Annons

PA Gullö låter solen värma berget

Förnybar energi

Familjen Gullö valde en kombination av sol och bergvärme när det var dags att pensionera den gamla oljepannan.

Annons

Genom att kombinera solfångare med en kraftig värmepump hoppas TV-profilen PA Gullö kunna spara både miljö och pengar. Solvärmen pumpas ned i berget och lagras för att användas till vintern.

PA Gullö, till vardags sportchef på TV 3, (han som alltid är klädd i fluga!) har blivit en välkänd profil som sportkommentator. För några år sedan flyttade han med familjen till villa i Saltsjöbaden.

Efter flera perioder utomlands var det dags att rota sig på riktigt. Som nybliven villaägare ställdes PA Gullö inför en rad beslut, bland annat om hur huset ska värmas.

Sol- och bergvärme i kombination

- Vi ville ha ett värmesystem som är bra för miljön och som ger så låga driftskostnader som möjligt. Hellre betalar vi lite mer för investeringen, berättar PA.

Oljepannan var gammal och taket behövde läggas om. Det fanns alltså möjlighet att välja ett helt nytt energisystem med solfångare, som kunde monteras samtidigt med det andra takarbetet.

Till slut blev det en värmepump med borrad bergvärme i kombination med solfångare. Det ovanliga är att överskottsvärmen från solfångaren pumpas ner i bergvärmehålet för att där förhoppningsvis lagras och återvinnas av värmepumpen.

Överskottsvärmen lagras i berget

Solfångaren, som är på åtta kvadratmeter, kan producera värme en stor del av året. Under soliga sommardagar produceras dessutom väldigt mycket överskottsvärme som huset inte kan förbruka.

Husets värmesystem behöver en grundvärme på cirka 50 grader. När solfångaren förmår att producera värme med en temperatur på 30-40 grader, kan ett vanligt värmesystem inte dra nytta av den värmen.

Men i PA Gullös nya anläggning får solfångaren istället arbeta mot bergvärmeslingan som har en medeltemperatur på några få plusgrader. På så sätt kan den här solfångaren producera värme även under varma nätter, även om det är helt svart. Solvärmen höjer temperaturen för värmepumpen eller skickar ner överskottet i berget.

På sommaren, när solfångaren producerar mer energi än vad som behövs till husets varmvatten skickas större delen av solvärmen ner i berget.

Solvärmen återvinns

Meningen är sedan att en del av sommarens lagrade solvärme ska kunna återvinnas långt in på vintern. Men hur mycket värme som verkligen går att återvinna är omöjligt att beräkna i förväg, och kanske aldrig går att beräkna med någon större säkerhet. Sannolikt förs till exempel en del av värmen bort med grundvattenströmmar.

- Vi kan naturligtvis inte garantera några procentsiffror på ökad effektivitet hos värmepumpen, säger Uffe Dahlberg vid MK Miljö-konsult, som designat och installerat anläggningen.

Varje anläggning har sina unika förutsättningar. Men vi vet att vi fått goda resultat i de fall vi kan jämföra energiåtgång före och efter installationen.

Värmepumpen är väl tilltagen och består av två kompressorer på vardera fyra kW, sammanlagt minst två kW mer än vad till exempel Energimyndigheten rekommenderar som optimal storlek för liknande villor. Men det ligger i linje med PA Gullös filosofi om så låga driftskostnader som möjligt.

I det här fallet klarar värmepumparna i stort sett hela energiförsörjningen även under kalla vinterdagar. Det är bara om det blir extremt kallt som värmepumpen måste kompletteras med el från en elpatron.

Annons

135 meter djupt borrhål

Även borrhålet är väl tilltaget och blev till slut 135 meter djupt. Kollektorslangen i borrhålet är fylld av en vattenlösning med av pottaska (kaliumkarbonat).

Solfångarna är på åtta kvadratmeter och ackumulatortanken / varmvattenberedaren rymmer 500 liter.

- Värmepumpen och de andra delarna är inte annorlunda än i vanliga anläggningar, säger Uffe Dahlberg. Det är samverkan mellan komponenterna, och framför allt styrning och reglering av flödena som är speciellt.

Miljövinsten värderas högt

Hela anläggningen har kostat 175 000 kronor. Det är mycket pengar, men PA Gullö får ihop kalkylen med ett visst miljöideologiskt tillskott.

- Först och främst får vi en rejält minskad energinota. Sedan måste man räkna med att värdet på huset stiger, något man får ut den dagen man flyttar. Och för det tredje värmer vi nu huset med en ren och miljövänlig energikälla; egentligen är det ju vansinne att elda olja i villor.

Så tycker alltså PA Gullö, som vid sidan av chefsskapet och en del ishockeyreferat, framöver kommer att synas i teve-rutan i samband med seglingarna i Americas cup, där TV 3:s ägare Jan Stenbäck finansierar en av deltagarbåtarna.

- När vi började referera amerikansk fotboll visste väldigt få svenskar särskilt mycket om den sporten. Vi har ofta satsat på att lansera en del udda sporter, och nu ska vi försöka lära ut lite om hur seglingen fungerar. Det kanske blir ungefär som att lära sig hur en värmepump fungerar.

Så fungerar solfångaren och värmepumpen
Solfångaren värms av lufttemperaturen och av solstrålningen. När temperaturen i solfångaren är över 50 grader och temperaturen i ackumulatortanken är lägre än 70-95 grader går all värme från solfångaren direkt in i tanken.

När solfångaren är kallare än 50 grader eller när ackumulatortanken nått sin övre gräns värms istället vätskan i värmepumpens kollektorslang.

Kollektorslangen hämtar i övrigt sin värme från berget i det 135 meter djupa borrhålet. Ingående temperatur till värmepumpen är vanligtvis några plusgrader. Via en värmeväxlare överförs kollektorvätskans värme till en gas, som med hjälp av en pump komprimeras och ökar i temperatur till cirka 60 grader (jämför värmen som alstras i en cykelpump).

Via ytterligare en värmeväxlare överförs den 60 gradiga värmen till husets värmesystem. När trycket sedan åter minskar i pumpen sänks temperaturen igen, men nu till några grader lägre än inkommande värme, kanske noll eller någon minusgrad. Kollektorvätskan kyls via ytterligare en värmeväxlare till den lägre temperaturen. Under sin väg ner i berget värms kollektorvätskan åter upp till några plusgrader.

Solvärmen som inte utnyttjas direkt i husets värmesystem används för att värma kollektorvätskan och eventuellt också berggrunden runt borrhålet så att det ska finnas mer värme att hämta vid senare tillfälle.

Foto Anette Andersson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

27 juni 2002

0 Kommentarer

0

Mer om familjen Gustavssons elsystem

Läs mer om familjen Gustavsson som varken betalar energiskatt, moms eller nätavgifter.

Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

0

Rykande åtgång på konverteringsstöd

Intresset för att kasta ut oljepannan till förmån för annan, miljövänligare uppvärmning har varit stort sedan omställningsbidraget infördes vid årsskift...

2

Så väljer du miljömärkt el

Numera är det möjligt att själv välja vilket energislag du vill att din del av den totala elförbrukningen ska komma ifrån. Är du en miljömedveten konsum...

0

Lagrad sommarsol ger värme hela året - energiboden

Kan man inte lagra sommarvärmen i berget, för att utnyttja senare? Jodå - och idag räknar Arne Moberg med att spara 15.000 kronor om året.

0

Krönika: Uttagsbeskattning av vindkooperativ – häpnadsväckande!

Regeringen bör ta sitt ansvar och genast ändra stolligheterna med uttagsbeskattning, som enbart stärker oligopolet på elmarknaden och driver upp elprise...

0

Bidrag för solceller

Nu kan du söka bidrag för solceller.

0

Låt dina idéer förändra världen!

Delta i OECDs tävling Miljöinnovation.

0

Miljönytt: Hårt tryck på solcellsbidrag

Pengarna till solcellsstödet räcker inte till alla. Nu fördelas bidraget länsvis.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se