Annons
Helautomatiskt! Termostatstyrd och självmatande kamin. Du får dock fylla på pellets 1-2 gånger i veckan. Foto Ina Agency.
Helautomatiskt! Termostatstyrd och självmatande kamin. Du får dock fylla på pellets 1-2 gånger i veckan. Foto Ina Agency.

Pellets – ett bekvämt alternativ

Pellets

Har huset bara tillräckligt med plats och vattenburen värme är pelletspannan det bekvämaste alternativet. Vid byte från olja till pellets kan det räcka att byta brännare på pannan.

Annons

- Nu finns teknik som gör att pellets på allvar kan ta upp konkurrensen med värmepumparna som den populäraste värmekällan, säger Bengt-Erik Löfgren på Äfab, ett fristående konsultbolag inom området bioenergi.

Driftkostnad som bergvärme

I ett test för Konsumentverket visar Äfab att pelletspannor fungerar lika bekvämt som oljeeldning till ungefär samma driftkostnad som en bergvärmepump, räknat på dagens energipris.

Dagens pelletspannor är helautomatiska och ställer själva in optimal förbränning. De känner av och rengör brännaren automatiskt, sotar rökgasvägarna och ser till att aska och sot hamnar i en extern behållare. Kompletterat med solfångare blir det allra bäst - då behöver pannan inte eldas på sommaren för tappvarmvatten.

Äfab har räknat fram att kostnaden att installera helautomatiska pelletspannor kompletterade med solfångare (för gratis varmvattenproduktion sommartid) är helt jämförbar med kostnaden för att installera en bergvämepump - och då har man bioenergi och sol som energibärare istället för el.

Har du direktverkande el och saknar vattenburet system? Här är pelletskaminen ett alternativ. Den täcker större delen av en normalstor villas värmebehov och kan därför antingen fungera som huvudsaklig värmekälla eller komplettera nuvarande uppvärmning. Behåll elradiatorerna som komplement i rummen längst bort och som reserv i övriga huset. Låt dörrarna stå öppna eller sätt in ventiler över dem.

Liksom pannan sköter kaminen sig själv: en termostat ser till att den tänds automatiskt och den matar själv fram bränslet. Däremot behöver du fylla på med pellets en eller två gånger i veckan, och kaminen måste askas ur varje vecka under vinterhalvåret.

Många pelletskaminer på marknaden


Comet pelletspanna med Viking Bio pelletsbrännare och ett pelletsförråd från MAFA. Värmebaronen.

På marknaden finns idag pelletskaminer i många olika färger, material och utföranden. Ännu effektivare är den vattenmantlade pelletskaminen som förutom mysbrasa och värme - den klarar hela värmebehovet - även ger varmvatten. Kompletterad med solfångare kan den stängas av under sommarhalvåret. Kräver dock vattenburen värme och ackumulatortank för att lagra varmvattnet.

- Vattenburna pelletskaminer i kombination med solvärme har slagit igenom på senare år, berättar Bengt-Erik Löfgren. De passar bra i hus som byter värmesystem och där det inte finns plats för en pelletspanna. En vattenmantlad kamin blir här en ganska billig konvertering. Det är även det vettigaste systemet för nyproduktion och klarar hela värmebehovet - men tänk på att det finns ett samband mellan pris och kvalitet. Det går inte att få en riktigt billig produkt som fungerar bra. 

Annons

Pellets passar till:

Solfångare, direktel, värmepumpar, olja.

Att tänka på vid köp:

  • Lyssna hur kaminen låter. Prova dig fram med en kraftig värmefläkt för att ta reda på hur värmen sprids i huset, så hittar du bäst placering för kaminen.
  • Ont om plats för pelletsförråd till pannan? Köp pellets på säck och använd garaget som förråd.
  • Kontakta skorstensfejarmästare och kommunen före installation.
  • Investeringskostnad för en vanlig kamin från cirka 20 000 kronor plus installation. Vattenmantlad kamin från 50 000 kronor plus installation. Ny panna, brännare, matarskruv, förråd och installation kostar mellan 80 000-120 000 kronor. Vid byte från olja till pellets kostar det cirka 25 000-30 000 kronor att byta brännare på oljepannan, plus runt 20 000 kronor för ett pelletsförråd.

Nyheter!

Pelletseldning kräver normalt en skorsten. Saknar huset en sådan finns nu patentsökta nyheten KMP Drag, som gör det möjligt att installera pelletskamin utan skorsten vid en yttervägg. Kostnaden är endast en bråkdel jämfört med en vanlig skorsten, enligt tillverkaren Ariterm.
Konstruktionen sänker temperaturen på rökgasen till ofarliga nivåer genom att den blandas med uteluft innan den leds ut.

Kul är också de nya pelletskaminerna - stilrena, enkla och moderna i olika färger blir de en möbel i sig själva. Och tröttnar du på färgen finns möjlighet att byta skal.

Nya flexibla produkten för villan med elvärme är Effectas Comfort 300, utrustad med elvärmare 9 kW, solstyrning, cirkulationskrets sol och shuntstyrd bivalent radiatorkrets. Du kan även docka in en extern värmekälla, som en vattenmantlad pelletskamin eller en värmepump.


Installera pelletskamin utan skorsten med en KMP Drag. Ariterm.


Färgglatt! KMP Ekerum finns i flera härliga färger. Ariterm.


Janfire integral. Helautomatisk brännare. Janfire.

Pelletskaminen räcker bra


Foto Kristoffer Sahlén.

Huset: Från 1960-talet, 80 kvadratmeter samt vidbyggt garage på drygt 30 kvadratmeter. Ett plan.
Tidigare energikälla: Oljepanna
Har bytt till: Pelletskamin

Anna och Janne Hagnell i Alingsås värmer sedan tre vintrar tillbaka sitt hus med en pelletskamin i gjutjärn från Ariterm.

- Genom att huset inte är så stort och har en öppen planlösning blir luftcirkulationen god och därför räcker det bra med pelletskaminen. Det är bara bortersta rummet som kan bli lite svalt vintertid, och vi har därför satt dit en värmetransportör med fläkt, berättar Janne.

Eftersom Anna är astmatiker var de först lite tveksamma till pellets.

- Vi var rädda att den skulle yra, att det skulle vara dammigt. Men så är det inte alls och det var en glad överraskning, säger hon.

Familjen bor i ett förfabricerat så kallat Nivis-hus från 60-talet som tidigare värmdes av en oljepanna försedd med ett luftvärmesystem där fläktar blåste ut varm luft vid golven och fönstren. En med stigande oljepriser alltmer orimlig värmekälla, särskilt som huset inte är så välisolerat.

- Vi funderade först på att byta till pelletsbrännare, men den gamla pannan hade för låg verkningsgrad.
De sparar mycket pengar jämfört med oljan. Under en vinter går det åt mellan en och två pallar pellets i säck. En pall kostar cirka tvåtusen kronor.

Samtidigt har vi fått ett mycket bättre värmesystem. Och en bonuseffekt är att det sprakar glatt i kaminen. En annan är att huset nu får en bättre ventilation - eldningen ger ett bättre drag. Kaminen väger knappt 140 kilo så vi behövde inte förstärka bjälklaget. Den är termostatreglerad och tänder sig själv när temperaturen sjunker. Värmen sprids i huset med en inbyggd tystgående fläkt.

Köpinformation 

Ariterm www.ariterm.com
Janfire www.janfire.com
Värmebaronen www.varmebaronen.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
9 september 2008

6 Kommentarer

2008-10-22
Anders Hanzén
2008-10-27
Thomas A
2009-01-15
Maria
2009-04-26
glasman
0

Det stora värmevalet - pellets

Är det inte väldigt krångligt med pellets? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring pellets som uppvärmningsalternativ.

2

10 svar om pellets

Pelletsuppvärmning blir allt vanligare och fördelarna är många. Men vad är pellets egentligen och vad krävs för att kunna övergå till en pelletsanläggni...

1

Stormen ger billigare villavärme

Stormen över Sydsverige har skapat en stor tillgång på råvara. Med största sannolikhet kommer priserna att sjunka rejält på biobränsle.

0

Fel peka ut pelletseldning som brandrisk

Det är fel att peka ut pelletseldning som en generell orsak till ökad brandrisk. Med p-märkt utrustning, standardiserad pellets och rätt handhavande är...

0

Så undviker du brand med pellets

Tänk på detta för att undvika brand med pellets. Allt fler använder pellets för att värma upp sin villa. Bra för både miljö och plånbok. Men på räddning...

0

Stort projekt för pelletseldning

Nationella pelletsdagar ska få villaägarna att välja pellets för uppvärmning av huset, hoppas branschen. Och det finns också en hel del pengar i att...

0

R & R test av pelletsbrännare

Här kan du kolla in tidningen Råd Röns stora test av pelletsbrännare mars 2002.

0

Elda med biobränsle

I dag utgör biobränslet en viktig resurs och står faktiskt för merparten av vår energiförsörjning.

0

Storsatsning på pellets

Energimyndigheten har dragit igång projektet "Trygg pelletvärme i småhus". Projektets syfte är att underlätta för konsumenten att installera utrustning...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons