Annons

En källa till värme

Kaminer och kakelugnar

De har hög mysfaktor men kan också bidra till lägre uppvärmningskostnader. En braskamin är en förträfflig sak i hemmet - på många vis. Här guidar vi dig till rätt brasvärme.

Annons


Täljstensugnen Lunaria Minor från Tulikivi. Pris cirka 59 000 kronor.

När du ska välja någon variant av brasvärme är det klokt att verkligen tänka efter vad du vill ha den till. Ska du bara myselda, eller vill du att eldstaden ska försörja hela eller delar av huset med värme? Olika eldstäder har olika effekt och verkningsgrad och lämpar sig alltså för olika ändamål. Verkningsgraden innebär hur stor del av vedens energiinnehåll som ugnarna omvandlar till rumsvärme. Effekten, som anges i kW, talar om hur mycket värme kaminen avger vid en viss tidpunkt.

Utnyttja effekten rätt

Om en braskamin har hög effekt gäller det också att man kan utnyttja den. Om det blir så varmt när du eldar att du börjar vädra, försvinner vinsten ut genom fönstret lika snabbt som värmen. Vill du att din eldstad ska bidra till uppvärmningen av huset gäller det att eldstaden har kapacitet att lagra och avge värmen under lång tid. Tunga eldstäder, som exempelvis kakelugnar, avger ofta låg effekt under lång tid. Att du har tillgång till billig ved har också betydelse för din eventuella energivinst.

Tunga kaminer kräver fundament

Eldstäder som väger mer än 400 kg måste stå på ett fundament så att husets träkonstruktion inte belastas. Detta gäller till exempel tunga pjäser som kakelugnar och täljstenskaminer. Har ditt hus en torpargrund murar man upp ett fundament, till exempel av lecablock, som vilar på en gjuten platta. Har du källare murar man stödväggar av leca eller tegel. Är grunden en gjuten platta behövs normalt ingen extra förstärkning.
Vilket avstånd det ska vara mellan vägg och kamin varierar för olika typer av eldstäder. Räkna med ett säkerhetsavstånd på minst 100 mm från en brännbar vägg och ungefär hälften från en murad vägg.


Med vinklade glas i dörrarna ger murspisen Mistral en känsla av öppen spis. Byggsats från Keddy. Pris cirka 22 900 kronor.

Murspisar

En murspis är en kamin som är inklädd av plattor i leca-betong. Vissa modeller kommer i byggsats som du monterar själv. Konstruktionen är densamma, kalluften sugs in nedtill, värms upp och går ut genom en ventil upptill. En murspis väger cirka 300-850 kilo och behöver ofta ett fundament men det finns också lättare modeller som kan placeras på ett trägolv utan förstärkning. Vissa murspisar är inkapslade i värmelagrande material som exempelvis olivin. Pris från cirka 18 000 kronor
Verkningsgrad: 65-75 procent, effekt 3-12 kW


Kakelugnen Herrgård Elegant från Cronspisen, är smal och därmed lättplacerad. Kan även fås med fris. Pris cirka 32 900 kronor.

Kakelugnar och täljstenskaminer

Kakelugnarnas flerkanalsystem gör att man kan utnyttja rökgaserna maximalt och få en långvarig värme genom kakelugnens. Gamla kakelugnar har oftast en massa tegel, moderna kakelugnar består av starkare material som exempelvis täljsten och olivin. Täljstensugnar har en sammansättning av mineraler som talk, magnesit och penninit vilka ger dem högre värmelednigsförmåga. Många moderna ugnar är också försedda med någon typ av värmeväxlare som snabbt värmer upp rumsluften. Du kan även koppla en vattenvärmare till ugnen som värmer dina radiatorer eller ditt varmvatten.

Både kakelugnar och täljstensugnar är tunga pjäser som kan väga från 500 kilo upp till flera ton. Bakom en ugnarna krävs en murad brandvägg av tegel eller lättbetong som är 100 mm tjock. En kakelugn kräver dessutom ofta en del takhöjd, vilket också kan vara värt att tänka på.

Pris nytillverkad kakelugn: Från cirka 25 000-50 000 kronor
Gammal: Från cirka 35 000-200 000 kronor beroende på storlek, utförande och ålder
Verkningsgrad: 67-75 procent, effekt 2-6,5 kW

Pris täljstensugn från cirka 20 000 kronor
Verkningsgrad: 67-75 procent, effekt 2-6,5 kW


Värmö hörnkassett från Silja spis. Denan kassett kräver ingen röranslutning. Pris cirka 10 600 kronor med fläkt.

AnnonsAnnons

 

Insats för öppna spisar

Det är trevligt när det knastrar och sprakar i den öppna brasan. Tyvärr är det dyrt eftersom stora mängder varm rumsluft sugs ut genom den öppna spisen och skorstenen. Med en insats, så kallad kassett, i din öppna spis förhöjer du verkningsgraden och den spisen kan bli ett komplement till din vanliga uppvärmning. Luften cirkulerar av sig själv eller med hjälp av fläktar. Dessutom höjer du brandsäkerheten eftersom gnistor inte kan flyga ut över golvet. Att montera en kassett är relativt enkelt för en normalhändig person.

Pris från cirka 6 200 kronor
Verkningsgrad: 50-70 procent
Effekt 3-10 kW

Gjutjärnskaminen Andersen är en enkel, klassisk modell som trots sitt lilla format är mycket effektiv. Pris cirka 7 400 kronor. Scandinavisk Spismiljö.

Gjutjärnskaminer

Gjutjärnskaminer är ofta små, ganska billiga och är så kallade strålningskaminer som blir heta runt om. Ofta går de att koka på. DE är också relativt lätta och brukar klunna placeras i de flesta rum och 10-15 cm från brännbar vägg.

Gemensamt för gjutjärnskaminer är att de är tillverkade av massivt gjutjärn, men de finns olika modeller och färger. Det finns även gjutjärnskaminer med inramning av täljsten för bättre värmelagring.

Pris från cirka 6 000 kronor
Verkningsgrad: 65-75 procent
Effekt 3-12 kW


Contura 650 är en grålackerad kamin i metall med extra stor gaslucka. Contura, pris cirka 17 000 kronor.

Braskaminer

Det här är små kaminer som väger cirka 65-200 kilo och kan ofta placeras i vilket rum som helst utan någon förstärkning på golvet. Många småkaminer är försedda med inbyggt sytrålningsskydd, vilket innebär att de kan placeras så nära en brännbar vägg som 10-15 cm. Idag finns braskaminer i många olika varianter, till exempel i plåt, täljsten eller kakel. Vissa av dem kan eldas med pellets. Braskaminen är oftast ett komplement till ordinarie uppvärmning. De har ofta inbyggda varmluftskanaler och värmemagasin som går att ansluta till uteluft. En del varainter kan förses med fläkt.

Pris från cirka 15 000 kronor
Verkningsgrad: 65-80 procent
Effekt 3-10 kW

Bygganmälan

Enligt plan- och bygglagen krävs bygganmälan för installation eller väsentlig ändring av eldstad. Detta ska lämnas till kommunens byggnadsnämnd.

Vad betyder verkningsgrad?
Verkningsgraden innebär hur stor del av vedens energiinnehåll som ugnarna omvandlar till rumsvärme.

Vad är olivinsten?
Olivin är ett mineral med förmåga att lagra stora mängder värme. Olivinet bryts på samma sätt som malm och används i produktionen av eldfasta produkter.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 september 2002

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Var rädd om din gamla kakelugn! Kaminer och kakelugnar
0

Stor guide: Kakelugnar

En vacker kakelugn är en dröm för många, men det är inte bara att kasta in vilken ved som helst, tända på och hoppas på det bästa. Vi har pratat med en...

2

Så maxar du effekten av din braskamin

Nya tester visar att moderna braskaminer är överlägsna äldre när det gäller verkningsgrad och utsläpp. Så här får du ut det bästa av din braskamin i...

0

5 tips: Elda rätt för låga utsläpp

Modern vedeldning kan fungera bra även i tätbebyggt område genom att använda en modern vedpanna, ackumulatortank och torr ved. Här är råden för att...

6

Vedeldning – mysigt eller hälsoskadligt?

Vedeldning må vara mysigt, men faktum är att det också bidrar till utsläpp av olika luftföroreningar. Här är tipsen för att elda rätt – och råden för...

0

Hur lägger jag gnistskydd?

Framför en eldstad måste det finnas en eldstadsplan, men hur långst ut ska gnistskyddet gå, och hur går man tillväga för att installera en braskamininsa...

1

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

0

Mysigt framför brasan

Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

16

Vedeldning – så funkar det!

Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än...

0

Pelletskaminen – en effektiv värmemöbel

Enkel att sköta och effektiv som värmekälla. Med en modern pelletskamin slipper du vedeldningens nackdelar och kan reglera uppvärmningen efter behov. I...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons