Annons

Liten checklista inför köpet

Kaminer och kakelugnar

Låt hela familjen vara med och fundera över vad ni vill ha och ta sedan med checklistan till din återförsäljare.

Annons

Ska det vara en mys- och trivselbrasa eller ska den också stå för en del av uppvärmningen av huset? Kolla vad hela familjen vill - och ta sedan med checklistan till din återförsäljare så får ni se vad som passar.

1. Vad ska eldstaden användas till?
Är du mest ute efter en trivselbrasa, eller vill du att brasvärmen ska stå för en stor del av uppvärmningen av huset? Vill du snabbt få varmt, eller är det viktigt att värmen stannar kvar länge? Vill du kunna använda eldstaden till matlagning?

2. Vad får det kosta?
Bestäm budgeten innan ni börjar botanisera bland olika tillverkare. Det är lätt att förföras av finesser och detaljer så att det blir mycket dyrare än man egentligen velat. Glöm inte att ta med kostnader för skorsten och installation i dina beräkningar. Om eldstaden ska stå för en stor del av uppvärmningskostnaderna, försök räkna ut hur lång tid det tar innan den betalat sig. Men var lite skeptisk mot alltför ivriga försäljares "glädjekalkyler", försök hellre komma i kontakt med andra som valt likande typ av värmekälla. Glöm heller inte kostnaderna för ved och sotning.

3. Var ska eldstaden placeras?
Ska den stå där du kan se den från så många håll som möjligt? Ska det vara en avskiljd myshörna, eller ska den placeras där den sprider värmen effektivast?

Har du befintlig skorsten utgår du lämpligast från den, behöver du bygga ny skosten ska placeringen godkännas av byggnadsnämnden. I tätbebyggda områden måste man också ta hänsyn till grannarna. (Ta gärna med en ritning över huset till återförsäljaren, eller be dem komma och göra ett hembesök.)

4. Hur är underlaget = hur tung eldstad kan du installera?
Eldstäder upp till cirka 400 kilo kan normal placeras på träbjälklag, tyngre pjäser kräver kraftigare fundament.

5. Hur viktigt är det estetiska?
Ska eldstaden vara en prydnad för rummet? Är det viktigt att du kan se lågorna? Vilka former, färger och material tycker du om?

6. Godkänner byggnadsnämnden och skorstensfejarmästaren mina önskemål?
Ibland räcker det med ett telefonsamtal föra att få åtminstone ett preliminärt besked. Du kan också få goda råd och kanske nya idéer.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
18 september 2002

0 Kommentarer

2

Så maxar du effekten av din braskamin

Nya tester visar att moderna braskaminer är överlägsna äldre när det gäller verkningsgrad och utsläpp. Så här får du ut det bästa av din braskamin i...

1

7 steg till mysig brasa

Vad kan vara härligare än att kura inomhus framför en öppen brasa under våra långa, mörka kvällar? Så här gör du när du vill installera en ny kamin!

1

I brasans trygga sken

En braskamin ger skön tillskottsvärme, ökad trivsel och kan vara ett viktigt ekonomiskt alternativ, när kostnaderna för olja, el och fjärrvärme skjuter...

5

Jag & min kamin

Vi eldar väldigt olika i våra kaminer, en del värmer upp hela huset med den och en del tänder en brasa någon enstaka gång i månaden på vintern. Hur...

1

Elda tryggare

Vill du känna dig säker på brandsäkerheten i ditt hus? Nu finns en ny besiktning, SSR Godkänd.

0

Klassisk värmemöbel fortsätter utvecklas

Den klassiska kakelugnen har återvunnit sin status som praktfull och effektiv värmekälla i hemmet. Samtidigt har den utvecklats både stilmässigt och...

0

Pelletskaminen – en effektiv värmemöbel

Enkel att sköta och effektiv som värmekälla. Med en modern pelletskamin slipper du vedeldningens nackdelar och kan reglera uppvärmningen efter behov. I...

0

Heta braskaminer

Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

0

Tänd en brasa – värm hela huset!

De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons