Annons

Cool värme

Element

El-element har väl inte direkt rykte om sig att vara vackra och det är ju heller inte i första hand därför man skaffar dem. Men det finns elradiatorer som förutom att värma även kan bli en riktigt snygg inredningsdetalj.

Annons


Solaris består av två glasskivor och en termostat. På den ena glasskivan sitter en metallisk värmefilm. Glaset är slagtåligt och finns i flera färger eller spegelglas. Radiatorerna finns även i olika storlekar och effekt, från 800-1 350 W. Med en trådlös termostat som finns som tillbehör kan du styra flera enheter. Pris från 7 800 kr. Prowine Nordic AB.

En nyhet från Pyrox är fläktradiatorserien PL som kan färgsättas efter eget tycke och smak. Eftersom yttemperaturen är låg, kan frontplåten som blir max 35°C, lackas eller täckas med påklistrad film. Fläkten är tyst, 30 dB. Insugsgallret skyddas av ett metallfilter för att damm och hår ska stanna på utsidan. Radiatorn får placeras i våtrum. Finns i 500-1 200 W och med el- eller vattenburen värme. Borstad aluminiumfront finns som tillbehör för 295 kr. Pris från cirka 1 795 kr. Pyrox.

El-radiatorn SET är i gjutgranit och finns i fyra färger, vit, grå, sand och svart. Finns för både horisontellt och vertikalt montage. Elektronisk termostat med inbyggd klocka för olika temperatursänkningsmöjligheter (4°C eller 10°C). Går att ändra yttemperatur till max 60°C. Finns i olika storlekar och från 400-1 200 W. Pris cirka 3 000 kr. LVI.


Glasradiatorn Safir
består av två glasplattor som är hoplimmade. Insmält på insidan av den bakre glasplattan finns ett osynligt, elektriskt ledande skikt som avger värme och gör att temperaturen fördelar sig jämnt över hela glasytan. Den främre glasplattan fungerar som ett elektriskt och mekaniskt skydd. Finns i glasklar, heltäckande svart och rastrerad svart, och som spegelglas. Radiatorn finns i effekterna 750 W, 900 W och 1100 W. Pris från cirka 5 000 kr. Nobö.


Värmefläkten Max ser ut som en liten söt robot på fötter av kromad zink och finns i tre olika färger. Max är utrustad med frostvakt och har två effektlägen, 1 000 eller 2 000 W. Max kostar cirka 1 645 kr. Stadler form.

Vilket effektbehov krävs?

Välj effekt på radiatorerna utifrån behovet av värme i det rum de ska installeras. Radiatorer finns i effekter från 200 W till 2000 W.
Det är svårt att veta exakt hur stort effektbehovet för ett rum är och för att få exakta uppgifter bör du kontakta en värmekonsult. Det finns ändå vissa tumregler och man brukar räkna med en installerad effekt på cirka 70 W/m², något högre i norra Sverige. Uppgifterna grundar sig på en önskad inomhustemperatur på 20°C i ett normalisolerat hus med en takhöjd på 2,40 m. En undervåning kräver något högre effekt än en övervåning, skillnaden kan röra sig om cirka 5 W/m².

Täck inte din elradiator!

Det förekommer olika elementskydd av olika material på marknaden. Enligt Elsäkerhetsverket ska elradiatorer aldrig täckas på grund av brandrisken.  

Annons

Köpinformation:

LVI 0510-914 30
Nobö 08-544 708 80
Prowine Nordic AB 031-55 50 20
Pyrox 031-336 86 80
Stadler form/Magasin 036-10 09 40

Och du!
Se till att luftväxlingen runt alla radiatorer är god. Ställ inte möbler direkt mot elradiatorn och häng aldrig textilier direkt på radiatorn.
Källa: Elsäkerhetsverket

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 oktober 2003

0 Kommentarer

0

"Varför låter mitt element?"

Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!

1

Motionera radiatorventilen

Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.

0

Radiatorn - Höstens hetaste inredningsdetalj

Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.

0

Annika Marklund: Recept för att bo i hus

Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör...

2

Värme på väggen

Radiatorerna minskar elanvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Fungerar som ett blickfång i inredning – eller syns knappt alls...

0

Radiatorer med snygg design

Tar man sig tid att leta, kommer man att upptäcka att radiatorerna inte bara är vita och platta alternativt vågiga längre. Det finns gott om modeller...

1

Öppet skydd för den moderna radiatorn

Denna snygga lösning av massivt, stavlimmat trä döljer inte radiatorn, men förvandlar den i stället till en praktisk bänk. Och det har man ofta stor...

2

Dekorativ lösning för gamla element

Gör ett snyggt radiatorskydd av en mönsterstansad plåt. Det är en traditionell och lyckad lösning som har använts under lång tid.

0

Fixa snyggt skydd för radiatorn

Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons