Känsla för kakelugnar

Kaminer och kakelugnar

Intresset för kakelugnar är stort och kakelugnstillverkningen genomgår en renässans med nyproduktion av både nya och gamla modeller. Vi i Villa har besökt kakelugnsmakaren på Långholmen.


Under rokokon på 1700-talet blir det vanligt med helt släta kakel med en målad dekor, ofta i form av en blå blomma mot vit botten. Denna ugn är från 1760 och pryder familjen Bengtssons hem.

Det är en ruggig höstdag, som gjord för att värma sig framför brasan, när vi hälsar på hos kakelugnsmakaren Jan Bengtsson och hans familj som tillsammans med två anställda driver Stockholms kakelugnsmakeri. Företaget ligger på ön Långholmen mitt i Stockholm, i ett kulturhus som tidigare var fångvaktarbostad men nu rymmer både museum och familjens eget hem.

Jan Bengtsson har arbetat med kakelugnar sedan 16-årsåldern tillsammans med sin pappa Björn Bengtsson som grundade företaget. Under 1960- och 70-talen räddade företaget hundratals vackra kakelugnar som då ansågs värdelösa och revs för att användas som fyllning. Dessa ugnar renoverades och finns i dag kvar i nya miljöer.

Satsar på nyproduktion

Stockholms kakelugnsmakeri har tidigare haft ett stort lager av antika kakelugnar men satsar i dag mer på nyproduktion av bland annat 1700-talskopior. Genom ett samarbete med KTH, Kennedygruppen och norska A/S Olivin har de arbetat mycket med att utveckla kakelugnens konstruktion.

- I dag har vi starkare och bättre material, bättre förbränningsteknik och en helt annan miljömedvetenhet, berättar Jan Bengtsson.

Han anser att det är viktigt att föra hantverkskunskapen vidare men också att utveckla och ta tillvara dagens teknik och kunskap. Han märker att intresset för de gamla hantverksyrkena börjar öka bland de yngre.

- Vi tar i dag emot lärlingar som är murare i grunden och som genomgår en treårig utbildning genom Hantverksföreningen, berättar han.


Under nationalromantiken togs gamla modeller som exempelvis Rörstrand och Marieberg upp på nytt av lervarufabriken Uppsala-Ekeby. Jan Bengtsson arbetar med en stilkopia av en rokokougn med dekor av handmålade blommor.

Sandugnen - en helt egen modell

Företagets kanske främsta stolthet är den uppmärksammade Sandugnen. Konstruktionen består av en yttre cylinder i sju delar av koppar eller aluminium. Cylindern trycks ihop helt utan bruk. Eldstadsinsatsen och kanalsystemet består av cirka fem meter rostfria rör, resten av utrymmet fylls med 750 kg ren och torr sand. Kunden monterar ugnen själv på ett par timmar.

Kunder oftast villaägare

Jan Bengtssons kunder är till 90 procent villaägare och de få som bor i lägenhet har ofta haft kakelugn tidigare. Medelåldern är relativt hög, vilket han tror har både med priset och nostalgiska orsaker att göra. När en kund vill köpa en ugn gör Jan Bengtsson alltid ett hembesök för att undersöka skorsten, fundamentmöjligheter och avstånd till brännbar vägg innan han lämnar en offert.


En gammal kakelugn i bitar. Numera en efterfrågad vara - vid restaureringen av gamla hus är det just gamla kakelugnar man ofta letar efter.

Renovering - ett känsligt arbete

Vid restaureringar av gamla hus låter man i dag ofta renovera och sätta upp gamla kakelugnar igen och många vill restaurera gamla ugnar som börjat läcka eller som skadats. En kakelugnsmakare ska även kunna kopiera dekorationen på ugnen.

Att renovera en kakelugn kostar cirka 20-30 000 kr om en kakelugnsmakare gör jobbet.

- Ska man renovera en kakelugn bör man välja ett företag som är specialiserade på kakelugnar. Det är viktigt att inte använda cementbaserade produkter i en kakelugn - det hindrar ugnens nödvändiga rörelser och gör att den kan spricka, varnar han.

Att Jan Bengtsson brinner för kakelugnar går inte att missta sig på. Hans ögon glittrar när han beskriver hur de studerar gamla ugnar.

- Det är så kul vid rivningar för då har vi möjlighet att se hur de löste konstruktionsproblem förr i tiden, berättar han. Vi har en bra trend just nu, intresset för kakelugnar är stort och det är viktigt att den här kunskapsbanken lever vidare, fortsätter han.

Jans bästa tips för dig som funderar på att köpa kakelugn:

Tänk efter vad ska du använda kakelugnen till - myseldning eller som komplement till den befintliga värmesystem. Detta avgör vilken kvalitet du ska välja.

Ta gärna med en kakelugnsmakare för att titta på kakelugnen innan du slår till. Det är svårt att köpa en begagnad kakelugn eftersom priset ska baseras på till exempel ålder, höjd och om det är ett original.

Ta reda på om ugnen stått i ett hörn eller efter vägg, detta har betydelse för placeringen.

Kontakta sotaren för att kolla rökkanalerna och provtrycka dessa.

Behöver ugnen ett fundament? Beräkna eventuellt pris för detta.

En kakelugn kräver bygganmälan till Byggnadsnämnden.

Välj en ugn som passar ditt hus - en enklare ugn passar ofta ett modernt hem bättre än en extremt utsmyckad ugn.

Beräkna cirka en veckas arbete att montera ugnen (40-50 timmar).

Vad kostar en kakelugn?

Det kan skilja mycket i pris beroende på vilken typ av kakelugn du vill ha. En enkel antik ugn kan kosta cirka 5 000-10 000 kr. En exklusiv kakelugn i original kan kosta allt från 35 000-200 000 kr. Priset för en nyproducerad kakelugn är cirka 30 000-60 000 kr. Monteringskostnad tillkommer och priset ligger för både gamla och nya ugnar mellan
5 000-25 000 kr beroende på ugnstyp.

Mer information

Stockholms kakelugnsmakeri har en utställning av både antika och nytillverkade kakelugnar som visas i historisk miljö. Utställningen är öppen efter överenskommelse.Telefon 08-669 60 20, www.sk-ab.com
Bra boktips är "Den verkliga kakelugnen" av Margareta Cramér och Svenska kakelugnar av Pontus Tunander.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

09 april 2003
 
Mer om Kaminer och kakelugnar

6 kaminer: här är rätt kamin för dig

Kaminer och kakelugnar Sugen på en mysig brasa i vintermörkret? Vi i Villa hjälper dig att hitta kaminen som passar dig.

7 steg till mysig brasa

Kaminer och kakelugnar Vad kan vara härligare än att kura inomhus framför en öppen brasa under våra långa, mörka kvällar? Så här gör du när du vill installera en ny kamin!

Ny & het

Kaminer och kakelugnar Här har vi samlat några helt nya kaminer för olika smaker och hem där man inte vill pruta på vare sig effekt eller estetik.

Elda tryggare

Kaminer och kakelugnar Vill du känna dig säker på brandsäkerheten i ditt hus? Nu finns en ny besiktning, SSR Godkänd.

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Kaminer och kakelugnar Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

Mysigt framför brasan

Kaminer och kakelugnar Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

Vedeldning – så funkar det!

Kaminer och kakelugnar Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än själva bränslet, enligt Energimyndigheten.

Heta braskaminer

Kaminer och kakelugnar Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

Tänd en brasa – värm hela huset!

Kaminer och kakelugnar De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.