Vindkraftverk – så funkar det att bli delägare

Vill du ha miljömärkt el och stabilare elpris kan ett andelsägande i ett vindkraftverk vara en lösning. Det kan bli en lönsam investering.


När behövs det?
Om du vill ha miljömärkt el från en förnybar energikälla som varken förbrukar naturresurser eller ger några utsläpp vid drift – samtidigt som du får nästan halverade elräkningar och ett stabilt elpris.
– Det är en lönsam investering. Du tjänar på det, helt enkelt, säger Lars Alfrost på Energimyndighetens tillväxtavdelning.

Köper du vind-el från elbolag köper du el från befintliga vindkraftverk. Som andelsägare bidrar du till att nya vindkraftverk byggs, vilket minskar mängden smutsig el från kol som i sin tur minskar koldioxidutsläppen.

Hur gör man?
Många vindkraftverk ägs och drivs av ekonomiska föreningar (kooperativ). När du köper andelar blir du medlem i en sådan förening. En del föreningar har väntetid för att du ska få köpa andelar. Gör då en intresse-anmälan och ställ dig i kö. Hos andra kan du köpa direkt. Vanligtvis samarbetar föreningen med ett elbolag som sköter fakturering och eldistribution.

Vem kan hjälpa till?
Vänd dig till något av de ekonomiska föreningarna på marknaden som Sveriges Vindkraftkooperativ, O2, VästanVind, Dala Vind, Kvarkenvinden eller Kalmarsund Vind.

Vad kostar det?
En andel, som hos exempelvis O2 Vindel kostar 6 700 kronor, ger ägaren rätt att köpa 1 000 kWh per år till ett självkostnadspris på 20 öre/kWh. Till detta kommer kostnad för elcertifikat, energiskatt, uttagsskatt och moms, vilket sammantaget blir 66,9 öre/kWh. Att jämföra med ett bundet elpris som ligger på drygt 1 krona/kWh.

Priserna ligger på ungefär samma nivå hos de övriga vindkraftkooperativen.

För att täcka elbehovet i genomsnittsvillan med en förbrukning på 20 000 kWh per år behöver du 20 andelar, beräknat på prisexemplet ovan. Enligt branschen minskar då elräkningen med cirka 10 000 kronor per år. Du kan köpa hur många andelar du vill, men maximalt vad som motsvaras av din årsförbrukning av el. Köper du vindandelar för cirka 90 procent av elförbrukningen finns en marginal om din förbrukning skulle minska. Andelarna kan säljas och du tar dem med dig om du flyttar. Du får alltid tillbaka de pengar du investerat i andelarna.

Sett bakåt i tiden har värdet på andelarna stadigt ökat. Vindkraftandelar kan därför ses som en bra investering. Flertalet föreningar utökar antalet vindkraftverk.

Förtjänsten var ännu större innan Skatteverket började beskatta vindkraften. Inkomstskattelagen omfattar alla kooperativa föreningar. Den innebär att varor och tjänster som medlemmarna får till ett pris som understiger marknadsvärdet ska beskattas hos föreningen upp till marknadsvärdet. Uttagsskatten belastar föreningen, inte den enskilde medlemmen.
– Skatten ger negativa signaler, säger Örjan Hedblom på Svensk Vindkraftförening.
– Vi borde få ett undantag från lagen. Följden blir att andelsägarna får betala mer för vindkraftelen. Men trots skatten är priset fortfarande lågt i förhållande till vanlig el.

Det finns inga statliga bidrag att söka för vindkraft. Men det finns andra lösningar, bland annat har Swedbank och O2 tagit fram ett vindkraftlån för de som vill investera i vindkraftandelar.

Vad kan gå fel?
– En tröskel kan vara att du måste göra en grundinvestering, berättar Örjan Hedblom.
Han råder också att studera avtalen innan köp. Villkoren kan se olika ut hos de olika kooperativen. De har olika insatser och olika system.

Jämför totalpriser, det vill säga inklusive elcertifikat, energiskatt och moms samt vilka kooperativ som räknar in uttagsskatt enligt Skatteverkets rekommendationer.

Kolla även om du är bunden att köpa resterande el för ditt behov hos ett specifikt elbolag och hur dess elpriser ser ut.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar