Annons

Brasvärme för alla plånböcker

Kaminer och kakelugnar

Att elda med ved eller briketter i en braskamin är både mysigt och ett komplement till den vanliga uppvärmningen. Braskaminer fnns i alla prisklasser, från några tusenlappar och uppåt.

Annons


Braskaminen står högt på mångas önskelista och visst höjer det både temperaturen och mysgraden. Kaminen på bilden är en Handöl 10.

Brasvärme är populärt. Det säljs cirka 35 000 lokaleldstäder varje år, enligt Brasvärmeföreningen, som är branschorganisation för tillverkare av brasvärmeprodukter. En braskamin är, till skillnad mot till exempel en kakelugn eller en öppen spis, lätt och behöver i regel ingen förstärkning av golvbjälklaget. Väger kaminen över 300 kg så bör du kontrollera hur mycket bjälklaget kan belastas.

Braskaminen blir snabbt varm och kan ge hög effekt, vilket gör att värmen snabbt sprider sig till stora delar av huset. Vill du hålla huset varmt under hela dygnet får du elda cirka två till tre gånger per dygn. Om du vill använda kaminen som komplement till det befintliga värmesystemet bör den helst placeras centralt på nedre våningen så att värmen kan sprida sig i hela huset. Bäst fungerar det om du har en öppen planlösning. Innan du bestämmer dig för vilken kaminmodell du vill ha är det viktigt att du tar reda på alla mått och avstånd till brännbara byggnadsdelar, så att den får plats.

I de flesta fall räcker det att göra en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd cirka en månad innan du påbörjar installationen. Kommunen kan kräva en kontrollplan och att det ska finnas en kvalitetsansvarig, men det brukar räcka med ett protokoll från sotaren.

Vad kostar skorstenen?

För att kaminen ska fungera så måste den anslutas till en skorsten. Det är viktigt att skorstenen har tillräckligt stor tvärsnittsarea, helst lika stor som kaminens skorstensanslutning. Skorstenen måste även vara dimensionerad för den rökgastemperatur som avges från kaminen. Det finns skorstenar godkända för 200, 350, 450 eller 600 grader, därför är det viktigt att kontrollera vilken temperatur som avges från kaminen. En vanlig tegelskorsten är dimensionerad för 350 grader.

Om du inte är lyckligt lottad och redan har en skorsten måste du förstås bygga en. Skorstenar finns i färdiga byggsatser, både i stenmaterial och i stål. Murade skorstenar kräver ett gjutet fundament, medan stålskorstenar är lätta och kan ibland placeras direkt ovanpå kaminen. En skorsten till ett enplanshus kostar cirka 10 000 kronor och därefter runt 1 000 kronor/meter.

Köper du en kamin eller skorsten som är typgodkänd eller P-märkt vet du att kaminen uppfyller myndigheternas krav. En kamin som är typgodkänd uppfyller Boverkets krav när det gäller brandskydd och miljökrav. Godkännandet görs av SITAC eller SWEDCERT. Som grund för typgodkännandet finns provningar från SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås eller något annat godkänt testinstitut. En P-märkt kamin uppfyller kraven i SP:s egna certifieringssystem tillsammans med branschen. Kraven i P-märkning kan vara högre än de krav som myndigheterna ställer.

Efter installationen

Efter det att kaminen är färdiginstallerad och innan du börjar elda ska du kontakta sotaren för en slutbesiktning. Det är viktigt att alla handlingar som typgodkännandebevis och monteringsanvisning finns på plats vid besiktningen.

En braskamin måste sedan sotas vart tredje år, om den inte används som primär värmekälla, då ska den sotas en gång per år.

Nya Scanspis 46 har vridbar sockel och hög glaslucka. Finns i grått eller svart med rostfritt inlägg i topplattan. Dekorlister och handtag i krom. Möjlighet finns att få en fastmonterad sockel utan vridmöjlighet. Vikt 94 kg. Effekt 2-8 kW och verkningsgrad 70- 80 procent. Typgodkänd. Pris från cirka 18 500 kr. Scandinavisk spismiljö.


Camina Elegance är oval vilket under-lättar placeringen. En stor glaslucka ger mycket eldkänsla. Klädd i grafit-grå stålplåt och en värmehylla alternativt värmelagringssten finns som tillval. Vikt 175 kg. Effekt 3-7 kW och verkningsgrad över 70 procent. Typgodkänd. Pris från cirka 19 700 kr. Camina.


Nya modellen Contura 570 är klädd med glaspaneler och har sidoljus så att du kan se elden även från sidan. Luckan är av keramiskt glas och för att matcha kan du välja golvskydd i härdat glas eller i plåt. Reglagen är integrerade i fronten. Effekt 3-7 kW och verkningsgrad 80 procent. P-märkt. Pris cirka 19 900 kr. Nibe.


Primavera 2033 är en italiensk kamin i lackerat stål. Passar efter rak vägg eller i ett hörn. Hög glaslucka. Katalytisk rökgasrening ökar förbränningen och gör röken renare. Termostatstyrd fläkt finns som tillval. Vikt 140 kg. Effekt 6 kW och verkningsgrad över 70 procent. Typgodkänd. Pris cirka 31 700 kr. Keddy.


Piu är rund i formen
och finns i tre varianter, rostfritt, täljsten eller kakel. Luckan är upphissbar och har panoramaglas. Kaminen finns för gas- eller vedeldning. Effekt 7 kW och verkningsgrad 70 procent. Vikt 180 kg. Typgodkänd. Pris från cirka 49 000 kr. Spartherm, NatureLine.

Annons

Köpinformation

Camina 020-520 200
Keddy 0300-190 60
NatureLine 011-140 140
Nibe 0433-751 00
Scandinavisk spismiljö 042-12 69 50


Ska braskaminen användas som komplement till den vanliga uppvärmningen är tillgång till billig ved en viktig faktor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 oktober 2003

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Var rädd om din gamla kakelugn! Kaminer och kakelugnar
0

Stor guide: Kakelugnar

En vacker kakelugn är en dröm för många, men det är inte bara att kasta in vilken ved som helst, tända på och hoppas på det bästa. Vi har pratat med en...

2

Så maxar du effekten av din braskamin

Nya tester visar att moderna braskaminer är överlägsna äldre när det gäller verkningsgrad och utsläpp. Så här får du ut det bästa av din braskamin i...

0

5 tips: Elda rätt för låga utsläpp

Modern vedeldning kan fungera bra även i tätbebyggt område genom att använda en modern vedpanna, ackumulatortank och torr ved. Här är råden för att...

6

Vedeldning – mysigt eller hälsoskadligt?

Vedeldning må vara mysigt, men faktum är att det också bidrar till utsläpp av olika luftföroreningar. Här är tipsen för att elda rätt – och råden för...

0

Hur lägger jag gnistskydd?

Framför en eldstad måste det finnas en eldstadsplan, men hur långst ut ska gnistskyddet gå, och hur går man tillväga för att installera en braskamininsa...

1

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

0

Mysigt framför brasan

Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

16

Vedeldning – så funkar det!

Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än...

0

Pelletskaminen – en effektiv värmemöbel

Enkel att sköta och effektiv som värmekälla. Med en modern pelletskamin slipper du vedeldningens nackdelar och kan reglera uppvärmningen efter behov. I...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons