Annons

Låt solen värma tappvattnet

Förnybar energi

Funderar du på att köpa ny elektrisk varmvattenberedare? Med hjälp av solfångare kan en normalfamilj spara ungefär 2000 kilowatt-timmar om året.

Annons

Våren 2002 avgjordes en tekniktävling som har lett till att det nu finns flera fabrikanter som erbjuder kompletta tappvarmvattensystem med solvärme. Systemen är kvalitetstestade av SP-Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och består av en modifierad, men konventionell varmvattenberedare. Systemet ska passa alla enfamiljshus med direktverkande elvärme och separat varmvattenberedare.

Färdiga system enkla att montera

Solfångare och styrutrustning för solvärmesystemet levereras som en komplett enhet, färdig från fabrik. Genom att bygga in solvärmekomponenterna redan från fabrik har priserna sänkts, samtidigt som leverantörerna har lagt stor kraft på att förenkla systemtekniken och öka driftsäkerheten. Den nya varmvattenberedare kan placeras där den uttjänta tidigare stått. Det enda merarbetet är att montera solfångarna på taket samt att ansluta rörledningar till de föreinstallerade anslutningarna på beredaren.

Solvärmebidrag

Dessa nya standardiserade tappvarmvattensystem kräver ingen större föreplanering mer än att man måste se till att det finns tillgängliga (och skuggningsfria) söderorienterade takytor att tillgå. Det underlättar också för montering genom man någorlunda enkelt kan dra rörledningen mellan solfångare och beredare.

Utnyttjas gällande solvärmebidrag (ansöks hos länsstyrelsen) blir merkostnaden för solfångarna och tillhörande systemkomponenter mycket liten. På bara några år har man sannolikt räknat hem investeringen och solens energi är gratis för lång tid framöver.

Dessa företag , inklusive vinnaren, fick ett hedersomnämnande i tekniktävlingen: Uponor, Arnes Plåtslageri, BATEC, BORÖ-Pannan, Effecta-Oannan, INKA Energi, SOLID, SOLSAM Sunergy AB. Du når dem via Svenska solenergiföreningens kansli: 0243-19070 eller www-solklart-solvarme.nu alternativt www.sp.se

Veta mer

Vill du veta mer om solvärmebidraget? Hämta hem bestämmelser och ansökningsblankett från Boverket: www.boverket.se eller ring länsstyrelsen.

www.boverket.se
 

Vill du veta mer om solvärme? Titta in på Svenska solenergiföreningens hemsida:

www.svensksolenergi.se

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
9 april 2003

0 Kommentarer

Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

1

Energisnålt och vackert

För Bengt och Maria var villans funktioner viktiga, de ville ha en energisnål villa, helst självförsörjande. Det och att den skulle ha ett naturnära...

0

Boktips från ViV nr 2/2007

Vintern gräver djupa hål i plånboken för villaägaren. Här får du tips på lönande läsning för dig som vill förkovra dig i hur du spar energi och därmed...

3

Vindkraftverk - så funkar det att bli delägare

Vill du ha miljömärkt el och stabilare elpris kan ett andelsägande i ett vindkraftverk vara en lösning. Det kan bli en lönsam investering.

0

Smarta miljöval - Johans 5 eko-val nr 10 2011

Spara på miljön och plånboken. Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-­favoriter!

0

Alternativ energi - Mitt hus ska bli självförsörjande

Torbjörn Granlund i Orsa bygger själv sitt drömhus. Det ska bli helt beroende av naturliga energikällor. Möt mannen som lever ett med naturen.

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Genom miljösmarta val bidrar du till att motverka trenden med allt varmare medeltemperatur i världen. Här är Johans tre enkla val.

1

Laila är egen elleverantör

Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt...

2

Egenproducerad energi - så funkar det

Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons