Annons

Liten checklista inför köpet

Kaminer och kakelugnar

Låt hela familjen vara med och fundera över vad ni vill ha och ta sedan med checklistan till din återförsäljare.

Annons

Ska det vara en mys- och trivselbrasa eller ska den också stå för en del av uppvärmningen av huset? Kolla vad hela familjen vill - och ta sedan med checklistan till din återförsäljare så får ni se vad som passar.

1. Vad ska eldstaden användas till?
Är du mest ute efter en trivselbrasa, eller vill du att brasvärmen ska stå för en stor del av uppvärmningen av huset? Vill du snabbt få varmt, eller är det viktigt att värmen stannar kvar länge? Vill du kunna använda eldstaden till matlagning?

2. Vad får det kosta?
Bestäm budgeten innan ni börjar botanisera bland olika tillverkare. Det är lätt att förföras av finesser och detaljer så att det blir mycket dyrare än man egentligen velat. Glöm inte att ta med kostnader för skorsten och installation i dina beräkningar. Om eldstaden ska stå för en stor del av uppvärmningskostnaderna, försök räkna ut hur lång tid det tar innan den betalat sig. Men var lite skeptisk mot alltför ivriga försäljares "glädjekalkyler", försök hellre komma i kontakt med andra som valt likande typ av värmekälla. Glöm heller inte kostnaderna för ved och sotning.

3. Var ska eldstaden placeras?
Ska den stå där du kan se den från så många håll som möjligt? Ska det vara en avskiljd myshörna, eller ska den placeras där den sprider värmen effektivast?

Har du befintlig skorsten utgår du lämpligast från den, behöver du bygga ny skosten ska placeringen godkännas av byggnadsnämnden. I tätbebyggda områden måste man också ta hänsyn till grannarna. (Ta gärna med en ritning över huset till återförsäljaren, eller be dem komma och göra ett hembesök.)

4. Hur är underlaget = hur tung eldstad kan du installera?
Eldstäder upp till cirka 400 kilo kan normal placeras på träbjälklag, tyngre pjäser kräver kraftigare fundament.

5. Hur viktigt är det estetiska?
Ska eldstaden vara en prydnad för rummet? Är det viktigt att du kan se lågorna? Vilka former, färger och material tycker du om?

6. Godkänner byggnadsnämnden och skorstensfejarmästaren mina önskemål?
Ibland räcker det med ett telefonsamtal föra att få åtminstone ett preliminärt besked. Du kan också få goda råd och kanske nya idéer.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
18 september 2002

0 Kommentarer

0

5 tips: Elda rätt för låga utsläpp

Modern vedeldning kan fungera bra även i tätbebyggt område genom att använda en modern vedpanna, ackumulatortank och torr ved. Här är råden för att...

5

Vedeldning – mysigt eller hälsoskadligt?

Vedeldning må vara mysigt, men faktum är att det också bidrar till utsläpp av olika luftföroreningar. Här är tipsen för att elda rätt – och råden för...

1

Rökfria kaminer – fördelar och nackdelar

De nya skorstensfria kaminerna blir alltmer lika vanliga braskaminer. Här förklarar experten fördelarna och nackdelarna med en braskamin utan skorsten.

2

Så maxar du effekten av din braskamin

Nya tester visar att moderna braskaminer är överlägsna äldre när det gäller verkningsgrad och utsläpp. Så här får du ut det bästa av din braskamin i...

3

"Vår eldning stör grannen – vilket alternativ ska vi välja?"

Vi i Villas läsare Johnny får inte elda när det blåser åt grannens håll. Här listar vår expert alternativa lösningar för uppvärmningen.

0

Hur lägger jag gnistskydd?

Framför en eldstad måste det finnas en eldstadsplan, men hur långst ut ska gnistskyddet gå, och hur går man tillväga för att installera en braskamininsa...

0

Brasvärme för alla plånböcker

Att elda med ved eller briketter i en braskamin är både mysigt och ett komplement till den vanliga uppvärmningen. Braskaminer fnns i alla prisklasser,...

0

Mysig brasa utan ved

När kvicksilvret står lågt och snön yr runt husknuten är det skönt att krypa upp i soffan framför en värmande brasa. Och brasa kan man ha, utan att...

0

Ska du installera ny eldstad?

Här får du veta vad du bör tänka på innan du installerar en ny eldstad hemma.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons