Annons

Så väljer du rätt värmesystem - biobränslen

Pellets

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Här kan du läsa mer om biobränslen!

Annons

Pannor för biobränslen

Pelletspanna

Så fungerar det: Pellets matas in i en panna, avger energi vid förbränning.
Passar dig som: Vill ha ett miljövänligt och bekvämt system.
Förutsättning: Vattenburen värme. Separat pannrum. Vid byte från olja till pellets kan det räcka att byta brännare på pannan. Kontakta skorstensfejarmästaren och kommunen före installation.
Investeringskostnad: Mellan 80 000-120 000 kronor för ny pelletspanna, brännare, matarskruv, förråd och installation. Vid byte från olja till pellets kostar det cirka 25 000-30 000 kronor att byta brännare på oljepannan, plus runt 20 000 kronor för ett pelletsförråd.
+ Billig i drift. Ett förnyelsebart bränsle. Bästa valet ur växthus-effektsynvinkel. Klarar hela bostadens värmebehov samt varmvatten. Sköter sig själv: tänds automatiskt, matar själv fram bränslet. Askar och sotar sig själv. 
- Utrymmet för förvaring av pelletsen.

Energirådgivarens kommentar:
Många har inte plats med ett pelletsförråd på sju kubikmeter. Men väljer du att köpa pellets på säck kan du använda garaget som förråd.

Miljövänligt och bekvämt.
Pelletspanna från Janfire.

Pelletskamin

Så fungerar det: Braskamin anpassad till automatisk eldning med pellets.
Passar dig som: Är miljövän men inte räds lite pyssel.
Förutsättning: Skorsten. Den vattenmantlade typen av pelletskamin kräver vattenburen värme och ackumulatortank för att lagra varmvattnet. Kontakta skorstensfejarmästaren och kommunen före installation.
Investeringskostnad: Vanlig kamin från cirka 20 000 kronor plus installation. Vattenmantlad kamin från 50 000 kronor plus installation.
+ Billig i drift. Fungerar bra ihop med solfångare, direktel, värmepumpar, olja och ved. Ger både värme och mysbrasa. Sköter sig själv: tänds automatiskt, matar själv fram bränslet. Kan täcka 80 procent av värmebehovet. En vattenmantlad kamin klarar hela värmebehovet och sprider värmen till husets alla rum, ger även varmvatten. Kan kompletteras med solfångare stängas av under sommarhalvåret.
- Ger visst ljud ifrån sig (dels från fläkten, dels knäpper det till när pellets matas fram). Du behöver fylla på med pelletssäckar. Kaminen måste askas ur varje vecka under vinterhalvåret. Om kaminen inte är vattenmantlad, behåll elradiatorerna som komplement i rummen längst bort och som reserv i övriga huset. Låt dörrarna stå öppna. Eller skaffa ventiler över dörrarna och låt luften cirkulera via fläktar.

Energirådgivarens kommentarer:
Lysssna innan köp hur pelletskaminen låter. Om du vill veta hur värmen sprids i huset, prova med en kraftig värmefläkt för att hitta bäst placering.

Ger både värme och mysbrasa.
Pelletskamin från Ariterm.

Vedpanna

Så fungerar det: Värme från veden lagras i ackumulatortank.
Passar dig som: Vill hålla nere utgifterna.
Förutsättning: Skorsten. Vattenburen värme och ackumulatortank. Innan installation av vedpanna, kontakta skorstensfejarmästaren och kommunen.
Investeringskostnad: En miljögodkänd vedpanna och ackumulatortank kostar cirka 70 000 kronor.
+ Ger både värme och varmvatten. Det billigaste bränslet, näst efter solvärme sedan investeringen är betalad. Utmärkt att komplettera med solfångare — det är bara att sluta elda när solen skiner. Du behöver bara elda halva året.
- Du måste själv dagligen lägga in ved i pannan. Veden ska fraktas hem och staplas. Ännu mer jobb om du själv kapar och klyver. Förvaringen — veden kräver plats.

Annons

Energirådgivarens kommentar:
En modern vedpanna med ackumulatortank ger låga utsläppsvärden. Men elda bara med torr ved. Anpassa akumulatortankarnas storlek till eldstaden.Näst efter solfångare och pellets har ved minst påverkan på växthuseffekten. Vedpanna Vedolux 37 från Värmebaronen.


Billigaste värmen
får du med vedeldning. Det innebär visserligen en del arbete men det tycker många bara är trevligt. Foto Kristina Sjöberg

”Vi bytte till pelletsbrännare och solfångare”


Foto Sina Johansson

Carina och Niclas Nilsson med barnen Felix, Fanny och Lucas bor sedan tio år tillbaka i ett äldre hus.

Huset: Byggdes 1951, 165 kvadratmeter. Två plan, vattenburen värme.
Tidigare energikälla: Vedpanna och ackumulatortank.
Har bytt till/kompletterat med: Pelletsbrännare och solfångare.

Varför bytte ni?
Vedpannan slukade 40 kubikmeter ved per år - billigt men ganska tidsödande, tyckte vi. Redan 1998 satte de istället in en pelletsbrännare. Husets förutsättningar avgjorde valet av värmesystem.
Redan när vi flyttade in var det förberett med bra vedpanna och ackumulatortank. Nyligen har familjen dessutom installerat en solfångare på cirka åtta kvadratmeter.
-Vi har ju optimala förutsättningar för solfångare: 45 graders lutning på taket och söderläge. Förhoppningen är att kunna köpa betydligt mindre pellets. Besparingen beräknas bli cirka 4 000 kronor per år. Den enda el som tillkommer är hushållselen.

- Solfångaren har visat sig fungera väldigt bra och är ett jättebra komplement. Det är underhållsfritt och bekvämt - ett slutet system som sköter sig självt helt och hållet.
- Enda minuset är att solfångaren är väderberoende. Men systemet är termostatstyrt. Är det inte sol går pelletspannan igång automatiskt och vice versa - skiner solen stängs pelletspannan av.

Tips!

Gör din egen energianalys och kolla om det lönar det sig att byta uppvärmning på www.konsument.goteborg.se (välj energirådgivning)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007

0 Kommentarer

0

Det stora värmevalet - pellets

Är det inte väldigt krångligt med pellets? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring pellets som uppvärmningsalternativ.

2

10 svar om pellets

Pelletsuppvärmning blir allt vanligare och fördelarna är många. Men vad är pellets egentligen och vad krävs för att kunna övergå till en pelletsanläggni...

1

Stormen ger billigare villavärme

Stormen över Sydsverige har skapat en stor tillgång på råvara. Med största sannolikhet kommer priserna att sjunka rejält på biobränsle.

0

Fel peka ut pelletseldning som brandrisk

Det är fel att peka ut pelletseldning som en generell orsak till ökad brandrisk. Med p-märkt utrustning, standardiserad pellets och rätt handhavande är...

0

Så undviker du brand med pellets

Tänk på detta för att undvika brand med pellets. Allt fler använder pellets för att värma upp sin villa. Bra för både miljö och plånbok. Men på räddning...

0

Stort projekt för pelletseldning

Nationella pelletsdagar ska få villaägarna att välja pellets för uppvärmning av huset, hoppas branschen. Och det finns också en hel del pengar i att...

0

R & R test av pelletsbrännare

Här kan du kolla in tidningen Råd Röns stora test av pelletsbrännare mars 2002.

0

Elda med biobränsle

I dag utgör biobränslet en viktig resurs och står faktiskt för merparten av vår energiförsörjning.

0

Storsatsning på pellets

Energimyndigheten har dragit igång projektet "Trygg pelletvärme i småhus". Projektets syfte är att underlätta för konsumenten att installera utrustning...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons