Annons

Ny & het

Kaminer och kakelugnar

Här har vi samlat några helt nya kaminer för olika smaker och hem där man inte vill pruta på vare sig effekt eller estetik.

Annons

Det går mode i braskaminer och eldstäder som i allt annat. De senaste årens trend har varit att prioritera mysfaktor och design hellre än energieffekt. Men med dagens höjda el- och oljepriser börjar vi åter tänka energisnålt. Här har vi samlat några helt nya kaminer för olika smaker och hem där man inte vill pruta på vare sig effekt eller estetik.


Scanspis 39
är en helt ny spis från danska Scanspis. Bågformad stor glaslucka ger en bra insyn och eldkänsla från flera håll. Spisen finns att få i svart eller grå färg. Som tillval finns sidor av borstat rostfritt eller täljsten. Topplatta finns även i täljsten. Effekt 3-9 kW och verkningsgrad 70-80 procent. Vikt 130-200 kg. Pris från cirka 22 800 kr. Krog-Iversen.


Camina Futur har lanserats under hösten. Med grafitgrå front och sidor i borstat rostfritt stål eller sandblästrad serpentinsten passar den bra in i ett modernt hem. Kaminen har självstängande välvd lucka utan synliga gångjärn. Eftersom den bara väger 180 kg kan den installeras på vanligt träbjälklag, utan förstärkning och passar både i hörn eller mot rak vägg. Kaminens mått kräver dessutom lite golvyta. Rökkanalen ansluts på ovansidan eller baksidan. Camina Futur har en effekt på 3-7 kW. Pris från 19 965 kr beroende på utförande. En luftfuktare i rostfritt finns som tillval och kostar 895 kr.


Bravokaminen
finns i två olika utföranden, svartlackerad med front i rostfritt stål eller klädd med täljsten som har förmågan att magasinera värmen under längre tid. Reglerbart bottengaller som ger låg vedförbrukning och låga föroreningar i rökgaserna. Bravo ansluts till skorsten antingen från ovansidan eller från baksidan. Vikt 98 kg eller 270 kg (täljsten). Effekt 15 kW. Pris i lackerat svart utförande 12 495 kr, i täljsten 19 750 kr. Kastor OY.


Rykande färsk
är kaminmodellen Contura 450T. Värmelagrande rundade täljstensplattor är infällda i kaminkåpan vilket bidrar till en långvarig värme. Modellen finns i tre olika utföranden, svart, grå eller vit. Stora glasytor även på sidorna gör att du kan se elden från flera håll. Effekt 3-9 kW, vikt 182 kg. Pris från cirka 19 500 kr. Fläkt som startar och stoppar automatiskt finns som tillval och kostar cirka 2 250 kr. Nibe.


Primavera 2025
heter den här originella och italienskt formgivna kaminen. Modellen passar på rak vägg eller i hörn och skorstensansluts antingen uppåt eller bakåt. Frontkakel i fem färger, sidor och topp i svart eller stål. Temostatstyrd fläkt och dekorlock i kakel finns som tillval. Effekt 6 kW, verkningsgrad 80 procent. Vikt 160 kg. Cirka 36 875 kr. Keddy.


Tulikivi presenterar
en helt ny modellserie - Linea Alternativa. Det är den finska designern Ristomatti Ratia, känd bland annat som formgivare av Marimekko, som givit Tulikivi-kaminerna en mer modern look. Kiisa har en ren design som smälter väl in i våra nordiska hem. Trädetaljer av vaxad björk ger ugnen ett originellt utseende. Kaminen är utrustad med en regleringsmekanism som tillåter förbränning med höga lågor med bara en liten mängd ved. Detta innebär att man kan elda i kaminen länge utan det blir allt för varmt i rummet. Kiisa väger 550 kg och kan normalt stå direkt på träbjälklag utan förstärkning. Effekt 6 kW. Pris cirka 31 800 kr. Tulikivi.

Köpinformation:

Camina 020-520 200
Kastor/Tylö 035-10 00 80
Keddy 0300-190 60
Krog-Iversen 042-12 69 50
Nibe 0433-75 100
Tulikivi +358 9 612 970 23

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
13 februari 2003

0 Kommentarer

0

5 tips: Elda rätt för låga utsläpp

Modern vedeldning kan fungera bra även i tätbebyggt område genom att använda en modern vedpanna, ackumulatortank och torr ved. Här är råden för att...

5

Vedeldning – mysigt eller hälsoskadligt?

Vedeldning må vara mysigt, men faktum är att det också bidrar till utsläpp av olika luftföroreningar. Här är tipsen för att elda rätt – och råden för...

1

Rökfria kaminer – fördelar och nackdelar

De nya skorstensfria kaminerna blir alltmer lika vanliga braskaminer. Här förklarar experten fördelarna och nackdelarna med en braskamin utan skorsten.

2

Så maxar du effekten av din braskamin

Nya tester visar att moderna braskaminer är överlägsna äldre när det gäller verkningsgrad och utsläpp. Så här får du ut det bästa av din braskamin i...

3

"Vår eldning stör grannen – vilket alternativ ska vi välja?"

Vi i Villas läsare Johnny får inte elda när det blåser åt grannens håll. Här listar vår expert alternativa lösningar för uppvärmningen.

0

Hur lägger jag gnistskydd?

Framför en eldstad måste det finnas en eldstadsplan, men hur långst ut ska gnistskyddet gå, och hur går man tillväga för att installera en braskamininsa...

0

Brasvärme för alla plånböcker

Att elda med ved eller briketter i en braskamin är både mysigt och ett komplement till den vanliga uppvärmningen. Braskaminer fnns i alla prisklasser,...

0

Mysig brasa utan ved

När kvicksilvret står lågt och snön yr runt husknuten är det skönt att krypa upp i soffan framför en värmande brasa. Och brasa kan man ha, utan att...

0

Ska du installera ny eldstad?

Här får du veta vad du bör tänka på innan du installerar en ny eldstad hemma.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons