PA Gullö låter solen värma berget

Familjen Gullö valde en kombination av sol och bergvärme när det var dags att pensionera den gamla oljepannan.

Genom att kombinera solfångare med en kraftig värmepump hoppas TV-profilen PA Gullö kunna spara både miljö och pengar. Solvärmen pumpas ned i berget och lagras för att användas till vintern.

PA Gullö, till vardags sportchef på TV 3, (han som alltid är klädd i fluga!) har blivit en välkänd profil som sportkommentator. För några år sedan flyttade han med familjen till villa i Saltsjöbaden.

Efter flera perioder utomlands var det dags att rota sig på riktigt. Som nybliven villaägare ställdes PA Gullö inför en rad beslut, bland annat om hur huset ska värmas.

Sol- och bergvärme i kombination

– Vi ville ha ett värmesystem som är bra för miljön och som ger så låga driftskostnader som möjligt. Hellre betalar vi lite mer för investeringen, berättar PA.

Oljepannan var gammal och taket behövde läggas om. Det fanns alltså möjlighet att välja ett helt nytt energisystem med solfångare, som kunde monteras samtidigt med det andra takarbetet.

Till slut blev det en värmepump med borrad bergvärme i kombination med solfångare. Det ovanliga är att överskottsvärmen från solfångaren pumpas ner i bergvärmehålet för att där förhoppningsvis lagras och återvinnas av värmepumpen.

Överskottsvärmen lagras i berget

Solfångaren, som är på åtta kvadratmeter, kan producera värme en stor del av året. Under soliga sommardagar produceras dessutom väldigt mycket överskottsvärme som huset inte kan förbruka.

Husets värmesystem behöver en grundvärme på cirka 50 grader. När solfångaren förmår att producera värme med en temperatur på 30-40 grader, kan ett vanligt värmesystem inte dra nytta av den värmen.

Men i PA Gullös nya anläggning får solfångaren istället arbeta mot bergvärmeslingan som har en medeltemperatur på några få plusgrader. På så sätt kan den här solfångaren producera värme även under varma nätter, även om det är helt svart. Solvärmen höjer temperaturen för värmepumpen eller skickar ner överskottet i berget.

På sommaren, när solfångaren producerar mer energi än vad som behövs till husets varmvatten skickas större delen av solvärmen ner i berget.

Solvärmen återvinns

Meningen är sedan att en del av sommarens lagrade solvärme ska kunna återvinnas långt in på vintern. Men hur mycket värme som verkligen går att återvinna är omöjligt att beräkna i förväg, och kanske aldrig går att beräkna med någon större säkerhet. Sannolikt förs till exempel en del av värmen bort med grundvattenströmmar.

– Vi kan naturligtvis inte garantera några procentsiffror på ökad effektivitet hos värmepumpen, säger Uffe Dahlberg vid MK Miljö-konsult, som designat och installerat anläggningen.

Varje anläggning har sina unika förutsättningar. Men vi vet att vi fått goda resultat i de fall vi kan jämföra energiåtgång före och efter installationen.

Värmepumpen är väl tilltagen och består av två kompressorer på vardera fyra kW, sammanlagt minst två kW mer än vad till exempel Energimyndigheten rekommenderar som optimal storlek för liknande villor. Men det ligger i linje med PA Gullös filosofi om så låga driftskostnader som möjligt.

I det här fallet klarar värmepumparna i stort sett hela energiförsörjningen även under kalla vinterdagar. Det är bara om det blir extremt kallt som värmepumpen måste kompletteras med el från en elpatron.

135 meter djupt borrhål

Även borrhålet är väl tilltaget och blev till slut 135 meter djupt. Kollektorslangen i borrhålet är fylld av en vattenlösning med av pottaska (kaliumkarbonat).

Solfångarna är på åtta kvadratmeter och ackumulatortanken / varmvattenberedaren rymmer 500 liter.

– Värmepumpen och de andra delarna är inte annorlunda än i vanliga anläggningar, säger Uffe Dahlberg. Det är samverkan mellan komponenterna, och framför allt styrning och reglering av flödena som är speciellt.

Miljövinsten värderas högt

Hela anläggningen har kostat 175 000 kronor. Det är mycket pengar, men PA Gullö får ihop kalkylen med ett visst miljöideologiskt tillskott.

– Först och främst får vi en rejält minskad energinota. Sedan måste man räkna med att värdet på huset stiger, något man får ut den dagen man flyttar. Och för det tredje värmer vi nu huset med en ren och miljövänlig energikälla; egentligen är det ju vansinne att elda olja i villor.

Så tycker alltså PA Gullö, som vid sidan av chefsskapet och en del ishockeyreferat, framöver kommer att synas i teve-rutan i samband med seglingarna i Americas cup, där TV 3:s ägare Jan Stenbäck finansierar en av deltagarbåtarna.

– När vi började referera amerikansk fotboll visste väldigt få svenskar särskilt mycket om den sporten. Vi har ofta satsat på att lansera en del udda sporter, och nu ska vi försöka lära ut lite om hur seglingen fungerar. Det kanske blir ungefär som att lära sig hur en värmepump fungerar.

Så fungerar solfångaren och värmepumpen
Solfångaren värms av lufttemperaturen och av solstrålningen. När temperaturen i solfångaren är över 50 grader och temperaturen i ackumulatortanken är lägre än 70-95 grader går all värme från solfångaren direkt in i tanken.

När solfångaren är kallare än 50 grader eller när ackumulatortanken nått sin övre gräns värms istället vätskan i värmepumpens kollektorslang.

Kollektorslangen hämtar i övrigt sin värme från berget i det 135 meter djupa borrhålet. Ingående temperatur till värmepumpen är vanligtvis några plusgrader. Via en värmeväxlare överförs kollektorvätskans värme till en gas, som med hjälp av en pump komprimeras och ökar i temperatur till cirka 60 grader (jämför värmen som alstras i en cykelpump).

Via ytterligare en värmeväxlare överförs den 60 gradiga värmen till husets värmesystem. När trycket sedan åter minskar i pumpen sänks temperaturen igen, men nu till några grader lägre än inkommande värme, kanske noll eller någon minusgrad. Kollektorvätskan kyls via ytterligare en värmeväxlare till den lägre temperaturen. Under sin väg ner i berget värms kollektorvätskan åter upp till några plusgrader.

Solvärmen som inte utnyttjas direkt i husets värmesystem används för att värma kollektorvätskan och eventuellt också berggrunden runt borrhålet så att det ska finnas mer värme att hämta vid senare tillfälle.

Foto Anette Andersson

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar