Foto: Natur & Kultur

Intervju med Lars Mytting, författaren till Ved

Kaminer och kakelugnar

Ved är boken som tar upp allt om huggning, stapling och torkning – och vedeldningens själ.

Annons

I Norge har Ved blivit en succé med 100 000 försålda exemplar på kort tid. Till den svenska upplagan finns ett extrakapitel om den typiskt svenska eldningstraditionen i kakelugn.

 

Varifrån kommer intresset och kärleken till ved?

– Det är djupt rotat i oss. Ända sedan urminnestider har vi i Norden varit helt beroende av ved. Idag är ved både en njutningsfull och förnuftig bioenergi, och korrekt vedeldning är en energi för framtiden.

Hur kom du på att du skulle skriva en bok om ved?

– Jag insåg att det både kunde bli en berättelse om mänsklig historia och en praktisk handbok om något meningsfullt. Dessutom är jag lite nördig av mig, och det var intressant att ta reda på hur detaljerat jag skulle kunna skriva om ämnet.

Hur tänker du kring bokens mottagande?

– Folk älskar att veta allt när de är intresserade. Och vedkonsumtionen är mycket hög i Sverige, så det finns många som både vill veta och behöver kunskapen. Men en vanlig faktabok om ved skulle förmodligen inte blivit så populär. Det speciella är hur boken är skriven. Den är avsedd att engagera och inspirera.

Många av våra läsare undrar när man bäst ska hugga veden och hur man bäst torkar och förvarar den?

– Allra bäst blir den om man hugger på vintern, det måste i alla fall ske innan bladen växer ut. Klipp och dela veden omedelbart, och placera den luftigt och fri från marken. Linda inte den i plast eller presenning, då bildas mögel och svamp direkt. Mycket vind är vad som ger torrast ved! Lite regn gör ingenting i början, men senast i juni bör den ligga under tak eller flyttas till ett luftigt skjul. Man bör alltså torka i ett steg, och lagra i ett annat.

Hur gör du med din egen ved?

– Jag har en öppen vedbod (utan väggar) med gång i mitten och sex öppna platser. Två av dessa har dörrar av nät där jag slänger in rötter, grenar och andra saker som inte kan staplas. Med fler rum får jag plats med både torr ved och den jag hugger under året.

Hur kräsen behöver man vara med ved? Kan man elda med plankor som blivit över efter ett rivningsjobb?

Annons

– Generellt ska man undvika det som är målat eller behandlat, det kan ge giftiga utsläpp. Obehandlade rivningsrester kan absolut användas. Gamla träpaneler brinner bra. Det viktigaste är att det inte kommer illaluktande rök från skorstenen – då förorenar man. Kaminen ska brinna med en klar låga eller glödande kol, och från skorstenen ska man bara se ljus, luktfri rök.

Kan man använda ved som det finns skalbaggar i?

– Så länge den är torr, brinner bra och rent. Men trevligt är det inte, så ta in lite i taget till huset och se till att insekterna inte sprids. Om det är väldigt mycket, hade jag hellre använt veden i en lägereld utomhus.

Vilken sorts ved föredrar du?

– Jag eldar både lätta och hårda träsorter. De lätta och "dåliga" brukar jag använda under hösten och våren. Till de allra kallaste vinterdagarna har jag sparat hård, grov björk eller ek, om jag får tag i det.

Avslutningsvis, vad händer nu? Kommer boken på en uppföljare?

– Jag samlar alla tips och förslag från läsarna, så vi får se!

 

Läs mer om vedeldning här.

22 februari 2013
 
Annons
Mer om Kaminer och kakelugnar

Elda inte bara för kråkorna

Kaminer och kakelugnar Kalla dagar föder drömmen om värme från en sprakande brasa. Helst vill man både njuta och spara pengar.

Mosaik framför kakelugnen

Kaminer och kakelugnar Så här kan du själv både pigga upp och öka säkerheten framför den öppna spisen med ett snyggt mosaikgolv du enkelt gör själv.

Så här gick det till när vi installerade braskamin

Kaminer och kakelugnar Ny kamin till villan. En dröm för många - och så här mysigt blev det hos familjen Gusatvsson som gjorde slag i saken.

Ny & het

Kaminer och kakelugnar Här har vi samlat några helt nya kaminer för olika smaker och hem där man inte vill pruta på vare sig effekt eller estetik.

Glöm inte släcka - 6 ljusa tips

Kaminer och kakelugnar Över 40 procent av alla bostadsbränder som orsakas av levande ljus sker i december enligt Brandskyddsföreningen.

Rökfria kaminer – fördelar och nackdelar

Kaminer och kakelugnar De nya skorstensfria kaminerna blir alltmer lika vanliga braskaminer. Här förklarar experten fördelarna och nackdelarna med en braskamin utan skorsten.

Ska du installera ny eldstad?

Kaminer och kakelugnar Här får du veta vad du bör tänka på innan du installerar en ny eldstad hemma.

Tänd en brasa – värm hela huset!

Kaminer och kakelugnar De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...

Kakelugn eller braskamin? Vad ska jag välja?

Kaminer och kakelugnar Få saker gör oss så harmoniska som att sitta framför brasan en kulen vinterkväll. Men det finns en uppsjö olika lösningar att välja bland. Här guidar...