Värm poolen med solens hjälp! Det är både billigt och effektivt. Foto: Folkpool.
Värm poolen med solens hjälp! Det är både billigt och effektivt. Foto: Folkpool.

Solen värmer

Förnybar energi

Solen som energikälla för villaägaren intresserar allt fler i takt med att intresset ökar både för klimatfrågor och plånboksfrågor. ”Gratis” varmvatten till huset, värme direkt i poolen, el till stugan i skogen – solens strålar går att använda till mycket.

- Intresset stiger för solvärme även om man inte kan se en markant ökning i försäljningen av produkter ännu. Utom för bassängvärmesystem - där är det en radikal ökning i försäljningen, säger Lars Andrén på DrivKraft och ordförande i branschorganisationen Svensk Solenergi.

Som bassänguppvärmning har solen fått ett rejält genomslag. Enkla och billiga system som värmer upp badvattnet effektivt.

- Det finns nog inte något billigare sätt att värma en utomhuspool egentligen. Det är enkla typer av solfångare som ansluts till det befintliga systemet med cirkulationspump och som använder poolvattnet direkt som värmebärare.


Lars Andrén Foto: Magnus Selander.

Samma princip - olika system

Principerna är lika för alla solenergisystem men systemen skiljer sig åt. Dels mellan de som genererar el och de som omvandlar solinstrålningen till värme men även inom de systemen finns flera modeller. Mycket handlar om vad man har för befintligt system eller om man ska bygga nytt. I princip alla hus med vattenburna värmesystem kan tämligen enkelt integrera solvärme med befintligt system. Har man direktverkande el kan man värma tappvattnet med solvärme.

- Om du ändå ska byta system kan det vara intressant att titta på en överdimensionering och ta ut överskottsvärmen för att värma poolen men det är en investeringsfråga och det ställer andra krav på systemet än de enkla bassängvärmesystemen.

- Men man får ett större solvärmetillskott till huset vår och höst och poolen fungerar som en bra buffert under sommaren.

Gratis varmvatten borde väl locka alla husinnehavare, poolägare eller ej.

- Solenergin är intressant ur den aspekten att man inte har några kostnader för energibäraren och väldigt låga, för att inte säga försumbara, driftkostnader. Den el som genereras eller värme som tillförs sker i sin omvandling helt utan miljöpåverkan, vad kan vara bättre än detta?

- Solvärmen integreras i allt större utsträckning hos värmeföretagen. Idag kan villaägare köpa såväl värmepumpar som bränslepannor som har all solvärmeutrustning monterad från fabrik. Det här sänker investeringskostnaden för solvärmen och ökar därmed dess konkurrenskraft.

När du föreläser om solenergi, vad är de vanligaste frågorna från vanliga konsumenter?

- De vanligaste frågorna jag får är nog: Tillförlitlighet - funkar det? Vad kostar det? Hur ansluter jag solvärmen optimalt till min befintliga utrustning? Märkbart är att allt fler börjar intressera sig för tekniken och det märks också genom att försäljningen ökar.

El direkt från solen

Men varför bara värma huset med solen, varför inte ta ström direkt från solen också.

- Solel kostar mellan 3-5 kronor /kwh så det är klart att den enskilda villaägaren kanske har en berättigad fråga om det är värt att investera i det. Men som fritidshusägare där det inte finns ledningsdragen el är det ett väldigt intressant alternativ. Likaså bör man komma ihåg att man i princip binder priset för solelen i drygt 20 år genom garantitider och ur det tidsperspektivet får nog konkurrenskraften ses som intressant.

- Omvandlingen från sol till el direkt på plats är miljömässigt oslagbar.

För stugan kan man installera ett system med solcellspaneler och laddningsregulator kopplade till batterier. På så sätt säkras elförsörjningen även på kvällar och natten eller när det är mulet. I andra delar av världen finns det lösningar där solcellssystemet kopplas till det allmänna elnätet. Det innebär i princip att varje fastighetsägare blir sin egen elproducent där levererad el räknas av från köpt el.

I flera andra länder verkar byråkratin vara enklare rörande egen småskalig elproduktion. Här i Sverige verkar det mest vara förbehållet för stora företag eller stora sportanläggningar som Båstads tennisanläggning med hotell.

- Intresset för solel har ökat dramatiskt - nu diskuteras nya former av bidrag där anläggningsägaren ska kunna söka - men inget är klart ännu. Vi får se hur det slår men principiellt kan det öppna dörren för villaägare som egna elproducenter.

Tips om vidare läsning:

Solvärmeboken - Lars Andrén
ICA bokförlag
Konsumentbok, för villaägare, privatpersoner.

Solvärmeboken är en heltäckande bok om solfångare för både villaägare och rörinstallatörer. Boken ger en grundlig information om olika solfångarkonstruktioner och solvärmesystem för villor. Läsaren får tips om kombinationsmöjligheter samt olika systemkopplingar med ackumulatortank och andra energislag. Vidare ger boken värdefulla tips för att planera solvärmeinstallationen på bästa sätt och också räkna ut lönsamheten på investeringen. En praktisk lathund gör att läsaren snabbt kan söka svar på sina frågor.

Länktips:

Svenska solenergiföreningen är en branschorganisation som med drygt 50 professionella medlemsföretag och institutioner som representerar såväl den svenska solenergibranschen som de forskningsinstitutioner som verkar inom solenergiområdet.
http://www.svensksolenergi.se/

Bidrag:

Sedan 1 juni, 2000, finns det så kallade solvärmebidraget för installation av solvärmeanläggningar. Nytt för i år är att anläggningsägaren söker bidraget, vilket öppnar upp för helt nya målgrupper. En villaägare kan maximalt få 7 500 kronor i bidrag för ett småhus medan däremot andra objekt har en objektsgräns som ligger på 3 000 000 kr.

Solfångare för värme:

Solfångarna kan sorteras i två huvudtyper; plana eller vakuumrör. Där de första oftast är billigare och ofta bedöms vara mer estetiskt tilltalande är vakuumrör som är något dyrare men samtidigt har lite högre prestanda sett till den verksamma arean.

Solel:

Det finns idag flera framgångsrika projekt i Sverige. Bland andra försörjs IKEAs kontor i Älmhult till viss del med solel och tennisstadion i Båstad är den första idrottsarenan som blir självförsörjande på el under evenemangstid.
Källa: Soluppgång i Väst, http://www.soluppgangivast.se/

 
31 mars 2009
Mer om Förnybar energi
Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

Förnybar energi För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

Så funkar lågenergihusen!

Förnybar energi Passivhus, nollenergihus, plusenergihus. Vad är egentligen vad? Och hur mycket energi sparar egentligen dessa miljövänliga nybyggen? Vår skribent och...

Johans 4 eko-val ViV nr 2/2011

Förnybar energi Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Laila är egen elleverantör

Förnybar energi Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt hushåll och det allmänna elnätet.

Ledare: Smarta värmeval är hett!

Förnybar energi En dag i somras åkte vi fram till ett av vindkraftverken som ligger nära sommarstället i Västerbotten.

Egenproducerad energi - så funkar det

Förnybar energi Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.

Gratis el till villaägare?

Förnybar energi Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser och rejäla subventioner börjar allt fler att snegla på möjligheten att bli självförsörjande.

Klimatvillan som lagrar solenergi

Förnybar energi Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...

Energialternativ för gör-det-självaren

Förnybar energi Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.