Annons
Bengt Stridh bloggar om solenergi.
Bengt Stridh bloggar om solenergi.

Strålande intresse för alternativ energi

Förnybar energi

Hallå där Bengt Stridh som bloggar om solenergi på viivilla.se!

Annons

Din blogg är en succé - vad tror du är nyckeln till din framgång?

Jag har fokus på ett ämne. Energifrågan är en av vår tids viktiga samhällsfrågor.

Hur ska vår framtida energiförsörjning se ut?

Med solceller har en realistisk möjlighet skapats för alla att producera sin egen energi. 
Prisutvecklingen hos solceller har varit extremt snabb de senaste åren, vilket gör att de nu kan börja konkurrera med priset på köpt el för en småhusägare.

Hur många besökare har du nu på bloggen?

481besök per dag under januari 2013. Överraskande och en fantastisk utveckling…

Varför är folk så intresserade av solceller och solenergi i Sverige, här finns ju aldrig nån sol..?

Det är vanlig missuppfattning att vi har lite solenergi i Sverige. Har man en energisnål villa är det dock möjligt att producera lika mycket energi med hjälp av solen (el och vatten) som villan använder under ett år. Eftersom solen inte lyser jämt blir det dock en obalans mellan solenergiproduktion och energibehov i villan som måste lösas på något sätt.

Vad är ditt bästa tips till den som funderar på att börja använda solen som uppvärmningskälla?

Fundera först på hur lämpligt ditt hustak är för solenergi. 
Hur är taket orienterat? Sydväst till sydost är bäst. 
Hur stor tillgänglig takyta har du? Skuggas taket av något? Speciellt viktigt är att undvika skuggning mitt på dagen. Träd, grannhus, takkupor, flaggstänger, skorstenar eller andra takinstallationer kan göra att taket skuggas under en del av dagen. Lång tid med skuggning av taket kan minska energiproduktionen väsentligt. Solfångare påverkas mindre än solceller av delbeskuggning.

Passar solceller (ger el) eller solfångare (ger varmvatten) bäst? Solceller ger ca 100-150 kWh/m2 och år, beroende på verkningsgrad. Solfångare kan ge ca 400-450 kWh/m2 och år. Prismässigt är det idag nästan lika billigt att värma varmvatten med el från solceller som med solfångare. 
Har man plats för en ackumulatortank om man ska värma varmvatten?
 50-100 l tank behövs per m2 solfångare.

Annons

Tips!!

Sök investeringsstöd för solceller. Det är visserligen en lång kö för närvarande, men det visar för politikerna att detta är något som intresserar Sveriges befolkning.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
5 mars 2013

1 Kommentarer

2013-11-18
Göran
Annons i samarbete med Eon

Just nu gynnsamt läge att investera i solceller

Har du funderat på att investera i solceller? Med ROT-avdrag, statliga stöd och möjlighet till försäljning av överflödig el är läget just nu fördelaktig...

Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

0

Bidrag för solceller

Nu kan du söka bidrag för solceller.

0

Låt dina idéer förändra världen!

Delta i OECDs tävling Miljöinnovation.

0

Miljönytt: Hårt tryck på solcellsbidrag

Pengarna till solcellsstödet räcker inte till alla. Nu fördelas bidraget länsvis.

0

Gratis el till villaägare?

Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser...

3

Klimatvillan som lagrar solenergi

Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...

7

Johans 4 eko-val

Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa eko-favoriter!

7

Energialternativ för gör-det-självaren

Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons