Annons i samarbete med Eon

Just nu gynnsamt läge att investera i solceller

Förnybar energi

Har du funderat på att investera i solceller? Med ROT-avdrag, statliga stöd och möjlighet till försäljning av överflödig el är läget just nu fördelaktigt.

Annons

Niklas Johansson är produktansvarig för solceller och batteri på E.ON – och han säger att det finns en rad faktorer många kanske inte tänker på när det kommer till att investera i solceller.

Bland annat finns det sedan 2009 statliga bidrag för solcellsinvesteringar och över 500 miljoner kronor har redan betalats ut till företag, privatpersoner och organisationer som valt att satsa på solenergi.

Just nu genomför E.ON även sin största klimatsatsning någonsin, genom att ställa om till 100 procent förnybar eller återvunnen energi.

Väldigt lite att tänka på som kund

Du kan även göra ROT-avdrag för 30 procent av arbetskostnaden.

Om du föredrar kan du istället välja att ansöka om statligt investeringsstöd, som då maximalt uppgår till 20 procent av dina totala kostnader. Ansöker gör du hos Länsstyrelsen vilket E.ON kan hjälpa kunden med.

– Just nu är det ett gynnsamt läge att investera, säger Niklas Johansson.

Han säger att om man som privatperson väljer att få installationen gjord av E.ON så är det väldigt lite att tänka på. Han säger att det i huvudsak är fyra faktorer som följer med ett solcellspaket: förbrukning, konsumtion, produktion och försäljning.

– Som privatkund har man en förbrukning, ett behov av energi. Det behovet kan man möta genom att producera el på egen hand eller konsumera el från oss. Det man själv producerar kommer under vissa delar av dygnet inte förbrukas – då kan man även sälja det till oss. På så vis kan vi hjälpa kunden i alla aspekter.

Läs mer om hur du kan fånga solen

Annons
5 oktober 2017

0 Kommentarer

Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

8

Krönika: Nytt investeringsstöd till solceller klart

Den 11 juni meddelade regeringen att det nya investeringsstödet till solceller är klart. Stödet innebär att nätanslutna solcellsanläggningar kan få upp...

0

Bidrag för solceller

Nu kan du söka bidrag för solceller.

0

Låt dina idéer förändra världen!

Delta i OECDs tävling Miljöinnovation.

0

Miljönytt: Hårt tryck på solcellsbidrag

Pengarna till solcellsstödet räcker inte till alla. Nu fördelas bidraget länsvis.

0

Gratis el till villaägare?

Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser...

3

Klimatvillan som lagrar solenergi

Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...

7

Johans 4 eko-val

Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa eko-favoriter!

7

Energialternativ för gör-det-självaren

Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...