Göra egen el – lönar det sig?

Spara energi vill vi väl alla, skona miljön och gärna få lite slantar över. Men lönar det sig egentligen ekonomiskt att göra egen el?


Liten läslampa, perfekt där du inte har tillgång till ström. ”Sunnan” ger fyra timmars bra LED-ljus efter en uppladdning på 9-12 timmar, längre om det är molnigt. Finns i flera färger på Ikea och kostar 199 kronor.

Solcellsladdare Universal laddar exempelvis mobilen eller iPoden på cirka 10 timmar i solen. Pris 299 kronor, Teknikmagasinet.

Visst kan man göra sin egen el, till exempel av vind- och solkraft. Den 1 juli i år trädde det nya investeringsstödet för solcellsanläggningar även för privatpersoner i kraft. Det innebär att du kan få upp till 60 procent av kostnaderna för en solcellsanläggning i bidrag. Stödet gäller både material och arbete och ska sökas hos Länsstyrelsen inom sex månader från att projektet påbörjats.

Men, hur lönsamt är det egentligen?

– Nja, för en vanlig villaägare lönar det sig knappast ekonomiskt i det korta perspektivet, konstaterar Lars Andrén, ordförande i Svenska solvärmeföreningen och expert på solenergi. Men i det långa loppet kan det bli intressant, fortsätter Lars, sedan millenniumskiftet har elpriset fördubblats och fortsätter den ökningstakten blir solelen ganska snart konkurrenskraftig!

– En solcellsanläggning kostar ungefär 10 000 kronor per kvadratmeter och du får ut maximalt cirka 150 kilowattimmar per kvadrat. Dessutom måste du nätansluta dig, vilket också kostar. Men i lönsamhetskalkylen ska man räkna in solcellernas långa livslängd, det går att få garantitider upp till 20 år.

Solceller kan trots allt vara ett bra alternativ på platser där det inte finns någon ledningsburen el, att dra ledningar innebär också en stor kostnad. En annan fördel är att du blir oberoende av elbolagen och gör en insats för miljön, solelen är klimatneutral. Likaså kan små anläggningar, till exempel för båten, stugan eller husvagnen, innebära en trygghet som komplement till batteriet eller om strömmen ofta går i sommarstugan.

– Men vill du verkligen ta till vara solens gratiskraft är solfångare för solvärme ett mycket bra ekonomiskt alternativ för att exempelvis värma poolen och tappvatten. Där har du en verkningsgrad på runt 50 procent. Investeringen är heller inte så stor och du får dessutom bidrag, avslutar Lars Andrén.

Med en bärbar solcellsladdare behöver du aldrig bli utan ström till mobilen, MP3-spelaren eller handdatorn. Du behöver faktiskt inte ha stark sol, en molnig dag eller konstgjord belysning fungerar också, men det tar längre tid.

Datorväska för laptop upp till 17 tum med inbyggd solcellsladdare som förutom att ladda laptopen även kan ge ström till mobiler, digitalkameror med mera. Pris cirka 5 800 kronor, Voltiac System.

Vindkraft kräver mycket blåst.

Ett annat energislag för småskalig drift som är tillgängligt för privatpersoner är vindkraft. Du kan välja att ha ett eget vindkraftverk på tomten eller köpa in dig i ett kooperativ.

– Egen el gör man inte för att tjäna pengar, säger Johan Ehrenberg på företaget Egen els hemsida, där man säljer både solceller, solpaneler och vindsnurror.

– Egen el gör man för miljön.

En liten vindsnurra för privat konsumtion kostar cirka 70 000 kronor, kanske har den betalat sig på tio år. Men miljövinsten är förstås stor. Tycker man att klimatneutral el är viktigt är det värt minst lika mycket som snabba pengar i plånboken. Och på lång sikt kan det bli en god investering. Men det är viktigt att det verkligen blåser mycket där snurran sätts upp (vid cirka 20 m/s får du bästa effekt), samt att det är helt fritt – minst 70 meter – runt om. Annars får man inte tillräckligt med kraft.

Du kan också köpa in dig i ett vindkraftskollektiv. Sådana finns på flera platser runt om i landet, tag kontakt med din kommun så får du hjälp att hitta det närmaste.

 

Köpinformation

Coolstuff www.coolstuff.se 040-18 72 00
Ikea Ikea.se 020-43 90 50
Teknikmagasinet www.teknikmagasinet.se 08-445 10 30
Voltaic Systems www.voltaicsystems.com

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar