Annons

Mosaik framför kakelugnen

Kaminer och kakelugnar

Så här kan du själv både pigga upp och öka säkerheten framför den öppna spisen med ett snyggt mosaikgolv du enkelt gör själv.

Annons

Efter en Rom-resa visste vi vad vi skulle göra med golvet framför kakelugnen. Det hade fått inbrända fläckar eftersom mässingsplattan (standardmått) var alldeles för liten. Många av golven vi sett i Rom var tavlor i de mest fantastiska mönster. Det var en njutning att gå över dem och vi ville göra något liknande, inte lika ambitiöst alls, men en detalj som påminde.

Problemet när man vill göra en bild av mosaik är att kittet man brukar använda att lägga bitarna i torkar så fort. Vi provade att byta ut det mot stenlim -- en klick på varje bit -- och det fungerade alldeles utmärkt. Då blir arbetet lätt eftersom man kan ta hur långa pauser som helst och, framför allt, man kan gå efter en teckning på underlaget. Samma teknik kan användas till alla ytor utom dem man inte kan lägga vågrätt under arbetet. Bordsskivor, fönsterkarmar, ramar kan kläs in. Arbetet är nämligen så roligt att man lätt får mosaiksjuka!


Bild: Malena Skote

Det här behöver du

Tjock spånskiva (om du vill kunna ta bort plattan)

Vanligt papper

Mosaikplattor, lite fler än som täcker plattans yta (vi köpte glasmosaik på Panduro)

Mosaikcement (finns där du köper plattorna)

Stenlim (också Panduro)

Trälist i önskad profil

Några listspik

Lite färg till trälisten (det går bra med

Annons

Hobbyfärg som finns på liten burk och är billig)

Verktyg:

Spritpenna

Vinkelhake

Linjal

Såg

Hammare

Avbitartång

Tvättsvamp

Gör så här:

1. Tänk efter vilken form på mosaikplattan som bäst passar till rummet och kakelugnen. Till en rund kakelugn kan det vara fint med en halvcirkel men en helt annan effekt som kan vara väl så vacker blir det med en 2/3 kvadrat. Se också till att plattan blir tillräckligt bred och djup för att fungera som gnistskydd. Rita sedan formen på ett stort papper (sammantejpade A4 t.ex.).

2. Vi förde över formen direkt på golvet men om du inte vill göra det så mät i stället ut och såga till en spånskiva som passar.

3. Rita sedan det mönster du vill ha på pappret. Minst arbetskrävande är ett geometriskt mönster men det är inte svårt att lägga organiska former heller. Nyckeln ligger i förarbetet -- att mäta och rita ordentligt. För att föra över formerna klippte vi ut dem och använde dem som mallar. På fri hand fyllde vi i linjerna inuti formen. Blir det fel är det bara att rita en ny linje. Gränser för de olika geometriska fälten mätte vi ut och ritade direkt på golvet.

4. Nu är det dags att sätta fast listen runt om. Mät och såga, tänk på att vinkla ändarna. Spika fast med listspik och måla till sist. Eftersom det går åt så lite färg och slitaget är obetydligt använde vi en hobbyfärg.

5. När färgen har torkat börjar själva mosaikläggningen. Även om du bara har geometriska former kommer du att behöva småbitar. Börja därför med att klippa itu så många bitar du tror dig behöva. Använd avbitartången. Det går inte att styra hur bitarna går av så du kommer att få olika storlekar och former. En del bitar kommer att bli bra, andra bara smulor.

6. Om du har ritat figurer, börja med dem och då med detaljer som ögon, etc, och konturer. Tekniken är enkel: tryck ut lite stenlim på varje bit och lägg den plant. Figurerna är inte svåra att göra, det tar bara lite tid att klippa alla bitarna. Använd färgkontraster för att skapa effekter som skugga och ljus. Små bitar av två näraliggande nyanser ser på håll ut som en blandning av de två och ger en levande färg.

7. För att göra bakgrunden börjar du längst in. När alla bitarna är lagda ska limmet torka. Det är bäst att ge det två dagar så att det helt säkert är torrt.

8. Till sist ska bruket på. Följ instruktionerna på paketet. Där står också att du ska torka av överflödigt bruk. Om du vill att mosaiken inte ska se skinande ny ut kan du låta bli att göra det så väldigt noga. Klart!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 mars 2001

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Var rädd om din gamla kakelugn! Kaminer och kakelugnar
0

Stor guide: Kakelugnar

En vacker kakelugn är en dröm för många, men det är inte bara att kasta in vilken ved som helst, tända på och hoppas på det bästa. Vi har pratat med en...

2

Så maxar du effekten av din braskamin

Nya tester visar att moderna braskaminer är överlägsna äldre när det gäller verkningsgrad och utsläpp. Så här får du ut det bästa av din braskamin i...

0

5 tips: Elda rätt för låga utsläpp

Modern vedeldning kan fungera bra även i tätbebyggt område genom att använda en modern vedpanna, ackumulatortank och torr ved. Här är råden för att...

6

Vedeldning – mysigt eller hälsoskadligt?

Vedeldning må vara mysigt, men faktum är att det också bidrar till utsläpp av olika luftföroreningar. Här är tipsen för att elda rätt – och råden för...

0

Hur lägger jag gnistskydd?

Framför en eldstad måste det finnas en eldstadsplan, men hur långst ut ska gnistskyddet gå, och hur går man tillväga för att installera en braskamininsa...

1

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

0

Mysigt framför brasan

Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

16

Vedeldning – så funkar det!

Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än...

0

Pelletskaminen – en effektiv värmemöbel

Enkel att sköta och effektiv som värmekälla. Med en modern pelletskamin slipper du vedeldningens nackdelar och kan reglera uppvärmningen efter behov. I...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons