Gratis el till villaägare?

Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser och rejäla subventioner börjar allt fler att snegla på möjligheten att bli självförsörjande.


Fram tills nu har mycket av frågorna kring el från sol och vind varit en fråga för de väldigt teknikintresserade och miljövännerna. Men nu börjar allt fler titta på egen elförsörjning i någon form, sol eller vind eller kombinationen, som ett tänkbart framtidsalternativ – framförallt om man står i begrepp att byta ut en gammal energikälla eller att bygga ett nytt hus.

– På sikt kommer vi att kunna erbjuda färdiga plug and play-paket men i dagsläget är det så olika vad kunderna vill ha och deras förutsättningar vad gäller möjligheter att ställa upp systemen att det blir skräddarsydda lösningar till var och en, säger Daniel Ritter, marknadsansvarig på Windforce, ett bolag inom sol- och vindenergiteknik.

Energimyndigheten kommer att presentera en utredning i november 2010, som kommer att få stor inverkan på villaägarnas energiförsörjning framöver. Här kommer beslutet om hur lätt eller svårt det ska bli att tillgodoräkna sig det man tillför elnätet vid överskottsproduktion, så kallad nettomätning.

Sälja och köpa el

Men i praktiken är det redan idag möjligt att sälja sin överskottsel under sommaren och köpa tillbaka den under vintern, så frågan är varför inte fler satsar på egen elförsörjning.

– Det är på ett sätt lite märkligt. Vi har en enorm energikälla framför näsan alldeles gratis. Jag tror att man upplevt det som för svårt och dyrt fram tills nu, säger Ulf Bolumlid, chef för produktutveckling Windforce.

En stor stötesten för många är priset. Det behövs en del utrustning för att komma i närheten av att bli nära nog självförsörjande. Om en panel ger cirka 235 watt och kan det grovt översättas till 235 kwh/år så visst behöver man ett antal paneler eller helst en kombination av vind och sol.

– Ett traditionellt system på för villan landar på cirka 150 000 kronor. Det tar många år att räkna hem den investeringen räknat med dagens elpriser. Men om det blir nettomätning blir det genast mer intressant. Likaså kan man se att elen troligen inte kommer att bli billigare – snarast dyrare – och att husets värde höjs i och med att driftskostnaderna är låga.

Koppla in sig på nätet

I flera europeiska länder har det länge varit möjlig att koppla på sin energikälla direkt på nätet och att få betalt för det överskott man tillför istället för att ha stora batteripack som lagrar överskottet. I dag kostar de olika teknikerna ungefär lika mycket oavsett då det ena kräver batterier och det andra kräver en växelriktare men allt fler börjar titta på lösningar utan batterier.

– När det blir lättare med nettomätning, då blir det riktigt intressant att koppla in sig på nätet. I dag måste man lösa det med sin elleverantör, och det är inte alltid så lätt. Men vissa elbolag har redan nu tänkt i andra banor än de traditionella och erbjuder faktiskt sina kunder att köpa solpaneler.

– Solceller kan få en subvention på uppemot 60 procent så det är väldigt intressant.

Ulf Bolumlid är inte bara en eldsjäl och produktutvecklare, han lever som han lär så allt blir utprovat i verkligheten innan det når någon kund.

– Vi testar allt själva och vi mäter bara det som kommer ut ur tråden – kwh/krona är det som räknas i slutänden. Jag har kört detta nu i fyra år och hade en elräkning förra månaden på 34 kronor. Vintermånaderna ligger det runt 500-600 kronor.

Inte bara hushållsel

Men det är inte bara el för hushållet som produceras – här finns laddare för elskotern och en gigantisk luftsolfångare under uppförande.

– Det finns oerhört mycket att göra med den enorma mängd energi som kommer gratis till oss varje dag. Allt finns där mitt framför näsan på oss.

– Jag kör elskotern på sol. Jag åker på lagrad solenergi helt gratis, nu ska jag skaffa mig en elbil också som dessutom kan fungera som tillskott till huset när det är mulet och vindstilla.

Ulf Bolumlid på sin elskoter framför utvecklingsprojektet Energistugan.

Projektet Energistugan

Energistugan är ett pågående utvecklingsprojekt där Windforce ska kombinera solceller, luftsolfångare,vindkraft, värmepump etc.

– Det stora utrymmet bakom panelerna skall vara den stora luftsolfångaren. Här bakom värms luften upp och blir väldigt varm, nästan som en bastu på sommaren. Den luften leds sedan in och ventilerar och värmer huset, även på vintern, berättar Ulf Bolumlid.

Solcellerna och vindkraften ger el, för belysning, kyl etc, samt att de boende turisterna i stugan skall kunna låna en el-scooter som de själva laddar på sol- och vind-elen och sedan kör runt med.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar