Annons

Lagrad sommarsol ger värme hela året - energiboden

Förnybar energi

Kan man inte lagra sommarvärmen i berget, för att utnyttja senare? Jodå - och idag räknar Arne Moberg med att spara 15.000 kronor om året.

Annons

Det var efter några sommarnätter på varma klipphällar som Arne Moberg fick idén. Borde man inte kunna lagra sommarvärmen i berget, för att utnyttja den under den kalla årstiden? Och visst kunde man det. Idag räknar han med att kunna spara 15.000 kronor om året på sin smarta energibod.

Idén till energiboden kläcktes under några sommarnätter då fjärilssamlaren Arne Moberg var ute för att leta efter nattflyn. Ute på klipporna fann han att det var lättare att fånga de flygande insekterna när han stod på mörka klippor. Fjärilarna trivs nämligen speciellt bra där, eftersom klipporna utstrålar värme på kvällen. Tidigare hade han haft vaga funderingar om att lagra solvärme i husgrunden, men snart insett att detta inte skulle kunna fungera tillfredsställande. Istället kläcktes idén som gick ut på att upprätta ett borrhålslager i berget, där man skulle kunna magasinera solvärme.

Bergborraren skeptisk till idén

När Arne kom hem från sina nattliga utflykter tog han kontakt med en bergborrare för att dela med sig av sina idéer. Men denne och Arne var inte på samma våglängd. Bergborraren var bara inställd på att utnyttja bergets egenvärme. Enligt bergborraren skulle borrningen innebära att det skulle bli kallare under första året och inte förrän under följande år, skulle man kunna utvinna någon värme.

Men vad Arne ville var att få upp värmen från borrhålet med en gång, genom att först ladda ner solvärmen i hålet, därefter skulle värmen tas tillvara via en värmepump. Med denna metod borde man kunna få den dubbla mängden värme, jämfört med om man enbart utnyttjade bergvärme. Borraren skakade på huvudet och sade att "så kan man väl inte göra". Varför inte? frågade sig Arne då, och gick hem för att fortsätta att fundera.

Detta blev första steget i en kreativ process som fortfarande pågår, men numera i samarbete med doktoranden Peter Kjaerboe från institutionen för uppvärmnings- och ventilationsteknik på KTH i Stockholm.

160 meter djupt hål

Arne Moberg lät borra ett 160 meter djupt hål ner i berget, där de första 24 metrarna var lera. Sedan vågade borraren inte borra djupare, eftersom han var rädd för att förlora sin borrkrona. Arne säger idag att man kanske hade klarat sig med ett 30-40 meter grundare hål, men att man tog till lite i överkant för att ha några extra metrar att ta till. Vid 70-80 meter stötte man på saltvatten från den senaste istiden d v s lager som brunnsborrare normalt inte gillar, eftersom det innebär trubbel att få in saltvatten i en sötvattenbrunn. Men när det gäller värmelager i en energibrunn är det snarast en fördel att nå fram till vattenlager, som har legat där det ligger i tusentals år utan att flytta på sig. Detta betyder också att värmelagringskapaciteten ökar i borrhålet. Idag vet man inte riktigt vad som är det optimala borrhålsdjupet eller bästa håldiametern. Det är inte heller säkert att de borrutrustningar man idag använder för brunnsborrning är den mest ideala för energilagringshål.

Solvärmeteoretiker

När hålet var klart och värmepumpen installerad började Arne Moberg känna att han behövde komma i kontakt med någon solvärmeteoretiker på högskolenivå. Efter en hel del forskande kom han i kontakt med doktoranden och läraren Peter Kjaerboe vid institutionen för uppvärmnings- och ventilationsteknik (EUV) på KTH. Denne nappade direkt på Arnes idéer, eftersom de låg nära hans egen forskning kring solvärmelagring med hjälp av självcirkulerande system utan rörliga delar.


Illustration: Leif Qvist

Sparar 15.000:- om året

Arne Moberg räknar med att spara ca 15.000 kr om året i uppvärmningskostnader med det nya systemet. I nuvarande utformning klarar energisystemet 2/3 av Enskedevillans hela årsbehov av energi.
Enligt Arne Mobergs beräkningar ska systemet betala sig på mindre än 6-7 år. Investeringen är visserligen i dagsläget ganska stor, men vid serieproduktion, som man hoppas ska komma till stånd, räknar man med att komma ner till hälften. Vad det hela då handlar om är ungefär samma revolution på energisidan som en gång skedde när PC kom under 1980-talet. Vem trodde då att varje hem skulle ha minst en dator? Undertecknad blev utskrattad av IBM:s experter, när han vid ett besök med sin dataförening 1985 på IBM:s huvudkontor, förutspådde att den här utvecklingen kommer om 10 till 15 år!  

Annons

Växthus som luftvärmesolfångare

Den innovative Arne Moberg menar att man till energiboden kan koppla ett växthus, som också fungerar som en luftvärmesolfångare, liksom en liten tio kbm:s swimmingpool, som väljs cylindrisk av stabilitetsskäl. Denna kan användas som en mellanlagring för att solvärme skall kunna laddas ner i borrhålet under dygnets alla timmar. Jag kan, delvis av patentskäl, inte gå in på alla detaljer och systemlösningar, men förutser en intressant utveckling. En tanke med det hela är att alla delvis ska kunna skräddarsy sina anläggningar efter egna förutsättningar.

Fler ekologiska energilösningar

Arne Mobergs framtidsvy för ett mer ekologiskt grundat samhälle baserar sig på små enheter som familjen, eller det egna hemmet. Den enskilde villaägaren kan själv redan nu göra mycket rent ideellt i liten skala, utan att göra ingrepp i det egna huset. Bl a kan rätt placerade växter bidra till att spara lite energi genom att husets lägre delar skärmas av från kalla vindar från norr. Detta är inte något nytt utan har tillämpats på olika håll i världen alltsedan urminnes tider, men är delvis någonting, som har glömts under vår egen stressade tid.

Ytterligare en fördel med energiboden är att om, eller snarare när, nya energisystem kommer i framtiden, är det bekvämt att kunna prova dem separat. Utrymmet i boden räcker faktiskt även till annat, exempelvis kyl- och svalutrymme och förvaring av trädgårdsredskap.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 juni 2002
 
Annons
Mer om Förnybar energi
Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

Förnybar energi För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

Så funkar lågenergihusen!

Förnybar energi Passivhus, nollenergihus, plusenergihus. Vad är egentligen vad? Och hur mycket energi sparar egentligen dessa miljövänliga nybyggen? Vår skribent och...

Johans 4 eko-val ViV nr 2/2011

Förnybar energi Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Laila är egen elleverantör

Förnybar energi Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt hushåll och det allmänna elnätet.

Ledare: Smarta värmeval är hett!

Förnybar energi En dag i somras åkte vi fram till ett av vindkraftverken som ligger nära sommarstället i Västerbotten.

Egenproducerad energi - så funkar det

Förnybar energi Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.

Gratis el till villaägare?

Förnybar energi Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser och rejäla subventioner börjar allt fler att snegla på möjligheten att bli självförsörjande.

Klimatvillan som lagrar solenergi

Förnybar energi Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...

Energialternativ för gör-det-självaren

Förnybar energi Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons