Klassisk värmekälla i modernt utförande. Nytillverkade kakelugnar har ofta större eldluckor och kromdetaljer för att passa dagens innemiljöer. Märke "Herrgård", från Cronspisen.
Klassisk värmekälla i modernt utförande. Nytillverkade kakelugnar har ofta större eldluckor och kromdetaljer för att passa dagens innemiljöer. Märke "Herrgård", från Cronspisen.

Klassisk värmemöbel fortsätter utvecklas

Kaminer och kakelugnar

Den klassiska kakelugnen har återvunnit sin status som praktfull och effektiv värmekälla i hemmet. Samtidigt har den utvecklats både stilmässigt och funktionellt.


Förr i tiden var kakelugnen en nödvändig del av hemmet. En hög, oftast vitkaklad, cylinder som spred behaglig värme från ett hörn av rummet. Ugnen eldades på kvällarna och höll rummen varma under natten. Tidigt på morgnarna steg man upp, öppnade luckorna och lade nya vedklabbar på glödbädden.

Denna rutin försvann kvickt när våra bostäder fick centralvärme och radiatorer. Kakelugnarna ansågs omoderna och revs ned på löpande band. Bruket fick tjäna som vägfyllning.

Kakelugnar i klassisk stil efterfrågas

Idag känner många en saknad efter kakelugnen och efterfrågan ökar på både begagnade och nytillverkade exemplar.

- De flesta vill ha en kakelugn i klassisk stil, särskilt om man bor i ett äldre hus. Men det finns även kakelugnar i modernare design som tilltalar dem som bor i nya villor, till exempel rektangulära kakelugnar som är anpassade till funkisarkitekturen, säger Mats Andersson, brasvärmespecialist på Eldabutiken.

De nytillverkade kakelugnarna är anpassade för nutidens önskemål. De små mässingsluckorna som stängde ute brasskenet är ofta ersatta av större glasluckor som ger inblick i lågornas dans. Det yttre höljet kan också se annorlunda ut och bestå av puts eller rentav målad plåt – och ändå kallas kakelugn, så länge den värmebevarande konstruktionen följs.

Även kakelugnens funktioner och värmehållande material har förnyats.

- I moderna kakelugnar består den värmelagrande massan i regel av olivinsand. Ju mer massa kakelugnen innehåller desto längre behåller den värmen. Man behöver inte heller elda lika ofta i en tyngre ugn, en eller högst två gånger om dygnet brukar räcka under vintersäsongen, säger Mats Andersson.

Trögstartad värmekälla

En kakelugn är trögstartad och bör hållas varm kontinuerligt. För att kompensera trögheten och få snabbare uppvärmning är nyare kakelugnar utrustade med en varmluftskassett som blåser ut värmen när brasan tänts upp.

- Man bör dock tänka på att kassetten stjäl värme från brännkammaren vilket innebär att det tar längre tid för själva ugnen att bli varm. Därför är det klokt att stänga av fläkten när man eldat ett tag.

På 1700-talet effektiviserades kakelugnen markant med ett femkanaligt rökgassystem, som uppfanns av svenskarna Cronstedt och Wrede. Systemet – som ger låg strålningsvärme från ugnen och låg rökgastemperatur – används även i nytillverkade kakelugnar, om än i modifierat utförande. Verkningsgraden, det vill säga den energi som eldstaden utvinner, brukar ligga kring 80-90 procent.

- Värmeekonomiskt gör kakelugnen mest nytta i ett hus där energiförbrukningen är hög och dyr, till exempel i ett eluppvärmt hus. Om man redan har ett effektivt värmesystem, som en bergvärmepump, är det nog lämpligare att investera i en billigare kamin, säger Mats Andersson.


Fördelen med kakelugnen är den långvariga och samtidigt milda strålningsvärmen. Ju mer värmelagrande massa desto längre håller ugnen värmen. Märke "Studio Svart", från Gabriel Keramik.

Kakelugnspannan kan anslutas till ett vattenburet värmesystem

Förutom värmestrålande kakelugnar finns det en variant av kakelugn som kan anslutas till ett vattenburet värmesystem. Den vattenmantlade kakelugnen, kallad Kakelugnspannan, har en inbyggd ackumulatortank med vatten som värms upp och förs ut till husets element eller golvvärmesystem.

- Kakelugnspannan är en något dyrare men mer heltäckande energiinvestering för huset. I detta fall bör man tänka på att det krävs en mer omfattande installation med pumpar och eventuellt en extra ackumulatortank för att klara hela villans värme- och varmvattenbehov, säger Mats Andersson.

Vilken funktion ska eldstaden fylla?

Förutsättningarna i din bostad är viktiga när du står inför valet av olika eldstäder. Vilken funktion ska eldstaden fylla och var bör den stå? En kakelugn väger i regel över ett ton och kräver en betongplatta eller ett gjutet fundament som underlag. Du bör även kontrollera takhöjden invändigt och avståndet mellan kakelugnens tänkta placering och nocken. Dessutom är det viktigt att se till att kakelugnen får tillräcklig lufttillförsel.

- Om man bor i ett hus med mekanisk ventilation krävs en uteluftsanslutning för att kakelugnen ska fungera korrekt. I ett hus med självdragsventilation bör man se till att det finns tillräckligt med tillluftsventiler i rummet där kakelugnen ska stå. Ventilerna får inte vara stängda eller igensatta, säger Mats Andersson.

Monteringskostnaden blir i regel lägre om kakelugnen placeras mot en yttervägg. I annat fall kan man behöva dra ett spirorör genom golvet för att ta in luft. Om kakelugnen har ett startspjäll, även kallat sommarspjäll, blir det lättare att få igång draget och tända upp brasan. Spjället innebär att rökgasen leds rakt upp genom kakelugnen i stället för genom det långa kanalsystemet.

- Det ger mindre värmeåtergivning och lämpar sig därför för mysbrasor sommartid, säger Mats Andersson.

Vad kostar det?

Prisspannet för kakelugnar brukar ligga kring 60 000-80 000 kronor, inklusive montage. Med nödvändiga tillbehör som golvplåt, fläkt och luftkoppling ökar priset med några tusenlappar och dessutom brukar man betala en fraktkostnad, omkring 2500 kronor.

Vissa modeller som levereras i form färdiggjutna block går i regel bra att montera själv. Men tänk på att installationen måste godkännas av sotaren innan kakelugnen tas i bruk – en regel som gäller alla eldstäder, oavsett vem som installerat dem.

Tänk på skorstenen!

Om kakelugnen ska anslutas till en befintlig skorsten är det en bra idé att låta sotaren göra en besiktning i förväg. Rökanalerna i en äldre skorsten kan behöva tätas med nya insatsrör eller putsas med keramikbruk (glidgjutning). Behöver man en ny skorsten är det oftast mest praktiskt att välja en lättare och flexibel stålskorsten.

Hitta en ny kakelugn:

Det finns idag en handfull leverantörer av kakelugnar i Sverige, bland annat Nibe/Cronspisen, Gabriel Keramik, Wiklunds, Kakelugnspannan, Keddy och Stockholms kakelugnsmakeri.

Köpa begagnat:

Det finns en mindre marknad för antika och begagnade kakelugnar. Priserna varierar efter skick och ålder. De flesta kakelugnarna är nedplockade och måste muras upp på plats av en fackman. I vissa fall köper man enbart kakelugnens hölje och får själva skaffa tegel, murbruk och sand till ugnens innandöme. Kostnadsmässigt kan det bli minst lika dyrt som att köpa en ny kakelugn. Enklast är att söka efter begagnade kakelugnar på nätet.

Läs på om reglerna:

Råd och föreskrifter som rör eldningsanläggningar, sotning mm finns på Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund: www.skorstensfejare.se och Brandskyddsföreningen: www.brandskyddsforeningen.se. Besök även din kommuns hemsida där det kan finnas specifika råd om eldningsanläggningar. Tänk på att en nyinstallation av en eldstad kräver en bygganmälan hos kommunen!

16 mars 2010
 
Mer om Kaminer och kakelugnar

6 kaminer: här är rätt kamin för dig

Kaminer och kakelugnar Sugen på en mysig brasa i vintermörkret? Vi i Villa hjälper dig att hitta kaminen som passar dig.

7 steg till mysig brasa

Kaminer och kakelugnar Vad kan vara härligare än att kura inomhus framför en öppen brasa under våra långa, mörka kvällar? Så här gör du när du vill installera en ny kamin!

Känsla för kakelugnar

Kaminer och kakelugnar Intresset för kakelugnar är stort och kakelugnstillverkningen genomgår en renässans med nyproduktion av både nya och gamla modeller. Vi i Villa har...

Elda tryggare

Kaminer och kakelugnar Vill du känna dig säker på brandsäkerheten i ditt hus? Nu finns en ny besiktning, SSR Godkänd.

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Kaminer och kakelugnar Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

Mysigt framför brasan

Kaminer och kakelugnar Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

Vedeldning – så funkar det!

Kaminer och kakelugnar Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än själva bränslet, enligt Energimyndigheten.

Heta braskaminer

Kaminer och kakelugnar Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

Tänd en brasa – värm hela huset!

Kaminer och kakelugnar De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.