Johans 4 eko-val ViV nr 2/2011

Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!


1. Besök ett energismart hus

Även om du inte tänker bygga ett nytt hus eller ens göra en omfattande renovering kan ett studiebesök i ett framtidshus vara givande.

Jag gick en runda i Trivselhus visningshus i Älta utanför Stockholm – figurerade i TV-programmet Äntligen hemma – och fascinerades av väggtjockleken, imponerades av den senaste generationens fönster med mycket, mycket låga u-värden, kollade solpanelen och inspirerades av alla spännande lösningar vad gäller led-belysning.

Huset är byggt enligt Trivselhus Sunlightkoncept som är ett steg i företagets försök att nå fram till ett ”noll-energihus”. Alltså ett hus som producerar lika mycket energi som det förbrukar.

Andra energisnåla hus är:

  • Passivhus Granbäck i Lindholmen, också det utanför Stockholm.
  • Retromoderna Villa Ingeborg Eeks utanför Eksjö.
  • Det väldigt vackra och helt runda Villa Atrium i Borlänge.
  • Villa Åkarp, utanför Malmö, är Sveriges första plusenergihus, alltså ett hus som genererar mer energi än vad det gör av.

2. Ät rätt fisk!

Tyvärr säljs det fisk och skaldjur i våra butiker som är mer eller mindre utrotningshotade. Det är märkligt att denna handel inte stoppas. Skaffa Världsnaturfondens fiskguide (kan laddas ner på nätet) som listar såväl vilka fiskar som var de ska ha fiskats för att vara okej.

Har du en modern telefon finns Naturskyddsföreningens app ”Grön guide” som inte bara guidar dig bland fiskar utan även tipsar om säsongens smartaste val av frukt och grönsaker.

3. Rädda ett bi

I fjol slogs ungefär 25 procent av alla Europas bin ut – och det var ännu värre i vissa delar av Kina. Forskarna vet ännu inte varför men misstänker en kombination av kemikaliebesprutning, klimatförändring och brist på föda.

Bara inom EU räknar man med att binas arbete med att pollinera är värt 200 miljarder kronor.

Det du kan göra är:

  • Skaffa några bikupor
  • Köpa mer obesprutad mat
  • Ät honung – köp gärna flera burkar där bina pollinerat olika växter. Och tänk på vad Nalle Puh sa:

”Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre.”

4. Fixa e-fakturor

Får du fortfarande räkningar i brevlådan trots att du har internetbank? Fixa e-fakturor, alltså räkningar direkt till din dator.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar