Solvärme – inga utsläpp

Solvärme är det uppvärmningssystem som påverkar miljön allra minst.


Sköna solstrålar! Även på vintern kan de ge värme till ditt hus. Foto IBL.

– Det fundamentala är att om man nu har en energikälla som är helt ren, utan miljöbelastning och dessutom gratis, så borde den vara basen i alla värmesystem och utnyttjas fullt ut. Sen kompletterar man med andra värmesystem, anser Lars Andrén på Svenska Solenergiföreningen. Dagens solfångare är av hög kvalitet, kostnadseffektiv teknik, bra prestanda och har lång livslängd.

Det finns solvärme för olika behov. Dels så kallade tappvarmvattensystem som endast värmer varmvattnet – här integreras solfångaren med varmvattenberedaren. Dels så kallade kombisystem som både ger värme och varmvatten – här kombineras solfångaren med en ackumulatortank och någon form av vattenburet värmesystem.

Fungerar året om

Varmt eller kallt ute spelar ingen roll. Bara solen skiner kan solfångaren ge varmvatten och värme även under höst, vinter och vår – förutsatt att den inte är täckt med snö.

Under sommaren brukar solvärmen klara hela tappvarmvattenbehovet, och utslaget under året kan varmvattennotan halveras. Delvis kan den även bidra till uppvärmningen. Med solens hjälp värmer du även vattnet i poolen.

Allra bäst fungerar solvärme i kombination med direktel, ved, pellets och olja.

– Det är svårare för solvärme att konkurrera med en värmepump. El eller pellets är en bättre kombination. Fast med en värmepump finns andra synergieffekter, som att borrhålet får återhämta sig, pumpen får vila och att man kan leda ner solvärme i borrhålet.

För en villaanläggning hamnar man på cirka 5 000-8 000 kronor per kvadratmeter inklusive ackumulatortank. Återbetalningstiden ligger mellan 5-10 år. För att både värma vatten och bidra till uppvärmning behövs minst 10 kvadratmeter. Till endast varmvatten cirka 5-6 kvadratmeter.

Väl betalad är anläggningen nästan helt gratis, sånär som på elen som håller igång cirkulationen.

– Den ekonomiska bärkraften bör ses i ett vidare perspektiv. Bäst är förutsättningarna för att skaffa solvärme vid nyproduktion eller när du förändrar ditt värmesystem, säger Lars Andrén.

Fakta om solvärme:

  • Bra i kombination med biobränsle som ved och pellets.
  • I kombination med direktel kan solvärme minska energikostnaden rejält. Passa på om du ändå ska byta varmvattenberedare!
  • Från- och tilluftsventilation med återvinning och värmeväxlare (FTX-system) fungerar också bra ihop med sol. Pluseffekter i kombinatin med en värmepump.
  • Det billigaste sättet att värma en pool eller ett utomhusbad. 

Att tänka på vid köp:

  • Inventera först var du kan placera solfångaren – det måste inte nödvändigtvis vara på taket. Helst sydost-sydvästläge och optimal taklutning är 45 grader. Kolla med kommunen om bygglov behövs.
  • Ta även reda på om solvärme är enkelt eller svårt att kombinera med ditt befintliga system.
  • Håll dig till beprövad och testad teknik!
  • Läs mer på www.svensksolenergi.se och se www.sp.se (sök på solfångare) för information om vilka solfångare som är testade och godkända.

Nyheter!

Vakuumrörsolfångare är dyrare än de traditionella plana solfångarna. Men eftersom de tar tillvara värmen bättre vid höga temperaturer är verkningsgraden högre, uppemot 10-15 procent. De ökar också effekten vår och höst. Vakuumrör kan vinklas med hjälp av ett stativ så att absorbatorn passar solens läge optimalt. Däremot är de så pass nya på marknaden att dess livslängd ännu inte är fastställd.

Solvärmepump ersatte elen

Tommy Gustafsson. Foto Markus Marcetic

Huset: Från 1982, 156 kvadratmeter i ett och ett halvt plan samt ett uppvärmt garage på 40 kvadratmeter.
Tidigare energikälla: Vattenburen el.
Har bytt till: Solvärmepump (bergvärme med integrerade solfångare)

Tommy Gustafsson i Kungsängen hade haft vattenburen el i många år, men så började pannan krångla.

– Det var bara en tidsfråga innan den skulle gå sönder, så jag började se mig om på värmepumpmarknaden.
Tommy fastnade för kombinationen bergvärme-solfångare från Evi Heat, som han tyckte verkade intressant.

– Värmesystemet växlar automatiskt mellan solfångardrift och värmepumpsdrift beroende på den aktuella solinstrålningen. Solfångarna på 8,6 kvadratmeter värmer både varmvatten och värmesystem, men då solinstrålningen är låg, under höst, vinter och tidig vår, används solfångarna integrerat med värmepumpens bergvärmesystem och ökar prestandan ordentligt.

Tvärt emot vad människor tror används inte solfångaren för att värma borrhålet utan för att öka temperaturen hos vätskan som pumpar ur borrhålet innan den leds in i värmepumpen, förklarar han.

Solfångarna är integrerade i taket, takpannorna har lyfts bort och de vilar direkt på takets tegelläkt. Därmed sticker de inte ut utan följer takets profil. Under de tre år som gått sedan installationen ser Tommy Gustafsson stor skillnad i elförbrukningen.

– Nu gör jag bara av med mellan 5 000-6 000 kW om året för värme och varmvatten. Dessutom har jag sommartid mycket mer och hetare varmvatten, upp till 80 grader.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar