Annons

Stormen ger billigare villavärme

Pellets

Stormen över Sydsverige har skapat en stor tillgång på råvara. Med största sannolikhet kommer priserna att sjunka rejält på biobränsle.

Annons

- Användningen av biobränsle ökar
- Med pellets halverar du din uppvärmningskostnad i jämförelse med olja, säger Lars Andrén, energiinformatör.

Branschen för biobränsle är hoppfull och ser positivt på framtiden efter den svåra stormen. En ovanligt stor mängd råvara ska nu förädlas och ut på marknaden för att konkurrera med dyr eldningsolja. Stormen kan innebära ett uppsving för branschen, menar företrädare. Villaägare som redan nu eldar med ved eller pellets är vinnare, eftersom priserna förmodas sjunka kraftigt. De positiva tongångarna förstärks av statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB), som visar att intresse och användning av förnybara bränslen ökar.

Ved är fortfarande det mest använda biobränslet bland villaägare men branschen märker en tydlig uppgång för pellets.

- Att elda med olja är bekvämt och kräver ingen arbetsinsats. Vill du behålla denna bekvämlighet när du byter värmesystem är det pellets som gäller, säger Lars Andrén som även utbildar kommuner och myndigheter i energifrågor.

Det största hindret för övergång till biobränsle inte längre handlar om bristfällig teknik, utan om attityd.

- Vi vinner alla på att förändra vår attityd, detta gäller inte minst traditionella installatörer av värmesystem, säger Lars Andrén. De möter villaägarna och har störst möjlighet att påverka val av uppvärmning.

Myndigheter och kommuner försöker på sitt sätt uppmuntra villaägare att satsa på biobränsle, inte minst ur miljösynpunkt. Uppmuntran sker bland annat genom skattereduktion vid nybyggnation och kostnadsfri energirådgivning.

Vissa kommunala energibolag använder biobränsle i sina fjärrvärmesystem. Som exempel kan nämnas Ystad Energi, som nyligen körde igång en flispanna i sitt fjärrvärmenät. Värme från biobränsle levereras till 2000 villor och utbyggnad planeras.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
8 februari 2005

1 Kommentarer

2014-02-16
kbking
0

Det stora värmevalet - pellets

Är det inte väldigt krångligt med pellets? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring pellets som uppvärmningsalternativ.

6

Pellets – ett bekvämt alternativ

Har huset bara tillräckligt med plats och vattenburen värme är pelletspannan det bekvämaste alternativet. Vid byte från olja till pellets kan det räcka...

0

Så väljer du rätt värmesystem - biobränslen

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man...

2

10 svar om pellets

Pelletsuppvärmning blir allt vanligare och fördelarna är många. Men vad är pellets egentligen och vad krävs för att kunna övergå till en pelletsanläggni...

0

Så undviker du brand med pellets

Tänk på detta för att undvika brand med pellets. Allt fler använder pellets för att värma upp sin villa. Bra för både miljö och plånbok. Men på räddning...

0

Stort projekt för pelletseldning

Nationella pelletsdagar ska få villaägarna att välja pellets för uppvärmning av huset, hoppas branschen. Och det finns också en hel del pengar i att...

0

R & R test av pelletsbrännare

Här kan du kolla in tidningen Råd Röns stora test av pelletsbrännare mars 2002.

0

Elda med biobränsle

I dag utgör biobränslet en viktig resurs och står faktiskt för merparten av vår energiförsörjning.

0

Storsatsning på pellets

Energimyndigheten har dragit igång projektet "Trygg pelletvärme i småhus". Projektets syfte är att underlätta för konsumenten att installera utrustning...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons