementkoppling. Det vanligaste är två-rörs men äldre hus kan fortfarande ha ett-rörs.

• Anlita en vvs-installatör som hjälper dig kontrollera detta och att räkna ut värmebehov och effekt.

• Satsa på termostatventil.

(Johan Mossling från VVS-Installatörerna, VVSI)

Begagnade element!

Sök på nätet och hitta bra element för rätt pris. Här hittar du t.ex. begagnade element.  

Anlita experter för installation

Det är inte mycket man får göra själv när det gäller element. Vattenelement får du sätta upp själv på väggen men du måste anlita en behörig installatör som kopplar in elementet. När det gäller el-element får du inte göra någonting själv. Hela installationen av fast monterade element är ett arbete som ska utföras av en behörig elinstallatör.Nu går det att få element i nya material och med en behaglig och skön värme.

Ett modernt el-element är platt och värmer bättre än någonsin. Samtliga Safir med termostat är klassade IP 21 godkänt för zon 3 i badrum. Safir spegel. Pris cirka 6 000 kronor. Nobö.

Välj rätt effekt på elementet

Hur ska man veta hur stort och varmt element man behöver? När det gäller el-element talar man om effekt. Vilken effekt du behöver i ditt hus beror på många olika saker. Rummets storlek, antal fönster och isolering är några saker som påverkar. För vattenelement är själva storleken på elementet avgörande för dess förmåga att värma.

Det bästa och säkraste sättet att veta vilken effekt du ska ha på dina element är att anlita en elinstallatör om du har elvärme, eller en auktoriserad vvs-installatör om du har vattenburen värme. Då kan de hjälpa dig med att räkna ut rätt effekt och även sköta själva installeringen. För den får du inte göra själv.

Köpinformation:

Comfort Circle, 0565-174 80, www.comfortcircle.se

Epecon AB, 042-25 01 40, www.epecon.se

Lenhovda Radiatorfabrik AB, 0474-299 50, www.lenhovdaradiatorfabrik.se

LVI Produkter, 0510-48 13 00, www.lviprodukter.se

Nacka Byggnadsvård, 08-55 66 09 99, www.nackabyggnadsvard.se

Nobö Electro AS, 08-544 708 80, www.nobo.se

 

07 augusti 2006
Mer om Element

"Varför låter mitt element?"

Element Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!

Motionera radiatorventilen

Element Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.

Radiatorn - Höstens hetaste inredningsdetalj

Element Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.

Cool värme

Element El-element har väl inte direkt rykte om sig att vara vackra och det är ju heller inte i första hand därför man skaffar dem. Men det finns elradiatorer som förutom att värma även kan bli en riktigt snygg inredningsdetalj.

Annika Marklund: Recept för att bo i hus

Element Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör...

Ledare: Varmt i stugan!

Element Minns ni tiden när det oftast var smällvarmt inomhus? Nu är det tvärt om. Glöm inte att ta med en extra tröja…

Värme på väggen

Element Radiatorerna minskar elanvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Fungerar som ett blickfång i inredning – eller syns knappt alls...

Radiatorer med snygg design

Element Tar man sig tid att leta, kommer man att upptäcka att radiatorerna inte bara är vita och platta alternativt vågiga längre. Det finns gott om modeller...

Fixa snyggt skydd för radiatorn

Element Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.