Morsø levererar tidlösa och klassiska braskaminer som ger skön och stämningsskapande värme i bostaden.
Morsø levererar tidlösa och klassiska braskaminer som ger skön och stämningsskapande värme i bostaden.

Elda med braskamin

Kaminer och kakelugnar

Satsa på en braskamin. Den skapar mysig stämning och gör bostaden mer värd. Dessutom är vedeldning koldioxidneutral bioenergi.

Annons

Att elda med ved för att få det varmt och skönt inomhus är i dag lika aktuellt som för flera tusen år sedan. Men i dag har vi lärt oss att elda förnuftigt och tekniken har de senaste 10 åren utvecklats så mycket att vedeldning i kamin blivit mycket bättre för klimatet. Allt fler skaffar moderna braskaminer och resultatet är att vi numera eldar nästan lika mycket ved i kaminer med ny teknologi som i kaminer med gammal teknologi. Och även om den totala vedförbrukningen ökar så minskas utsläppen av partiklar.

Ved är koldioxidneutral biobränsle

När vi eldar med ved i en braskamin avger veden lika stor mängd koldioxid som trädet har absorberat från luften under sin växt. Det är också bra att veta, att i takt med ett träd fälls så planteras det ett nytt. På så sätt utnyttjar vi en förnybar och bärkraftig energikälla, inga resurser tar slut och koncentrationen av koldioxid i atmosfären blir inte högre.

Endast komplementvärme

När du eldar i en braskamin så kommer värmen snabbt, men eftersom kaminen inte kan lagra värmen måste du hela tiden fylla på mer ved. Men det är inte braskaminer gjorda för. De är gjorda för kortvarig eldning och för skapa mysig stämning och är alltså mer en trivselfaktor än en värmekälla – precis som den öppna spisen. Braskaminen är dock mycket effektivare än en öppen spis på att sprida värmen och den förbrukar inte lika mycket luft.

Förutsättningen för att du ska få nytta och glädje av din braskamin är att du eldar rätt, dvs. endast några timmar i taget. Eldningstekniken ska vara den rätta och veden ska förstås vara torr. Låt sedan braskaminen få vila mellan eldningarna, för den är inte gjord för kontinuerlig eldning. Elda exempelvis tre-fyra timmar och låt sedan kaminen vila lika lång tid.

Det finns enormt många braskaminer att välja bland och i vår guide hittar du ett urval, klicka här.

Klicka här för att läsa om våra eldningstips!

Annons

Redaktionen rekommenderar

14 december 2012

3 Kommentarer

2013-02-16
Yvonne
2013-03-16
Börje Gustavsson
2013-03-16
Börje Gustavsson
1

Tips för dig som vill byta värmesystem

11 goda råd för dig som planerer att förnya och förbättra ventilation och värmesystem hemma.

0

Elda snyggt

Ute är mörk och kallt, så mys framför öppna spisen.

0

Mycket mer än bara värme

Visst är det härligt med värmen från kaminer och spisar. Men ibland vill man ha något extra, lite häftig ögonfägring eller annat mervärde också. Här...

0

Så här gick det till när vi installerade braskamin

Ny kamin till villan. En dröm för många - och så här mysigt blev det hos familjen Gusatvsson som gjorde slag i saken.

0

Test av vedpannor

Här kan du läsa mer om tidningen Råd Röns test av vedpannor.

0

Mura en mysig spis

Vem vill inte ha en sprakande brasa som hett sällskap när höstmörkret sänker sig därute? Så här gick det till när vi byggde en murspis som är både...

7

8 frågor och svar om din skorsten

Johan Schön, teknisk konsulent på Sveriges skorstensfejaremästares riksförbund ger här svar på frågor om skorsten!

1

Intervju med Lars Mytting, författaren till Ved

Ved är boken som tar upp allt om huggning, stapling och torkning – och vedeldningens själ.

0

Mysigt framför brasan

Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...