Annons

Brasvärme för alla plånböcker

Kaminer och kakelugnar

Att elda med ved eller briketter i en braskamin är både mysigt och ett komplement till den vanliga uppvärmningen. Braskaminer fnns i alla prisklasser, från några tusenlappar och uppåt.

Annons


Braskaminen står högt på mångas önskelista och visst höjer det både temperaturen och mysgraden. Kaminen på bilden är en Handöl 10.

Brasvärme är populärt. Det säljs cirka 35 000 lokaleldstäder varje år, enligt Brasvärmeföreningen, som är branschorganisation för tillverkare av brasvärmeprodukter. En braskamin är, till skillnad mot till exempel en kakelugn eller en öppen spis, lätt och behöver i regel ingen förstärkning av golvbjälklaget. Väger kaminen över 300 kg så bör du kontrollera hur mycket bjälklaget kan belastas.

Braskaminen blir snabbt varm och kan ge hög effekt, vilket gör att värmen snabbt sprider sig till stora delar av huset. Vill du hålla huset varmt under hela dygnet får du elda cirka två till tre gånger per dygn. Om du vill använda kaminen som komplement till det befintliga värmesystemet bör den helst placeras centralt på nedre våningen så att värmen kan sprida sig i hela huset. Bäst fungerar det om du har en öppen planlösning. Innan du bestämmer dig för vilken kaminmodell du vill ha är det viktigt att du tar reda på alla mått och avstånd till brännbara byggnadsdelar, så att den får plats.

I de flesta fall räcker det att göra en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd cirka en månad innan du påbörjar installationen. Kommunen kan kräva en kontrollplan och att det ska finnas en kvalitetsansvarig, men det brukar räcka med ett protokoll från sotaren.

Vad kostar skorstenen?

För att kaminen ska fungera så måste den anslutas till en skorsten. Det är viktigt att skorstenen har tillräckligt stor tvärsnittsarea, helst lika stor som kaminens skorstensanslutning. Skorstenen måste även vara dimensionerad för den rökgastemperatur som avges från kaminen. Det finns skorstenar godkända för 200, 350, 450 eller 600 grader, därför är det viktigt att kontrollera vilken temperatur som avges från kaminen. En vanlig tegelskorsten är dimensionerad för 350 grader.

Om du inte är lyckligt lottad och redan har en skorsten måste du förstås bygga en. Skorstenar finns i färdiga byggsatser, både i stenmaterial och i stål. Murade skorstenar kräver ett gjutet fundament, medan stålskorstenar är lätta och kan ibland placeras direkt ovanpå kaminen. En skorsten till ett enplanshus kostar cirka 10 000 kronor och därefter runt 1 000 kronor/meter.

Köper du en kamin eller skorsten som är typgodkänd eller P-märkt vet du att kaminen uppfyller myndigheternas krav. En kamin som är typgodkänd uppfyller Boverkets krav när det gäller brandskydd och miljökrav. Godkännandet görs av SITAC eller SWEDCERT. Som grund för typgodkännandet finns provningar från SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås eller något annat godkänt testinstitut. En P-märkt kamin uppfyller kraven i SP:s egna certifieringssystem tillsammans med branschen. Kraven i P-märkning kan vara högre än de krav som myndigheterna ställer.

Efter installationen

Efter det att kaminen är färdiginstallerad och innan du börjar elda ska du kontakta sotaren för en slutbesiktning. Det är viktigt att alla handlingar som typgodkännandebevis och monteringsanvisning finns på plats vid besiktningen.

En braskamin måste sedan sotas vart tredje år, om den inte används som primär värmekälla, då ska den sotas en gång per år.

Nya Scanspis 46 har vridbar sockel och hög glaslucka. Finns i grått eller svart med rostfritt inlägg i topplattan. Dekorlister och handtag i krom. Möjlighet finns att få en fastmonterad sockel utan vridmöjlighet. Vikt 94 kg. Effekt 2-8 kW och verkningsgrad 70- 80 procent. Typgodkänd. Pris från cirka 18 500 kr. Scandinavisk spismiljö.


Camina Elegance är oval vilket under-lättar placeringen. En stor glaslucka ger mycket eldkänsla. Klädd i grafit-grå stålplåt och en värmehylla alternativt värmelagringssten finns som tillval. Vikt 175 kg. Effekt 3-7 kW och verkningsgrad över 70 procent. Typgodkänd. Pris från cirka 19 700 kr. Camina.


Nya modellen Contura 570 är klädd med glaspaneler och har sidoljus så att du kan se elden även från sidan. Luckan är av keramiskt glas och för att matcha kan du välja golvskydd i härdat glas eller i plåt. Reglagen är integrerade i fronten. Effekt 3-7 kW och verkningsgrad 80 procent. P-märkt. Pris cirka 19 900 kr. Nibe.


Primavera 2033 är en italiensk kamin i lackerat stål. Passar efter rak vägg eller i ett hörn. Hög glaslucka. Katalytisk rökgasrening ökar förbränningen och gör röken renare. Termostatstyrd fläkt finns som tillval. Vikt 140 kg. Effekt 6 kW och verkningsgrad över 70 procent. Typgodkänd. Pris cirka 31 700 kr. Keddy.


Piu är rund i formen
och finns i tre varianter, rostfritt, täljsten eller kakel. Luckan är upphissbar och har panoramaglas. Kaminen finns för gas- eller vedeldning. Effekt 7 kW och verkningsgrad 70 procent. Vikt 180 kg. Typgodkänd. Pris från cirka 49 000 kr. Spartherm, NatureLine.

Annons

Köpinformation

Camina 020-520 200
Keddy 0300-190 60
NatureLine 011-140 140
Nibe 0433-751 00
Scandinavisk spismiljö 042-12 69 50


Ska braskaminen användas som komplement till den vanliga uppvärmningen är tillgång till billig ved en viktig faktor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 oktober 2003
 
Annons
Mer om Kaminer och kakelugnar

6 kaminer: här är rätt kamin för dig

Kaminer och kakelugnar Sugen på en mysig brasa i vintermörkret? Vi i Villa hjälper dig att hitta kaminen som passar dig.

7 steg till mysig brasa

Kaminer och kakelugnar Vad kan vara härligare än att kura inomhus framför en öppen brasa under våra långa, mörka kvällar? Så här gör du när du vill installera en ny kamin!

Känsla för kakelugnar

Kaminer och kakelugnar Intresset för kakelugnar är stort och kakelugnstillverkningen genomgår en renässans med nyproduktion av både nya och gamla modeller. Vi i Villa har...

Elda tryggare

Kaminer och kakelugnar Vill du känna dig säker på brandsäkerheten i ditt hus? Nu finns en ny besiktning, SSR Godkänd.

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Kaminer och kakelugnar Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

Mysigt framför brasan

Kaminer och kakelugnar Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

Vedeldning – så funkar det!

Kaminer och kakelugnar Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än själva bränslet, enligt Energimyndigheten.

Heta braskaminer

Kaminer och kakelugnar Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

Tänd en brasa – värm hela huset!

Kaminer och kakelugnar De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons