Annons
Traditionell design med rena linjer, här Faro H från Purmo.
Traditionell design med rena linjer, här Faro H från Purmo.

Design som värmer

Element

Att välja uppvärmningssätt för sitt hus är inte helt lätt. Det finns mycket att tänka på och ta hänsyn till.

Annons

Bygger man ett nytt hus är det lättare, då kan man göra en enhetlig lösning som även passar in med villans övriga design. Ska man renovera sitt hus eller sin sommarstuga måste man ta hänsyn till de befintliga systemen.

Vad man än kommer fram till som bästa val för sitt hus, är det självklart en fördel med radiatorer som har en genomtänkt och tilltalande design.

Solid värme i gjut-järn


För att inte störa den rena formen sitter den elektroniska termostaten dold på SET-radiatorns baksida.

Gjut-granit är det mest spännande alternativet ur designsynpunkt. Men här finns två läger. Antingen tycker man mycket om dem eller annars gillar man dem inte alls.

Vanligast väljs gjut-granit vid renovering av äldre hus eller till nya flashiga moderna hus. De oljefyllda radiatorerna har oftast en mer traditionell och robust design.

- Förutom designen lägger vi stor vikt på att de är användarvänliga. De ska kunna installeras på ett enkelt och billigt sätt. Man ska lätt förstå hur vreden fungerar och vi försöker skapa enkla gränssnitt för att behålla en jämn temperatur i rummet. Tydligheten för användaren är viktig, berättar Rickard Adlercreuz, konstruktionschef på LVi produkter.

Damixa satsar på sydeuropeisk design


Maranello, det stilrena elementet, perfekt även som handdukstorkare i badrummet. Går att få i en mängd olika färger.

Projectclima är ett italienskt koncept som innefattar handdukstorkar, radiatorer till hemmet och radiatorer för kontor och konferens. Radiatorerna kan anslutas till antingen el eller vattenburen värme.

- Många tycker att radiatorer är oestetiska, men det finns alla möjligheter att "hotta" upp våra element, säger Niclas Ekwall på Damixa.

Inuti radiatorn finns, för eluppvärmningen, en värmepatron som man måste ta hänsyn till. Den vattenburna varianten går att få hur lång som helst, samtliga ger en mycket bra effekt.

Radiatorerna går att få i en mängd olika former och färger och kan upplevas som ett konstverk.

Annons

Purmo skapar varm omgivning


Lång, slät och stilig. En slät front med ett avskalat intryck och tidlös elegans.

På Purmo tycker man att människor under alltför lång tid haft en passiv inställning till uppvärmning och bara accepterat de radiatorer som finns. Radiatorer handlar om mycket mer än värme. Det handlar om design, färg och funktion.

- Vi har skapat "The Warm Society" därför att vi vill uppmärksamma produkter för uppvärmning, säger Jörgen Persson, försäljningschef på Purmo.

- Vi gillar inte gråtrista och dåligt fungerande uppvärmningsprodukter. Istället vill vi att det ska handla om inspiration, kvalitet och mänsklighet.

Lenhovda förmedlar svenska klassiker


De klassiska sektionsradiatorerna har sitt ursprung från 1930-talet. I produktprogrammet finns välkända och klassiska namn som; MR, REX, DUPLEX och TRIPLEX.

Med en kunskap baserad på många decenniers tillverkning av radiatorer finns på Lenhovda Radiatorfabrik möjligheten att framställa radiatorer i stora upplagor men även i mindre specialanpassade serier.

- Sedan 1936 har vi värmt svenska hem, berättar Patrik Östangård, VD och delägare. Genom sektionsradiatorer har vi en klassiker som tillverkas med originalverktyg. Dessutom har vi ett komplett sortiment inom panelradiatorer och konvektorer.

Deras specialitet är att anpassa produktionen efter gamla utföranden men med de nya effektkraven. Och intresset för de gamla radiatorerna har vaknat.

- Vi är angelägna om en kundanpassad produktion, där det mesta är möjligt i den gamla fabriken.

Myson, ett nytt varumärke


HEK303 har elektronisk termostat med regleringsområde från 7 till 30 grader Celsius och med kalibreringsmöjlighet. Låsbar skyddslucka finns, samt återställningsbart överhettningsskydd.

Även om Myson är ett nytt varumärke är erfarenheten lång. Tidigare har företaget arbetat som underleverantör för ett flertal varumärken. Nu säljs produkter under eget namn via byggföretagen direkt till kunden med ett signum av mjuk design och hög kvalitet .

- Man brukar säga att vattenburen värme är mjuk och behaglig. Men värmen från oljefyllda radiatorer är ännu skönare. Oljan värms långsammare än vatten och behåller värmen längre, säger Sven-Erik Karlsson, marknadschef på Myson.

Har man exempelvis oljefyllda radiatorer i sommarstugan och inte vill värma i onödan behöver inte värmen vara på, oljan fryser nämligen aldrig. Radiatorerna har dessutom individuella termostater vilket innebär att man kan styra värmen efter behag.

Pax satsar på diskretion


PAX 3000 levereras i effekter från 200 W upp till 1800 W i två olika höjder, 300 mm och 500 mm. Behövs ett kraftfullt element i litet format finns element med dubbla paneler.

Pax lägger stor kraft på utveckling av moderna, energisnåla och högkvalitativa produkter med fokus på oljefyllda radiatorer. Radiatorn ger en behaglig jämn värme som är befriad från bränt damm och det irriterande knäppandet från elementplåtarna.

- Vi har satsat på radiatorer som ska vara diskreta och smälta in i rumsmiljön, berättar Mikael Borg, marknadschef på Pax. Dessutom har vi satsat på hög kvalitet och funktion till ett bra pris till volymkunden. Det innebär att även kunder med behov av färre element gynnas.

Det finns en viss efterfrågan av designade radiatorer och för att möta den samarbetar man med externa designbyråer.

- Som exempel kan nämnas att en hel del möda har lagts ner på att få en snygg termostat, delvis dold bakom panelen. Specialdesignade konvektorplåtar fördelar dessutom ut värmen energisnålt. En finess som vi erbjuder är fjärrstyrda termostater, attraktivt för fritidshusägare.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 augusti 2008

5 Kommentarer

2008-09-03
robin
2008-09-03
Zoega
2008-09-03
Karin
2008-09-03
Challe
2008-12-11
EH
0

"Varför låter mitt element?"

Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!

1

Motionera radiatorventilen

Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.

0

Radiatorn - Höstens hetaste inredningsdetalj

Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.

0

Annika Marklund: Recept för att bo i hus

Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör...

2

Värme på väggen

Radiatorerna minskar elanvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Fungerar som ett blickfång i inredning – eller syns knappt alls...

0

Radiatorer med snygg design

Tar man sig tid att leta, kommer man att upptäcka att radiatorerna inte bara är vita och platta alternativt vågiga längre. Det finns gott om modeller...

1

Öppet skydd för den moderna radiatorn

Denna snygga lösning av massivt, stavlimmat trä döljer inte radiatorn, men förvandlar den i stället till en praktisk bänk. Och det har man ofta stor...

2

Dekorativ lösning för gamla element

Gör ett snyggt radiatorskydd av en mönsterstansad plåt. Det är en traditionell och lyckad lösning som har använts under lång tid.

0

Fixa snyggt skydd för radiatorn

Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons