Känsla för kakelugnar

Intresset för kakelugnar är stort och kakelugnstillverkningen genomgår en renässans med nyproduktion av både nya och gamla modeller. Vi i Villa har besökt kakelugnsmakaren på Långholmen.


Under rokokon på 1700-talet blir det vanligt med helt släta kakel med en målad dekor, ofta i form av en blå blomma mot vit botten. Denna ugn är från 1760 och pryder familjen Bengtssons hem.

Det är en ruggig höstdag, som gjord för att värma sig framför brasan, när vi hälsar på hos kakelugnsmakaren Jan Bengtsson och hans familj som tillsammans med två anställda driver Stockholms kakelugnsmakeri. Företaget ligger på ön Långholmen mitt i Stockholm, i ett kulturhus som tidigare var fångvaktarbostad men nu rymmer både museum och familjens eget hem.

Jan Bengtsson har arbetat med kakelugnar sedan 16-årsåldern tillsammans med sin pappa Björn Bengtsson som grundade företaget. Under 1960- och 70-talen räddade företaget hundratals vackra kakelugnar som då ansågs värdelösa och revs för att användas som fyllning. Dessa ugnar renoverades och finns i dag kvar i nya miljöer.

Satsar på nyproduktion

Stockholms kakelugnsmakeri har tidigare haft ett stort lager av antika kakelugnar men satsar i dag mer på nyproduktion av bland annat 1700-talskopior. Genom ett samarbete med KTH, Kennedygruppen och norska A/S Olivin har de arbetat mycket med att utveckla kakelugnens konstruktion.

– I dag har vi starkare och bättre material, bättre förbränningsteknik och en helt annan miljömedvetenhet, berättar Jan Bengtsson.

Han anser att det är viktigt att föra hantverkskunskapen vidare men också att utveckla och ta tillvara dagens teknik och kunskap. Han märker att intresset för de gamla hantverksyrkena börjar öka bland de yngre.

– Vi tar i dag emot lärlingar som är murare i grunden och som genomgår en treårig utbildning genom Hantverksföreningen, berättar han.

Under nationalromantiken togs gamla modeller som exempelvis Rörstrand och Marieberg upp på nytt av lervarufabriken Uppsala-Ekeby. Jan Bengtsson arbetar med en stilkopia av en rokokougn med dekor av handmålade blommor.

Sandugnen – en helt egen modell

Företagets kanske främsta stolthet är den uppmärksammade Sandugnen. Konstruktionen består av en yttre cylinder i sju delar av koppar eller aluminium. Cylindern trycks ihop helt utan bruk. Eldstadsinsatsen och kanalsystemet består av cirka fem meter rostfria rör, resten av utrymmet fylls med 750 kg ren och torr sand. Kunden monterar ugnen själv på ett par timmar.

Kunder oftast villaägare

Jan Bengtssons kunder är till 90 procent villaägare och de få som bor i lägenhet har ofta haft kakelugn tidigare. Medelåldern är relativt hög, vilket han tror har både med priset och nostalgiska orsaker att göra. När en kund vill köpa en ugn gör Jan Bengtsson alltid ett hembesök för att undersöka skorsten, fundamentmöjligheter och avstånd till brännbar vägg innan han lämnar en offert.

En gammal kakelugn i bitar. Numera en efterfrågad vara – vid restaureringen av gamla hus är det just gamla kakelugnar man ofta letar efter.

Renovering – ett känsligt arbete

Vid restaureringar av gamla hus låter man i dag ofta renovera och sätta upp gamla kakelugnar igen och många vill restaurera gamla ugnar som börjat läcka eller som skadats. En kakelugnsmakare ska även kunna kopiera dekorationen på ugnen.

Att renovera en kakelugn kostar cirka 20-30 000 kr om en kakelugnsmakare gör jobbet.

– Ska man renovera en kakelugn bör man välja ett företag som är specialiserade på kakelugnar. Det är viktigt att inte använda cementbaserade produkter i en kakelugn – det hindrar ugnens nödvändiga rörelser och gör att den kan spricka, varnar han.

Att Jan Bengtsson brinner för kakelugnar går inte att missta sig på. Hans ögon glittrar när han beskriver hur de studerar gamla ugnar.

– Det är så kul vid rivningar för då har vi möjlighet att se hur de löste konstruktionsproblem förr i tiden, berättar han. Vi har en bra trend just nu, intresset för kakelugnar är stort och det är viktigt att den här kunskapsbanken lever vidare, fortsätter han.

Jans bästa tips för dig som funderar på att köpa kakelugn:

Tänk efter vad ska du använda kakelugnen till – myseldning eller som komplement till den befintliga värmesystem. Detta avgör vilken kvalitet du ska välja.

Ta gärna med en kakelugnsmakare för att titta på kakelugnen innan du slår till. Det är svårt att köpa en begagnad kakelugn eftersom priset ska baseras på till exempel ålder, höjd och om det är ett original.

Ta reda på om ugnen stått i ett hörn eller efter vägg, detta har betydelse för placeringen.

Kontakta sotaren för att kolla rökkanalerna och provtrycka dessa.

Behöver ugnen ett fundament? Beräkna eventuellt pris för detta.

En kakelugn kräver bygganmälan till Byggnadsnämnden.

Välj en ugn som passar ditt hus – en enklare ugn passar ofta ett modernt hem bättre än en extremt utsmyckad ugn.

Beräkna cirka en veckas arbete att montera ugnen (40-50 timmar).

Vad kostar en kakelugn?

Det kan skilja mycket i pris beroende på vilken typ av kakelugn du vill ha. En enkel antik ugn kan kosta cirka 5 000-10 000 kr. En exklusiv kakelugn i original kan kosta allt från 35 000-200 000 kr. Priset för en nyproducerad kakelugn är cirka 30 000-60 000 kr. Monteringskostnad tillkommer och priset ligger för både gamla och nya ugnar mellan
5 000-25 000 kr beroende på ugnstyp.

Mer information

Stockholms kakelugnsmakeri har en utställning av både antika och nytillverkade kakelugnar som visas i historisk miljö. Utställningen är öppen efter överenskommelse.Telefon 08-669 60 20, www.sk-ab.com
Bra boktips är ”Den verkliga kakelugnen” av Margareta Cramér och Svenska kakelugnar av Pontus Tunander.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar