Annons

Känsla för kakelugnar

Kaminer och kakelugnar

Intresset för kakelugnar är stort och kakelugnstillverkningen genomgår en renässans med nyproduktion av både nya och gamla modeller. Vi i Villa har besökt kakelugnsmakaren på Långholmen.

Annons


Under rokokon på 1700-talet blir det vanligt med helt släta kakel med en målad dekor, ofta i form av en blå blomma mot vit botten. Denna ugn är från 1760 och pryder familjen Bengtssons hem.

Det är en ruggig höstdag, som gjord för att värma sig framför brasan, när vi hälsar på hos kakelugnsmakaren Jan Bengtsson och hans familj som tillsammans med två anställda driver Stockholms kakelugnsmakeri. Företaget ligger på ön Långholmen mitt i Stockholm, i ett kulturhus som tidigare var fångvaktarbostad men nu rymmer både museum och familjens eget hem.

Jan Bengtsson har arbetat med kakelugnar sedan 16-årsåldern tillsammans med sin pappa Björn Bengtsson som grundade företaget. Under 1960- och 70-talen räddade företaget hundratals vackra kakelugnar som då ansågs värdelösa och revs för att användas som fyllning. Dessa ugnar renoverades och finns i dag kvar i nya miljöer.

Satsar på nyproduktion

Stockholms kakelugnsmakeri har tidigare haft ett stort lager av antika kakelugnar men satsar i dag mer på nyproduktion av bland annat 1700-talskopior. Genom ett samarbete med KTH, Kennedygruppen och norska A/S Olivin har de arbetat mycket med att utveckla kakelugnens konstruktion.

- I dag har vi starkare och bättre material, bättre förbränningsteknik och en helt annan miljömedvetenhet, berättar Jan Bengtsson.

Han anser att det är viktigt att föra hantverkskunskapen vidare men också att utveckla och ta tillvara dagens teknik och kunskap. Han märker att intresset för de gamla hantverksyrkena börjar öka bland de yngre.

- Vi tar i dag emot lärlingar som är murare i grunden och som genomgår en treårig utbildning genom Hantverksföreningen, berättar han.


Under nationalromantiken togs gamla modeller som exempelvis Rörstrand och Marieberg upp på nytt av lervarufabriken Uppsala-Ekeby. Jan Bengtsson arbetar med en stilkopia av en rokokougn med dekor av handmålade blommor.

Sandugnen - en helt egen modell

Företagets kanske främsta stolthet är den uppmärksammade Sandugnen. Konstruktionen består av en yttre cylinder i sju delar av koppar eller aluminium. Cylindern trycks ihop helt utan bruk. Eldstadsinsatsen och kanalsystemet består av cirka fem meter rostfria rör, resten av utrymmet fylls med 750 kg ren och torr sand. Kunden monterar ugnen själv på ett par timmar.

Annons

Kunder oftast villaägare

Jan Bengtssons kunder är till 90 procent villaägare och de få som bor i lägenhet har ofta haft kakelugn tidigare. Medelåldern är relativt hög, vilket han tror har både med priset och nostalgiska orsaker att göra. När en kund vill köpa en ugn gör Jan Bengtsson alltid ett hembesök för att undersöka skorsten, fundamentmöjligheter och avstånd till brännbar vägg innan han lämnar en offert.


En gammal kakelugn i bitar. Numera en efterfrågad vara - vid restaureringen av gamla hus är det just gamla kakelugnar man ofta letar efter.

Renovering - ett känsligt arbete

Vid restaureringar av gamla hus låter man i dag ofta renovera och sätta upp gamla kakelugnar igen och många vill restaurera gamla ugnar som börjat läcka eller som skadats. En kakelugnsmakare ska även kunna kopiera dekorationen på ugnen.

Att renovera en kakelugn kostar cirka 20-30 000 kr om en kakelugnsmakare gör jobbet.

- Ska man renovera en kakelugn bör man välja ett företag som är specialiserade på kakelugnar. Det är viktigt att inte använda cementbaserade produkter i en kakelugn - det hindrar ugnens nödvändiga rörelser och gör att den kan spricka, varnar han.

Att Jan Bengtsson brinner för kakelugnar går inte att missta sig på. Hans ögon glittrar när han beskriver hur de studerar gamla ugnar.

- Det är så kul vid rivningar för då har vi möjlighet att se hur de löste konstruktionsproblem förr i tiden, berättar han. Vi har en bra trend just nu, intresset för kakelugnar är stort och det är viktigt att den här kunskapsbanken lever vidare, fortsätter han.

Jans bästa tips för dig som funderar på att köpa kakelugn:

Tänk efter vad ska du använda kakelugnen till - myseldning eller som komplement till den befintliga värmesystem. Detta avgör vilken kvalitet du ska välja.

Ta gärna med en kakelugnsmakare för att titta på kakelugnen innan du slår till. Det är svårt att köpa en begagnad kakelugn eftersom priset ska baseras på till exempel ålder, höjd och om det är ett original.

Ta reda på om ugnen stått i ett hörn eller efter vägg, detta har betydelse för placeringen.

Kontakta sotaren för att kolla rökkanalerna och provtrycka dessa.

Behöver ugnen ett fundament? Beräkna eventuellt pris för detta.

En kakelugn kräver bygganmälan till Byggnadsnämnden.

Välj en ugn som passar ditt hus - en enklare ugn passar ofta ett modernt hem bättre än en extremt utsmyckad ugn.

Beräkna cirka en veckas arbete att montera ugnen (40-50 timmar).

Vad kostar en kakelugn?

Det kan skilja mycket i pris beroende på vilken typ av kakelugn du vill ha. En enkel antik ugn kan kosta cirka 5 000-10 000 kr. En exklusiv kakelugn i original kan kosta allt från 35 000-200 000 kr. Priset för en nyproducerad kakelugn är cirka 30 000-60 000 kr. Monteringskostnad tillkommer och priset ligger för både gamla och nya ugnar mellan
5 000-25 000 kr beroende på ugnstyp.

Mer information

Stockholms kakelugnsmakeri har en utställning av både antika och nytillverkade kakelugnar som visas i historisk miljö. Utställningen är öppen efter överenskommelse.Telefon 08-669 60 20, www.sk-ab.com
Bra boktips är "Den verkliga kakelugnen" av Margareta Cramér och Svenska kakelugnar av Pontus Tunander.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

9 april 2003

1 Kommentarer

2013-05-15
Gith Palmér
Medlems-
innehåll
Var rädd om din gamla kakelugn! Kaminer och kakelugnar
0

Stor guide: Kakelugnar

En vacker kakelugn är en dröm för många, men det är inte bara att kasta in vilken ved som helst, tända på och hoppas på det bästa. Vi har pratat med en...

2

Så maxar du effekten av din braskamin

Nya tester visar att moderna braskaminer är överlägsna äldre när det gäller verkningsgrad och utsläpp. Så här får du ut det bästa av din braskamin i...

0

5 tips: Elda rätt för låga utsläpp

Modern vedeldning kan fungera bra även i tätbebyggt område genom att använda en modern vedpanna, ackumulatortank och torr ved. Här är råden för att...

6

Vedeldning – mysigt eller hälsoskadligt?

Vedeldning må vara mysigt, men faktum är att det också bidrar till utsläpp av olika luftföroreningar. Här är tipsen för att elda rätt – och råden för...

0

Hur lägger jag gnistskydd?

Framför en eldstad måste det finnas en eldstadsplan, men hur långst ut ska gnistskyddet gå, och hur går man tillväga för att installera en braskamininsa...

1

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

0

Mysigt framför brasan

Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

16

Vedeldning – så funkar det!

Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än...

0

Pelletskaminen – en effektiv värmemöbel

Enkel att sköta och effektiv som värmekälla. Med en modern pelletskamin slipper du vedeldningens nackdelar och kan reglera uppvärmningen efter behov. I...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons