Annons
Modern designad skorstenlös kamin av märket KMP Neptuni.
Modern designad skorstenlös kamin av märket KMP Neptuni.

Pelletskaminen – en effektiv värmemöbel

Kaminer och kakelugnar

Enkel att sköta och effektiv som värmekälla. Med en modern pelletskamin slipper du vedeldningens nackdelar och kan reglera uppvärmningen efter behov. I en elvärmd villa med rätt planlösning är kaminen snabbt återbetald.

Annons
Att tända en brasa brukar vara en trivsam ritual. Men för den som bara njuter av värmen och inte själva eldandet kan lösningen vara en pelletskamin. De knappt centimeterstora pelletarna matas automatiskt in i kaminen som styrs av en termostat. Du ställer bara in önskvärd rumstemperatur och låter eldandet sköta sig själv. Vid uppnådd inomhustemperatur slår kaminen av och tänder igen när termostaten kallar på mer värme.

– Pellets är dyrare än ved, men å andra sidan behöver du inte lägga någon arbetstid på att sköta en pelletskamin och det går inte heller misslyckas med eldningen, säger Bengt-Erik Löfgren på bioenergiföretaget ÄFAB.

Pelletskaminen har ett inbyggt lager som vanligtvis räcker för att hålla huset varmt under ett dygn. Det finns även enstaka modeller med ett större pelletsförråd som ger längre drifttid per påfyllning.

Kamin som inte kräver skorsten

Marknaden för pelletskaminer fick för några år sedan en skjuts då det lanserades en ny typ av kamin som inte kräver skorsten. Pelletskaminen placeras i detta fall mot en yttervägg där den ansluts till ett fläktsystem, kallat Drag. Rökgasen från kaminen blandas med uteluft till en ofarlig temperaturnivå innan den leds ut genom väggen.

– I början kunde det förekomma missfärgning på fasaden på grund av felaktig justering av fläktanordningen, men detta problem ska numera inte förekomma, säger Bengt-Erik Löfgren.

Det finns i dagsläget ett par olika modeller av skorstenslösa pelletskaminer. Installationen måste dock, i likhet med övriga kaminer, besiktigas av en skorstensfejarmästare före användning.

En kamin är ett bra komplement till el

Pelletskaminen är allra mest fördelaktig i ett eluppvärmt hus. Enligt Energimyndigheten kan kaminen bidra med 50-80 procent av husets värmebehov, beroende på bland annat planlösning. Besparingen kan bli uppemot 10 000 kronor om året för en villaägare som har direktverkande el.

Priserna på pelletskaminer varierar ganska mycket. De billigaste modellerna i Energimyndighetens test kostar omkring 23 000 kronor och de dyraste drygt 40 000 kronor. Prisvariationen beror delvis på olika prestanda hos kaminerna, men även utförandet påverkar. I likhet med braskaminer har designen på pelletskaminer utvecklats för att passa det moderna hemmets inredning.

Fakta/pelletkaminer

Pelletskaminen ger bäst utbyte om den står i ett utrymme med öppen planlösning och öppna passager. Det finns både värmestrålande kaminer och kaminer med inbyggd fläkt. Begär att få lyssna på fläkten före köp.

Fördelar: Miljövänligt. Enklare att sköta än en braskamin och lättare att reglera effekten.

Nackdelar: Något dyrare än en vanlig braskamin, liksom bränslet. Automatiken kräver eldrift.

Märkning: Vissa kaminer är utrustade med ett Svanenmärke, vilket innebär att de uppfyller de högst ställda miljökraven. Det förekommer även P-märkta kaminer, som uppfyller en rad krav som tagits fram av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Annons

Cirkapris: 25 000-40 000 kronor, inklusive installation.

Lokala installatörer av förbränningsutrustning finns bland annat registrerade hos Pellsam: www.pellsam.se. Energimyndigheten rekommenderar att en certifierad installatör sköter installationen. Läs även Energimyndighetens test på www.energimyndigheten.se.

Detta är pellets:

Pellets består av biprodukter och/eller råvara från träindustrin. Sågspån och kutterspån pressas ihop till energirika värmepellets med en diameter på 8 millimeter.

För hushållskunder brukar pellets levereras i småsäckar på pall. Småsäcken med pellets väger 16 kg och det är 52 säckar på en pall. En säck ger 75 kWh värme, och under vintertid kan man räkna med en förbrukning på ungefär en säck per dag. Priset för hemleverans i småsäck ligger idag på cirka 2600 kr/ton, men varierar något beroende på var man bor.

Jämför pelletpriser hos olika leverantörer på: www.pelletspris.com

16 mars 2010

0 Kommentarer

2

Så maxar du effekten av din braskamin

Nya tester visar att moderna braskaminer är överlägsna äldre när det gäller verkningsgrad och utsläpp. Så här får du ut det bästa av din braskamin i...

1

7 steg till mysig brasa

Vad kan vara härligare än att kura inomhus framför en öppen brasa under våra långa, mörka kvällar? Så här gör du när du vill installera en ny kamin!

1

I brasans trygga sken

En braskamin ger skön tillskottsvärme, ökad trivsel och kan vara ett viktigt ekonomiskt alternativ, när kostnaderna för olja, el och fjärrvärme skjuter...

5

Jag & min kamin

Vi eldar väldigt olika i våra kaminer, en del värmer upp hela huset med den och en del tänder en brasa någon enstaka gång i månaden på vintern. Hur...

1

Elda tryggare

Vill du känna dig säker på brandsäkerheten i ditt hus? Nu finns en ny besiktning, SSR Godkänd.

1

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

0

Klassisk värmemöbel fortsätter utvecklas

Den klassiska kakelugnen har återvunnit sin status som praktfull och effektiv värmekälla i hemmet. Samtidigt har den utvecklats både stilmässigt och...

0

Heta braskaminer

Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

0

Tänd en brasa – värm hela huset!

De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons