Annons

Låt solen värma tappvattnet

Förnybar energi

Funderar du på att köpa ny elektrisk varmvattenberedare? Med hjälp av solfångare kan en normalfamilj spara ungefär 2000 kilowatt-timmar om året.

Annons

Våren 2002 avgjordes en tekniktävling som har lett till att det nu finns flera fabrikanter som erbjuder kompletta tappvarmvattensystem med solvärme. Systemen är kvalitetstestade av SP-Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och består av en modifierad, men konventionell varmvattenberedare. Systemet ska passa alla enfamiljshus med direktverkande elvärme och separat varmvattenberedare.

Färdiga system enkla att montera

Solfångare och styrutrustning för solvärmesystemet levereras som en komplett enhet, färdig från fabrik. Genom att bygga in solvärmekomponenterna redan från fabrik har priserna sänkts, samtidigt som leverantörerna har lagt stor kraft på att förenkla systemtekniken och öka driftsäkerheten. Den nya varmvattenberedare kan placeras där den uttjänta tidigare stått. Det enda merarbetet är att montera solfångarna på taket samt att ansluta rörledningar till de föreinstallerade anslutningarna på beredaren.

Solvärmebidrag

Dessa nya standardiserade tappvarmvattensystem kräver ingen större föreplanering mer än att man måste se till att det finns tillgängliga (och skuggningsfria) söderorienterade takytor att tillgå. Det underlättar också för montering genom man någorlunda enkelt kan dra rörledningen mellan solfångare och beredare.

Utnyttjas gällande solvärmebidrag (ansöks hos länsstyrelsen) blir merkostnaden för solfångarna och tillhörande systemkomponenter mycket liten. På bara några år har man sannolikt räknat hem investeringen och solens energi är gratis för lång tid framöver.

Dessa företag , inklusive vinnaren, fick ett hedersomnämnande i tekniktävlingen: Uponor, Arnes Plåtslageri, BATEC, BORÖ-Pannan, Effecta-Oannan, INKA Energi, SOLID, SOLSAM Sunergy AB. Du når dem via Svenska solenergiföreningens kansli: 0243-19070 eller www-solklart-solvarme.nu alternativt www.sp.se

Veta mer

Vill du veta mer om solvärmebidraget? Hämta hem bestämmelser och ansökningsblankett från Boverket: www.boverket.se eller ring länsstyrelsen.

www.boverket.se
 

Vill du veta mer om solvärme? Titta in på Svenska solenergiföreningens hemsida:

www.svensksolenergi.se

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
9 april 2003

0 Kommentarer

0

PA Gullö låter solen värma berget

Familjen Gullö valde en kombination av sol och bergvärme när det var dags att pensionera den gamla oljepannan.

0

Bygg så att solen värmer huset

Efter denna underbart soliga sommar ligger det nära till hands att man börjar fundera på att värma sitt hus med gratis flödande solvärme. Idag känner...

0

Vi slipper elräkningarna!

De betalar ingen energiskatt, ingen moms, inga nätavgifter och, framför allt, inte heller de allt högre kilowattpriserna. Familjen Gustafsson, är självf...

0

Solvärmen blir billigare med ny teknik

Solvärmen har under många år kommit litet i skymundan i energidebatten.

0

Frågor o svar om sol- och bergvärme

Här svarar energiexperten Lars Andrén på 5 grundläggande frågor om sol- och bergvärme.

Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

0

"Solpaneler och bilbatterier fixar vår el"

Peter Sareklints solcellspaneler är kopplade till begagnade bilbatterier som kommer från en krockad bil – och har gjort familjen i stort sett självförsö...

0

Mer om familjen Gustavssons elsystem

Läs mer om familjen Gustavsson som varken betalar energiskatt, moms eller nätavgifter.

0

Råd & Röns test av solvärmesystem

Här kan du läsa mer om tidningen Råd Röns stora test av solvärmesystem april 2002.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons