7 steg till mysig brasa

Vad kan vara härligare än att kura inomhus framför en öppen brasa under våra långa, mörka kvällar? Så här gör du när du vill installera en ny kamin!


1. Titta på vilken typ av kamin du vill ha. Sök efter olika modeller på nätet eller gör ett besök i fackhandeln.
– Ta gärna med dig en ritning av huset. Det förenklar för fackhandlaren eftersom de kan mäta höjd för skorsten och utesluta vissa olämpliga modeller, säger Anders Björk, butiksansvarig på Bastuspecialisten, en av Sveriges ledande leverantörer inom brasvärme.

2. Bestäm var kaminen ska stå. Anders Björk har här några råd:
– Tänk på kaminen som en möbel. Den ska passa in där den står, för där lär den bli kvar i många år. Låt gärna kaminen stå centralt i rummet. Är det en strålningskamin så undvik att placera den vid en yttervägg, för då strålar värmen ut. Är det däremot en kamin med varmluftscirkulation kan den stå mot yttervägg.

3. Lämna in bygganmälan till kommunen. Enligt den nya Plan- och Bygglagen som började gälla 2011 skall även en ”kontrollplan” bifogas till bygganmälan. Den ska innehålla uppgifter om kaminen och skorstenen samt ett certifikat på att de är miljö- och typgodkända. Lämna in ansökan i god tid. Kommunerna brukar handlägga dessa ärenden relativt snabbt, men det kan ändå ta några veckor. Var också noga med att skicka in kompletta handlingar för att undvika förseningar.

4. Välj rätt modell för dig. Det finns generellt tre nivåer på eldstäder. Den enklaste varianten, och den vanligaste bland villaägare, är gjutjärnskaminen eller plåtkaminen med varmluftscirkulation. De ger snabb uppvärmning och skapar en skön mysfaktor i hemmet.

Nästa nivå är kaminer som är inklädda i täljsten. Om täljstenen ligger dikt mot gjutjärnsstommen får du en varmare och längre värmehållning. Om kaminen är byggd med varmluftscirkulation innanför täljstenen får du en snabbare uppvärmning, men kaminen håller inte värmen lika länge.

De riktigt tunga kaminerna, där hela ugnen är uppbyggd i ett gediget material, som täljstens- eller kakelugnar, är betydligt dyrare och ofta ganska långsamma att värma upp, men kan å andra sidan hålla värmen i huset från oktober till april om man eldar varje dag. Dessutom blir de som en vacker möbel i vardagsrummet.

– Tänk på att inte välja en alltför stor kamin. Det är svårare att elda och hålla hög temperatur i en större kamin och då är det lätt att det sotar mycket på glaset, säger Anders Björk.

5. Ta hjälp av fackman vid installation.  Att installera en kamin med rökkanaler och skorsten kräver sin fackman. Förutom att kaminen ska på plats i rummet ska skorsten dras, både inuti huset och genom yttertaket, med ordentliga tätningar. Det krävs noggranna mätningar och kunskap om säkerhetsavstånd till brännbart material. Om du väljer att köpa din kamin i fackhandeln erbjuder så gott som samtliga försäljningsställen egna installatörer. Jobbet är gjort på en till två dagar och du får en garanti på att det är bra gjort. Dessutom kan man dra av halva arbetskostnaden via ROT-avdraget.

6. Provtryck skorstenen. Innan du sätter igång och eldar, måste du först låta en besiktningsman, oftast en sotare, provtrycka skorstenen. Han kontrollerar installationen som helhet, tittar på täthet och avstånd till brännbart material. Först när man fått okej på detta kan man elda. Och kom ihåg att skorstenen alltid måste ha ett regnskydd för att undvika väta i kaminen.

7. Njut! Men var försiktig. Läs instruktionerna som medföljer noggrant och tänk på att anpassa eldningen efter kaminens storlek. Nu är det bara att njuta av din nya braskamin!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar