Guide - braskaminer

Kaminer och kakelugnar

Det finns en braskamin för alla. Frågan är vilken stil som passar dig?

Annons

Murspis

Nordpeis Stockholm är en stilren kamin som sparar plats. Fördelar värmen bra. Integrerad brandmur på baksidan vilket gör att den kan placeras tätt intill vägg av brännbart material. Insatsen finns i flera färger. Prisbild: 27 600 kr.

www.nordpeis.se

Gammal stil

Dovre Vintage 30 levereras med grön eller krämfärgad emalj på utsidan eller lackerad antracitgrå. Kan fyllas med 30 cm ved. Värmeeffekten är 5500 kW. Vikt 95 kg. Rökrörsanslutning upptill eller på baksidan. Förberedd för friskluftsanslutning. Finns med tre olika stativ som kan göra kaminen högre. Prisbild 14 900 kr.

www.spismiljo.se

Gasoldriven

SOHO är marknadens mest användarvänliga gasolkamin med låg förbrukning. Kan därför anslutas till gasolflaska. Verkningsgraden är högre än för en modern vedkamin och effekten justerbara mellan 2 och 3,5 kW. Brinner alltid rent och du slipper bekymmer med aska, rök och drag. Prisbild 24 100 kr.

www.eldovarme.se

Berömd design

Vedkaminerna Jøtul F162 och F 163 har belönats med designpriset Red Dot. Glasen håller sig rena tack vare en reflekterande yta som ökar temperaturen på insidan av glaset. Med en verkningsgrad på mer än 80 och ett mycket lågt partikelutsläpp är kaminerna några av de som har renast förbränning och bäst effektivitet. Prisbild: F162 från 13900 kr och F163 från 14 900 kr.

www.jotul.se

Wiking – dansk kamin

Nordic 9 G är en snygg kamin som ger värme och skapar trevlig stämning. Tillverkad i Danmark och känd för hög kvalitet, effektivitet och unik förbränningsteknologi. Uppfyller krav på Svanen-märkning. Stilfull design som passar i moderna hem. Konvektionskamin som ger en jämn och skön fördelning av värmen i rummet. Prisbild: 14 995 kr.

www.kaminhusetnalden.se

Håller kvar värmen

Elda i två timmar så får du värme i tolv timmar när elden har gått ut. Granit Kleber Kuben 4 är en massiv täljstenskamin i fem sektioner med eldstaden i den mittersta. Stora glas ger insyn till lågorna. Kan anslutas till friskluftsintag. Välj mellan dörr och sidofält i svart och grått.
Prisbild: 36 900 kr.

www.brakaminer.se

Annons

Läcker kassett

Vision Line VS är en kassett med ram av borstat stål. Den är isolerad och kan byggas ihop med brännbara material utan extra brandskydd och utan att golvet måste förstärkas. Kassetten har extra stor öppning som gör att du ser elden. Finns i flera varianter. Prisbild: Vision Line C36 kostar från 16 950 kr.

www.eldovarme.se

Glas åt alla sidor

Aduro 9 har stor glaslucka och dessutom glas på båda sidorna och därför ser man elden. Glasen är behandlade för att de inte ska sotas till. Utförandet är tidlöst och elegant och kaminen passar i en modern bostad. Prisbild 12 900 kr.

www.adurofire.se

 

 

 

Lätt och kompakt

Contura 800 är en ny serie braskaminer med stora glas som ger fri insyn till elden oavsett var i rummet man befinner sig. Kaminen finns i ett flertal varianter och du bestämmer själv hur den ska se ut, t.ex. med täljstenssidor eller svart glas på toppen. Kaminen är Svanenmärkt. Prisbild: 12 900 kr.

www.contura.se

14 december 2012

0 Kommentarer

0

5 tips: Elda rätt för låga utsläpp

Modern vedeldning kan fungera bra även i tätbebyggt område genom att använda en modern vedpanna, ackumulatortank och torr ved. Här är råden för att...

5

Vedeldning – mysigt eller hälsoskadligt?

Vedeldning må vara mysigt, men faktum är att det också bidrar till utsläpp av olika luftföroreningar. Här är tipsen för att elda rätt – och råden för...

1

Rökfria kaminer – fördelar och nackdelar

De nya skorstensfria kaminerna blir alltmer lika vanliga braskaminer. Här förklarar experten fördelarna och nackdelarna med en braskamin utan skorsten.

2

Så maxar du effekten av din braskamin

Nya tester visar att moderna braskaminer är överlägsna äldre när det gäller verkningsgrad och utsläpp. Så här får du ut det bästa av din braskamin i...

3

"Vår eldning stör grannen – vilket alternativ ska vi välja?"

Vi i Villas läsare Johnny får inte elda när det blåser åt grannens håll. Här listar vår expert alternativa lösningar för uppvärmningen.

0

Hur lägger jag gnistskydd?

Framför en eldstad måste det finnas en eldstadsplan, men hur långst ut ska gnistskyddet gå, och hur går man tillväga för att installera en braskamininsa...

0

Brasvärme för alla plånböcker

Att elda med ved eller briketter i en braskamin är både mysigt och ett komplement till den vanliga uppvärmningen. Braskaminer fnns i alla prisklasser,...

0

Mysig brasa utan ved

När kvicksilvret står lågt och snön yr runt husknuten är det skönt att krypa upp i soffan framför en värmande brasa. Och brasa kan man ha, utan att...

0

Ska du installera ny eldstad?

Här får du veta vad du bör tänka på innan du installerar en ny eldstad hemma.